Zobacz pełną wersję : Jaki model żarówek???
Witam
Mam problem!! Nie swieci mi prawa zarówka z swiateł długich (drogowych). Jak kupis model zarówek do civica 88-91r??
Jak to jaki.Jak kompletnie nie wiesz nic o żarówkach to najlepiej wyciągnij starą i powiedz w sklepie,że chcesz taką samą :lol: A tak poważnie to ja ostatnio myślałem,że mi żarówka padła (a to trzeba było kostkę przy reflektorze wymienić i stara była dobra) i kupiłem Philips Premium +30%światła.Kosztowała coś koło 15zł.Ale czy to taka rewelacja to nie wiem.W każdym razie potem zmieniłem kostkę i konektorki i założyłem starą (mam jakiś wynalazek z niebieską szybką.Świeci nawet chyba lepiej).A w ogóle to ja nie wiem czy to tylko moja Honda czy wszystkie 4g tak maja,ale mam bardzo słabiutkie światła.Ostatnio halogeny założyłem to troche lepiej jest.Jakbym teraz kupował to bym wziął tą najtańszą Narva czy jakoś tak.
Każda Hania ma słabe światła :( , ale jeszcze nie ma się czym martwić , jak jeżdże czasem ojca Dodge'm Caravan'em to tam są dopiero słabe światła :/, więc jeszcze nie jest źle w Hondzie. A jazdy na halogenach nie polecam , bo dostałem już za to 2 mandaty (200pln i 4 punkty) , bo zapomniałem wyłączyć i się przyczepili , że oślepiam ludzi.
Chodziło o prostą odpowiedź
H4
Kup H4 ;)
Ahaaa! No chyba,że tak :roll: :wink:
Grochu_666
02-01-07, 18:13
jak Honda ma slabe swiatla to co maja powiedziec wlasciciele opla calibry ?? <rotfl>
przepraszam, ale 88-89 ma na długich H1 na mijania H4, które pracują w przełączaniu.
Dopiero 90-91 ma klosz jednożarówkowy i tam jest H4 w trybie mijania/długie.
Więc nie mąćcie komuś, kto pyta o żarówke w 4gen 88-91. Bo to pytanie jest źle zadane.
przepraszam, ale 88-89 ma na długich H1 na mijania H4, które pracują w przełączaniu.
Dopiero 90-91 ma klosz jednożarówkowy i tam jest H4 w trybie mijania/długie.
Właśnie o to chodzi.Też mi się dopiero teraz o tym przypomniało jak przeczytałem.Ja mam już jednożarówkowy z dwuwłóknową żarówką h4.A jeszcze apropo tych słabych świateł to ostatnio jechałem siostry Fiatem Bravo (bardzo kiepskie auto tak na marginesie) to tam dopiero zobaczyłem co to są słabe światła.Przy wymijaniu się z kimś i zmianie na krótkie musiałem zwalniać do około 5okm/h bo autentycznie nie widziałem gdzie kończy się ulica a zaczyna pobocze i rów.Masakra :evil:
Witam wszystkich, Ja mam civic 91r i sprawdziłem jest tam H4. Ale jest jednak inny problem, bo żarówka jest dobra, sprawdzałem jeszcze bezpiecznik i tez jest dobry. Sprawdzałem miernikiem i nie ma żadnego napięcia w przewodach:? Zastanawiam się czy przewód jest gdzies przerwany albo przełšcznik zepsuty:/ To jest bardzo dziwne, bo światła mijania wiecš, ale jak włšczę długie (drogowe) to prawe nie świeci :sad:
Teraz patrzyłem w książce to bezpiecznik pod lewe długie jest ten sam co pod kontrolkę dłudich na desce rozdz.To tak tylko jakby w razie Ci się bezpieczniki pomyliły (chociaż wątpię) to jak kontrolka nie świeci to właśnie bezpiecznik powinien być.Ale dla świętego spokoju podepnij tam inną żarówkę h4,która wiesz ze na pewno jest dobra.Minuta roboty a rozwieje wszelkie wątpliwości i wtedy będzie można dopiero kopać.
sprawdzałem z inna zarówka H4 i nie działa,
To pewnie coś z przewodem plusowym będzie.Bo jak krótkie świecą to masa musi być dobra,jak drugi reflektor świeci normalnie to przełącznik i przekaźnik też dobry jest pewnie.Idź po przewodzie to może gdzieś coś znajdziesz.Nigdy tego nie robiłem także nie mam pojęcia za dużego o tym (jak zresztą pewnie widać po mojej wypowiedzi).
A może prąd jest w przewodzie tylko w tym konektorku na końcu przy żarówce nie ma styku.Może sprawdż przed konektorkiem.
Ale najlepiej by się było spytać kogoś kto ma większe pojęcie o elektryce :P
krzyysiekb
19-11-08, 01:19
Mam podobne pytanie. Czy Da się gdzieś nabyć lub przerobić fabryczne reflektory pod żarniki xenonowe tak żeby było to zgodne z naszym prawem? Jeśli nie to jakie żarówki będą najbardziej wydajne bo te które mam obecnie są bardzo słabe:(
Matess_Kings
19-12-08, 10:26
Witam!
Chciałbym nawiązać pierwsze do tego czy na pewno jest tak zle ze swiatlami w Hani Vgen.??Moim zdaniem jezeli dasz zarowki 90W white to bardzo dobrze to wyglada i swieci,a do seryjnych 50W nawet nie ma porownania:)
Korzystając z okazji chciałbym sie Was zapytac co moze byc nie tak, poniewaz regularnie co dwa miechy przepala mi sie jedna zarowka:/ od glownych swiateł:/,a czesciej padaja mi tez zarowki od podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej..Jeżeli Ktoś ma na to rozsądne wytlumaczenie to prosze o odpowiedz:]
z góry dzięki!
Ale zawsze po tej samej stronie Ci się przepalają?
Może być jakiś problem w instalacji, ale bardziej podejrzewam same żarówki. Jakiej firmy kupujesz? Poza tym, czy dotykasz żarówki palcami?
Matess_Kings
22-12-08, 22:17
Cześć!
Pewnie i zdarzy mi sie dotknac, ale staram sie unikac palcowania żarówek jak zakladam.Cieżko mi powiedzieć czy po tej samej stronie, ale nei wydaje mi sie...A co do firmy to jakiś XENON firmy LUMIKO, ponoć produkuja tez na rynek amerykanski:D Troche mnie to dziwi jak mozna co 2,3 miesiace kupować zestaw żarówek za 25zl:/:/
To ja podrążę może temat słabych świateł w Civcu 4g.
Da się z tym coś zrobić? Wymiana żarówek na lepsze? Ale żeby były legalne :) Czy może wymiana całych reflektorów na niestandardowe? (jakie?)
Wymiana całych reflektorów pasowałaby mi o tyle, że jeden mam pęknięty, więc mam już pretekst żeby coś zrobić :)
Niestety, mam porównanie z Civiciem 7g (po lifcie) - tam światła to chyba jakaś elektrownia jest :)
można kupić żarówki legalne które świecą bardziej białą barwą światła takie jak osram night breaker czy philips +ileś tam. Żarówki rzeczywiście świecą lepszym(bardziej białym niż żółtym) światłem od tych tanich i standardowych niestety kosztują troszkę drożej bo w granicach 50-90zł ale....coś za coś żarówki te w porównaniu do seryjnych mają skróconą żywotnośc. Nie polecam stosować żarówek o większej mocy niż 50/55w bo żarówki o większej mocy wytwarzają dużo więcej ciepła przez co może po pewnym czasie uszkodzić odlaski w lampach(skruszeją/popękaja, lub nawet sie nadtopią)....Co do zenonów zawsze policja może sie przyczepić dlatego najlepiej kupować zenony o ok 4300k barwie światła(białe) które nie mają niebieskiego zabarwienia w barwie światła(co nie wzbudza aż tak dużych podejrzeń u niebieskich że to zenony), do zenonów w świetle prawa trzeba mieć zainstalowane albo spryskiwacze lamp wysoko ciśnieniowe, albo zwykłe spryskiwacze lamp+wycieraczki lamp.
Czyli rozumiem, że samą wymianą żarówek wiele nie zwojuję.
A czy wymiana całych reflektorów na inne, niestandardowe ma sens?
Pod warunkiem, że nie będą zbyt wieśniackie ;)
kupno dobrych żarówek o barwie światła białej tak jak wymieniłem wyżej troszkę pomaga. Ale najlepiej świecą zenony bez ingerencji w klosze lamp. Co do lamp typu angel eyes niech sie inni wypowiedza co mają te lampy, czy świeca one lepiej ??
Tempa-strzała
10-06-11, 20:29
Moim zdanie to Osram night breaker H4 no i trzeba zobaczyć czy zwierciadła są w dobrym stanie bo z czasem ulegają zużyciu poza tym VI generacja ma dobrą optykę a na takich żarówkach i V generacja daje sobie radę