PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza wymiana oleju na Shell Helix 5W-40 i porażka

minton
18-12-10, 14:03
Honda Civic 1.8 5d 2009 Executive (rok po pierwszej rejestracji - 8800 km przebieg)

Przy pierwszym przeglądzie w servisie Hondy do wyboru miałem oleje: Shell Helix 5W-30 lub 5W-40 - wybrałem ten drugi (liczyłem, że będzie lepszy na lato). Wymiana miała miejsce w tym tygodniu. A po wymianie zauważyłem wyraźne pogorszenie się kultury pracy silnika:
1) wyraźnie głośniejsza praca silnika (głośniejsze buczenie)
2) słabsze osiągi - wracając z serwisu (100 km) musiałem dobrze deptać by autko się rozpędziło
3) rozruch na drugi dzień (mróz: - 12 stopni) - słyszalne delikatne stukania (coś na rodzaj stuków zaworów) - poprzedniego dnia też był mróz i był czysty rzruch bez dodatkowych dźwięków - perfekcyjny jak na mróz ok 12 stopni.
4) podczas pracy wyraźniejsze drgania, których wcześniej nie było
5) zużycie wzrosło na komputerze o ok 0,2 l

Podsumowując, to oryginalny olej Hondy (fabryczny) świetnie się sprawdzał i nie proponuję go zmieniać na inny np na zwykłego Shella. Co do Shella to moja opinia, że to nie nadaje się do tego silnika choć spełnia wszystkie parametry. Niektórzy z Was polecają olej firmy Motul - może kiedyś spróbuje. Ale teraz wracam do oleju Hondy. Dzwoniąc do serwisu Hondy z informacją o tym, ze po zmianie oleju nastąpiło wyraźne pogorszenie pracy samochodu, Serwis chcąc spełnić oczekiwania klienta zaproponował mi wymianę oleju na olej Hondy po kosztach. I chyba się zdecyduję. Co o tym sądzicie i czy ktoś zauważył pogorszenie się kultury pracy silnika po I wymianie.

Minton

Jacek65
18-12-10, 15:05
Też mam autko z 2009 roku i też niedawno wymieniałem olej na przeglądzie.I nawet też mi wlali ten sam co tobie.Ale nie zauważyłem takich objawów jak u ciebie.Choć ja mam 4D.Ale silnik niby ten sam.Może powodem nie jest olej.Z resztą nie powinien być bo jak tu czytam dużo osób ma wlany Shell i nic nie narzekają.U mnie też jest wszystko o'k.A zimny silnik jak właczysz na mrozie to każdy na początku głośniej pracuje.To normalne.Ale jak masz wątpliwości to jedz do ASO i niech sprawdzą.Pozdrawiam.:)

engey
18-12-10, 16:17
1 zalanie shell 2 zalanie shell 0 najmniejszych problemow no wiadomo po zimnej nocy ( cos kolo -20) cos popracuje glosniej jak to ON tym bardziej ze robaczek stoi pod chmurka ale popadanie w paranoje tez nie jest wskazane ;)

Lynx07
18-12-10, 17:12
Nie wydaję mi się, żeby to akurat zmiana oleju miała tak silny wpływ na pracę silnika. W moim Civie (2006r.) przy ok. 8000 wymieniałem olej (wtedy też na shella), bo fabrycznego już prawie nie było, po zmianie nie zaobserwowałem żadnych zmian w pracy silnika, czy też w osiągach, dodam że także było to w zimie (o ile dobrze pamiętam to chyba styczeń-luty 2007)

noso
18-12-10, 17:42
.....Honda Civic 1.8 5d 2009 Executive (rok po pierwszej rejestracji - 8800 km przebieg)... fajny przebieg ;););););)

***Marco***
18-12-10, 18:20
ty po takim przebiegu dopiero wymieniłeś olej?

Jacek65
19-12-10, 01:20
.....Honda Civic 1.8 5d 2009 Executive (rok po pierwszej rejestracji - 8800 km przebieg)... fajny przebieg ;););););)

Właśnie,po roku taki mały przebieg:rolleyes:.To auto pewnie więcej stoi niż jeździ.A urządzenie co nie pracuje źle działa.:).A poważnie,dzisiaj na trasie sprawdzałem z ciekawości spalanie silnika na oleju Shella.Nie zauważyłem żadnej zmiany, co do dynamiki.Spalanie przy zimnym silniku trochę większe,ale jak się rozgrzał spadło do takiego jak bywało wcześniej.Normalna sprawa.Praca silnika nawet po zapaleniu nie jest wcale zbyt głośna.Taka sama jak w ubiegłą zimę na oleju Hondy.Więc nie rozumiem uwag co do złej jakości shella.Z resztą Shell ma umowę z Hondą co do stosowania ich olejów i nie sądze że Honda zgodziła by się na kiepski olej w swoich autach.Pozdrawiam.:)

minton
19-12-10, 11:09
Właśnie,po roku taki mały przebieg:rolleyes:.To auto pewnie więcej stoi niż jeździ.A urządzenie co nie pracuje źle działa.:).A poważnie,dzisiaj na trasie sprawdzałem z ciekawości spalanie silnika na oleju Shella.Nie zauważyłem żadnej zmiany, co do dynamiki.Spalanie przy zimnym silniku trochę większe,ale jak się rozgrzał spadło do takiego jak bywało wcześniej.Normalna sprawa.Praca silnika nawet po zapaleniu nie jest wcale zbyt głośna.Taka sama jak w ubiegłą zimę na oleju Hondy.Więc nie rozumiem uwag co do złej jakości shella.Z resztą Shell ma umowę z Hondą co do stosowania ich olejów i nie sądze że Honda zgodziła by się na kiepski olej w swoich autach.Pozdrawiam.:)

Nie twierdze, że nie da się tym jeździć ale wyraźne pogorszenie kultury pracy silnika w porównaniu z fabrycznym olejem Hondy. Olej Hondy to chyba 0W-30 i śweitny na zimę lub gdy jeździmy na krótkich odcinkach. 100% smarowania na zimnym silniku. Moim poprzednim samochodem była Toyota i po wymianie oleju Toyoty na Mobil 1 syntetyk i też przy kolejnych zmianach pierwsze kilometry jazdy to silniczek był cichszy, bardziej elastyczny. Na razie poruszam się na tym Shellu - nie jest to tragedia, ale przyzwyczajony,że po zmianie zawsze było lepiej a tu dziwnie więc dziele się swoimi uwagami. Pozdrawiam Wszystkich. Minton

Ca$h
19-12-10, 12:29
fakt faktem ma diesel'a ale powiedz ile kosztuje 1L tego magicznego oleju hondy? bo z tego co ja sie kiedys orientowalem to bylo jakies 80-90zl/1L, a tak to leja shella chyba za 60zl/L, raz mi Pan w serwisie zaproponowal Castrola z niemiec ;) ale juz mialem wlasny olej :) dlatego proponuje zapoznac sie z tematyka oleju i samemu sobie zakupic bedzie lepiej i taniej... obecnie jezdze na Motulu i polecam

buri
19-12-10, 14:05

shell ma umowe nie z honda tylko z dealerami. przeciez honda (ta co produkuje a nie importer) zaleca oleje markowane swoim logo, ktore produkuje japonska firma idemitsu. w zaleznosci od tego do ktorego dealera pojedziecie to Wam poleca shella albo castrola bo z jedna z tych firm maja podpisana umowe i kiedy osoagna jakis okreslony prog sprzedazy dostaja 'bonus' od firmy, dlatego te oleje polecaja. dlaczego nie polecaja ori olejow hondowskich? bo pewnie marza na nich jest mniejsza.
oleje shella i castrola to nic nadzwyczajnego. dobry olej poznacie nie tuz po wymianie ale po tym jak sie sprawuje po dluzszym przebiegu.
takie oleje jak motul zachowuja swoje wlasciwosci przez caly okres od wymiany do wymiany na 100%, oleje np.shella nie koniecznie bo nie sa robione na takiej dobrej bazie - poczytajcie sobie testy olejów, zglebcie temat i wybierzcie cos porzadnego do swoich aut jak Wam zalezy na idealnej kondycji silnika.
jak nie chcecie sie tak wczuwac to wymieniajcie olej regularnie to i lotos o odpowiedniej lepkosci bedzie ok i szkody nie zrobi.
ja ostatnio zalalem swojego olejem Amsoil, wczesniej jezdzilem na motulu i powiem ze jest bardzo porownywalny ale na pewno lepszy od shella, mobila itp bo na tym jezdzilo auto jak je kupilem i bralo ok. 0,3-0,5l/1000km

teraz po rozruchu rano nawet na mrozie zawory cichna po kilku sekundach, temperature silnik lapie duzo szybciej, w lato z kolei wentylatory rzadziej sie zalaczaja, no i zarowno na motulu, jak i na amsoil auto przestalo brac olej.
ja sie w to bawie bo cena tych olejow sie praktycznie niczym nie rozni od ceny oleju branego w aso (za 1l motula place35pln, amsoil 42) a wiem ze ja go wybralem i na bank jest dobry jak nie najlepszy dla mojego auta.
sorry za przydlugi elaborat, nier chce nikogo pouczac tylko zwrocic uwage ze mozna sobie wybrac za te same pieniadze na prawde dobry olej i o utrate gwarancji tez sie nie ma co bac dopoki olej jest zgodny ze specyfikacja producenta, ktora macie w instrukcji obslugi

bunet
19-12-10, 14:19
to nie dealerzy mają umowę z shellem, tylko honda.
Każdy prospekt dotyczący przeglądów zawiera logo shella, poza tym nawet na stronie internetowej hondy poland mają napisane:
"Zalecane marki oleju silnikowego to Honda Genuine Oil, Castrol, Shell."
http://honda.pl/pl/samochody/moja-honda/przeglady.html
pzd

freak502
19-12-10, 14:19
a jakiego Motula polecacie do Diesela bez DPFa

Jacek65
19-12-10, 15:52
to nie dealerzy mają umowę z shellem, tylko honda.
Każdy prospekt dotyczący przeglądów zawiera logo shella, poza tym nawet na stronie internetowej hondy poland mają napisane:
"Zalecane marki oleju silnikowego to Honda Genuine Oil, Castrol, Shell."
http://honda.pl/pl/samochody/moja-honda/przeglady.html
pzd

Można tak długo dyskutować,ale wystarczy przeczytać na temat olejów silnikowych odpowiednie artykuły.Olej charakteryzuje nie firma tylko parametry określone przez pewne światowe normy.A to że produkuje go Shell czy Mobil to nie ma znaczenia.Owszem ma butelce jest napisane że zaleca go taki,a taki producent.Ale jest to tylko informacja kto ten olej testował.A parametry muszą mieć te same.Aby dostać certyfikat.Pozdrawiam.:)

Ca$h
19-12-10, 16:07
http://www.motul.auto.pl/index.php?p=16

Best 8100 Eco-nergy 5W-30 (a, b)
Better 8100 X-lite 0W-30

carno
20-12-10, 00:00
ten pierwszy tez jest zalecany do 1.8 i nim tez zalewam ;)

buri
20-12-10, 10:39

ja do swojego lałem x-clean 5w40

szubek
21-12-10, 22:46
a czy kolega sprawdził poziom oleju po przegladzie ? może Ci nalali pod korek i masz poprostu za dużo oleju, szkoda silnika i uszczelek.

minton
04-01-11, 17:04
a czy kolega sprawdził poziom oleju po przegladzie ? może Ci nalali pod korek i masz poprostu za dużo oleju, szkoda silnika i uszczelek.

Dobrze powiedziane sprawdzić - trzeba mieć lupę i dobre światło by na tym plastiku (pomarańczowym) co cokolwiek zobaczyć. Przy wymianie oleju to ułamali mi ten bagnet (było mróz - twierdzili, że zmrożony - ale do stacji miałem 100 km i raczej powinno być wszystko gorące, a może został patyk w środku:), dali mi od nowej bryczki z placu). Sprawdzałem oczywiście po 2 dniach poziom i przy bardzo wnikliwym wpatrywaniu się w ten plastikowy kijek raczej było OK ( co to za patent - mam Toyotę i tam widać poziom oleju widać idealnie - ale bagnet jest metalowy . W tym tygodniu zmienia wreszcie olej na Millers Oil XF Longlife 0w30 (10 dni czekałem na dostawę) i podzielę się opinią.
Pozdrawiam
minton

solowiec
09-01-11, 19:57
W 2009 na pierwszym przeglądzie (przy ok 8000km) zalali mi shella 5w30 i od razu było widać różnicę na niekorzyść. Silnik jakby głośniej pracował i sprawiał wrażenie mniej dynamicznego. Mam automat więc może bardziej widać niż przy skrzyni manualnej. Na drugi przegląd przywiozłem już castrola edge 0w30 i od razu lepiej. Chociaż chyba nie aż tak dobrze jak ten oryginalny

Barry
21-01-11, 23:20
http://www.motul.auto.pl/index.php?p=16

Best 8100 Eco-nergy 5W-30 (a, b)
Better 8100 X-lite 0W-30

Czy ten drugi jest lepszy ?

steryd_1
22-01-11, 10:33
Widze ze wszedzie zalewaja innymi olejami.Ja tak z ciekawosci napisze ze pytalem sie ojca jakimi olejami zalewa swoje Hondy w serwisie i powiedzial mi ze tam tylko Valvoline mu leja.PS.Auta w USA

Ca$h
23-01-11, 11:47
Czy ten drugi jest lepszy ?

jest :) ale pierwszy jest najlepszy (czyt. lepszy od lepszy :D )

Lynx07
23-01-11, 18:29
Widze ze wszedzie zalewaja innymi olejami.Ja tak z ciekawosci napisze ze pytalem sie ojca jakimi olejami zalewa swoje Hondy w serwisie i powiedzial mi ze tam tylko Valvoline mu leja.PS.Auta w USA

Ja już od 2 lat leje valvoline vr1 5w50 i jestem zadowolony

Barry
31-01-11, 21:08
Wymieniłem polej po dotarciu na Motul 5W30 i jest super jak na razie. Zobaczymy czy i le będzie pił.