Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozporka przednia górna

mordi
18-12-10, 16:18
Mam takie pytanie... chcialbym wsadzic rozporke np z vti oryginalna.. otworzylem maske i w kielichach nie ma zaslepek pod ktorymi sa normalnie dziury na ta rozporke :// i co teraz? mam normalna rozporke ktora sie przykreca do amorow ale chcialbym z vti np. a tu nie ma dziur:/ i czy cos sie stanie jak wywierce dziury na sruby do tej rozporki? moje auto to ej2 nie wiem czemu nie ma tego :/ w jajku slabszym jest..

skolopendra
18-12-10, 16:31
powinny być wytłoczenia pod dziury

mordi
18-12-10, 16:38
nie ma . Patrze teraz po innych coupe na allegro i wiekszosc nie ma a niektore maja. Sa male wytloczenia ale nie na dziury. Zawsze mozna przewiercic wiadome ale czy tam nie jest slaba blacha? Zeby to sie dobrze trzymalo.. A jest jakas roznica w rozporce ktora sie przykreca do srub amortyzatora a ta do kielichow wlasnie jak od vti?

sivy
18-12-10, 17:28
w zasadzie tak bo:
przykrecając do kileichów usztywniasz nadwozie i troche zawieszenie
przykrecając do amorków usztywniasz zawieszenie i troche nadwozie :)
najlepiej zakupić taką z mocowanie na kielich i na amor :D

mordi
18-12-10, 21:00
no w sumie racja.. ale teraz pytanie czy jak nie mam tych dziur co sa zalepione seryjnie na ta rozporke to moge wiercic?

lopi83
18-12-10, 21:25
mozesz wiercic, ja tak zrobilem i nie zauwazylem negatywnych skutkow

mordi
18-12-10, 21:43
w sumie porownywalem dzisiaj w jajku i jak wciagnalem zaslepki to porprostu sa dziury na wylot..niczym innym sie nie rozni.. nie sa one chyba gwintowane nawet..

zakit
19-12-10, 03:57
w sumie porownywalem dzisiaj w jajku i jak wciagnalem zaslepki to porprostu sa dziury na wylot..niczym innym sie nie rozni.. nie sa one chyba gwintowane nawet..

nie są, dlatego ze fabrycznie w VTI byla tam blaszka z wystajacymi srubami, a tutaj sa tylko otwory. w vti rozporke sie przykreca nakretkami.

majdan
19-12-10, 04:30
U mnie tez nie było dziur na rozpórke, wiec zostały wywiercone i po problemie :)

maciu$
19-12-10, 18:48
w zasadzie tak bo:
przykrecając do amorków usztywniasz zawieszenie i troche nadwozie :)
najlepiej zakupić taką z mocowanie na kielich i na amor :D

Jakim cudem rozpórka ma usztywnić zawieszenie, że niby kolumna w mocowaniach ma taki luz, że założenie rozpórki daje aż tak odczuwalną poprawę? Rozpórka ma za zadanie usztywnić budę a nie zawieszenie. Zawias możesz utwardzić amortyzatorami czy sprężynami, a nie rozpórką.
Przymierz rozpórkę i wierć w budzie;)

sivy
20-12-10, 01:10
Napisał sivy

w zasadzie tak bo:
przykrecając do amorków usztywniasz zawieszenie i troche nadwozie
najlepiej zakupić taką z mocowanie na kielich i na amor

Jakim cudem rozpórka ma usztywnić zawieszenie, że niby kolumna w mocowaniach ma taki luz, że założenie rozpórki daje aż tak odczuwalną poprawę? Rozpórka ma za zadanie usztywnić budę a nie zawieszenie. Zawias możesz utwardzić amortyzatorami czy sprężynami, a nie rozpórką.
Przymierz rozpórkę i wierć w budzie
nie che mi sie z tobą kłóćić wiec odpusc!

maciu$
20-12-10, 11:01
nie che mi sie z tobą kłóćić wiec odpusc!

Ale ja chcę się tylko dowiedzieć w jaki sposób rozpórka usztywnia zawieszenie, bo może żyję w błędnym przeświadczeniu:p
http://www.rpmotorsport.pl/zdjecia/ur/strut-bar-before.gif
http://www.rpmotorsport.pl/zdjecia/ur/strut-bar-after.gif

sivy
20-12-10, 13:28
czemu jesteś bezczelny? nie chcesz sie niczego dowiedzieć ty poprostu chcesz udowodnić brak racji z mojej strony wiec skończ te szopka i zyj dalej w swoim przeświadczeniu

a napisze :
chodzi mi o to ze odpowiedni sposób montażu rozpórki usztywnie nie tyle prace zawieszenia w sensie amortyzacji a bardziej sztywnośc całego zawieszenia a zawieszenie jak napewno wiesz nie kończy sie na amortyzatorze.
ps. dalej mi sie nie chce gadać bo wątpie ze uwierzysz w to co napisałem wiec znajdź sobie inne zajęcie niż psucie ludziom nastroju
ps2 temat nie dotyczy tego o czym rozmawiamy wiec to kończe, chcesz sie kłócić to na pw!

maciu$
20-12-10, 14:40
Być może zawieszenie nie kończy się na amortyzatorze, ale rozpórka nie ma nic wspólnego ze sztywnością zawieszenia.
Oczywiście, montaż rozpórek teoretycznie ma wpływ na prowadzenie samochodu, ale raczej ma to związek z niwelowaniem pracy całej konstrukcji, a nie jakiejkolwiek ingerencji w zawieszenie.
PS: http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=26143

sivy
20-12-10, 15:26
brawo!

Bakłażan
16-02-11, 20:48
Czy ori rozpórka z VTI podejdzie P&P (bez przeróbek) do EJ9 4d sedan 1998 z D14A4?

lopi83
16-02-11, 20:53
tak (tylko dziury musisz wywiercic jak nie ma fabrycznie)

Bakłażan
16-02-11, 21:01
A puszka filtra powietrza nie będzie czasami przeszkadzała?

lopi83
16-02-11, 21:33
jak stozek zalozysz to nie :) a tam masz przesustnice pionowo?

AdasieK
16-02-11, 21:58
przepustnica pionowa, przy rozpórce na kielichy pucha opiera się na rozpórce i nie zapina się przez to 1 zatrzask, aczkolwiek nie pogarsza to niczego, jedynie lekkie stuki przy rozruchu silnika

i muszę to napisać, bo nie umiem żyć w przekonaniu, że dla większości otwór i dziura to jest to samo
otwór wiercisz np wiertłem, ten ubytek w materiale, który powstaje to jest właśnie OTWÓR
dziure to mamy w d., dziura to jak rdza wyżre, dziura jak gwoździa wbijesz i wyjmiesz

lopi83
17-02-11, 17:50
po gwozdziu to moze byc otwor :P
oemowa rozporka bedzie troche bardziej wadzic o puszke filtra ale sa inne rozporki ktore pasuja

LechuLK
07-03-11, 22:09
Kupiłem rozpórkę OEM. W budzie mam zaślepki a pod nimi otwory na rozpórkę. Myślałem że jest tam gwint. Jak mocujecie rozpórkę? Trzeba całe auto unieść i dać śruby z nakrętkami i jakimiś podkładkami?? Bo nagwintować tego kawałka blach się nie da, tzn da się ale to nie ma sensu.

lopi83
07-03-11, 22:16
ja dalem sruby od spodu i nakretki na wierzchu

woPo
07-03-11, 22:28
ja dalem sruby od spodu i nakretki na wierzchu

Bo tak się to mocuje, też tak mam, nakrętki zabezpieczające przed odkeceniem + bitex od spodu sporo.

LechuLK
08-03-11, 13:58
Jak wyglądają te nakrętki zabezpieczające przed odkręceniem?

pablo_020
08-03-11, 14:03
maja taka niebieska jak by gumkę za gwintem

Gorliś
08-03-11, 15:30
tzw samokontrujace.
Jak ja mialem rozporke OEM mialem przykrecona zwyklymi nakretkami kolpakowymi ze wzgledow estetycznych i nic sie nie luzowalo - to nie sa elementy ktore obracaja sie wzgledem siebie, ani specjalnych drgan tam nie ma.
Aczkolwiek samokontrujaca nigdy nie zaszkodzi;)

lopi83
08-03-11, 21:50
http://www.bricoman.pl/upload/products/zoom/nakretka-samokontrujaca-125-sztuk-132762.jpg

LechuLK
09-03-11, 00:29
już po nazwie samokontrujace znalazłem ale dzięki, wszystko jasne.