Zobacz pełną wersję : Nie działa nawiew na szyby
dzoler1111
17-12-10, 15:39
Witam Panowie i Panie!
Mam problem z pokrętłem regulacji pracy nadmuchu, mianowicie nie dziala mi jak chce wziąść na szyby (zacina sie, dochodzi mi tylko do regulacji pracy na nogi/szyba a na szybe nie chce wogóle sie przestawic. Patrzylem na forum, ale nic nie znalazlem.Drodzy uzytkownicy forum czy jest z tym roboty i jak sie do tego zabrać.
Pozdrawiam
nie ma dużo roboty ale żeby dostać się do konsoli regulacji nawiewu musisz rozebrac cały panel środkowy tzn podłokietnik itp. Ja tez mialem ten problem i okazalo się że przestawiło mi się pokrętło (w jaki sposób nie mam pojęcia no ale...). Żeby miec pewność że wina leży po stronie pokrętła zrzuć linke od regulacji klap nawiewu (taka niebieska a żeby ją zrzucić musisz wsadzic banie pod kierownice i poświecić w okolice pedału gazu wtedy dostrzeżesz ta linkę) i zobacz czy nadal jest tak że pokrętło nie dochodzi do końca. Jeśli ją zrzucisz a pokretło będzie nadal tak chodziło to wiadomo że musisz rozebrać cały środek, jeżeli będzie chodziła lepiej no to masz problem...
dzoler1111
18-12-10, 16:52
Dzieki Wojti.
Zanurkowalem dzisaj, no i zrzucilem to linke i nadal nie moge wziasc pokretla na szyby, czyli bede musial sie rąbać z rozbieraniem całego panelu srodkowego. Powiedz mi Wojti jak rozbiore ten panel to co dalej tylko trzeba jakos nastawic ta linke na to pokretlo czy co, jak to bylo u Ciebie? Z gory dzieki.
więc musisz rozkręcić całą konsole środkową tzn tak jak pisałem podłokietnik, wybebeszyć wszystko i dostać się do pokręteł, żeby je odkręcić i wyciągnąć całkowicie musisz poluzować obydwie linki od regulacji właśnie klap nawiewu w nagrzewnicy i od regulacji temperatury powietrza. Panel regulacji będziesz miał to zamocowany na 4 śrubki. Będziesz też musiał poodłączać bodajżę 3 wtyczki. I wtedy wyjdzie Ci cały panel. Ja żeby uregulować prawidłowe ustawienie pokrętła zrobiłem tak. Ustawiłem sobie pokrętło na nawiew szyby, odkręciłem jego śrubki podniosłem lekko ten trybik i przesunąłem dolne cięgno gdyż niedochodziło do końca. Skręciłem, poskręcałem na dwie srubki tak żeby sprawdzić czy dobrze działa, odpaliłem samochód no i ... działało dobrze :)) więc dalej wszystko podokręcąłem i tyle :)) Jak coś to PW