Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chiptuning 1.7 CTDI

mazdam
29-12-06, 15:50
Witam,

Moze ma ktos doswiadczenie z chipowaniem tego ISUZU? Zastanawiam sie bo 100 km to jednak troszke malo :D

Martwie sie tylko jak taka operacja wpynie na spalania i trwalosc?

Adresy firm ktore sie moga tym zajac.

Za wszelkie info wielkie dzieki:)

Pozdrawiam,

MM

Kras
31-12-06, 12:10
Na pewno większość ludzi bawiących się dieslami: Masters, Compsport, VTG (Chiptronic). Zresztą kiedyś właśnie na stronie Chiptronica było...że na 120-125KM robią. Trwałość praktycznie jak seria jeśli się będziesz dobrze ze sprzętem obchodził, spalanie przy normalnej jeździe mniejsze, przy pałowaniu trochę wyższe.

canard
14-10-08, 00:44
ja miałem przyjemnośćrozmawiać z dwoma osobami zajmująćymi sięchiptuningiem wszelkiej maści diesli i napomkneli mi tylko że w tym silniku 1.7 - 100km to oni odradzaja chiptuning bo silnik i tak ju jest wyzyłowany aby osignac taka moc. dla porownania 1.9 tdi zwykly z octavii ma tylko 90 km a 1.7 hona - 100 dziwne??? oczywisci to byla tylko ich rada bo powiedzieli ze wszystko da sie zrobic i wzrost to okolo 10% ale jak dlugo wytrzyma silnik to oni nie wiedza :)

agent
14-10-08, 07:24
Gadka szmatka. Wszyscy ciągle piszą jak im się wydaje a prawda jest taka że nijak ma się to do rzeczywistości. Czy to że dany silnik ma 60,70 czy 100 KM z litra pojemności oznacza że ten ostatni jest mniej trwały. W tej kwestii liczy się przecież odpowiednie zaprojektowanie układu korbowego a nie to jaka objętość jest nad tłokiem. MZ opinie o wyżyłowanii mozna głosic jak się ztuningowało parę aut i one zaczeły nagminnnie padać przy jakiejś tam granicznej mocy a nie że mała pojemność duża moc więc jest wyżyłowany. 1,5 dci maił kiedyś 68 KM a teraz ma 105 KM (fabrycznie).

canard
14-10-08, 22:27
Słuchaj agent może masz i rację ale ja tylko CYTUJE co usłyszałem od osób zajmujących się tym na codzień. Nie znam sie na chiptuningu i dlatego nie wyrazam co do tego swoich mądrości opisuje tylko porady osób tym się zajmujących. Mimo tego i ja uważam że nic nie stoi na przeszkodzie aby takiego moda dokonac lecz w głebi duszy troche ich "gadanie" mnie przekonalo ze moze jednak nie warto nic zmieniac i jezdzic tak jak jezdzi. Pozdro dla Ciebie.

agent
15-10-08, 07:21
No ja też wychodzę zawsze z założenia że lepiej nic nie grzebać bo można sobie narobić kosztów. Poza tym koszt pożadnego tuningu wiąże się z hamownią a to już kosztuje więc moze lepiej przemyślec dobór innego silnika podczas zakupu auta. Pozdro

Krzysztofik
15-10-08, 17:14
Witam ja mam civka z 1.7 z 2004 r i prawie od razu wrzuciłem go na wirusa u chłopaków w Masters tuning jeżdze pól roku i wszystko działa bez zarzutu.Na początku wjeżdzasz na hamownie i tam badają ci strukturę silnika czy wogóle sie nadaje na jakiegokolwiek chipa i wtedy coś mozna działać dopiero.Z tego co wiem a orientowałem chyba wszędzie hehe to chip z głowa to podniesienie mocy max25% .Koszt to 1500zł sporo ale uważam że warto :) trzeba dobrze rozgrzać silnik a potem jak cos dobrze chłodzić turbinke i nie powinno być żadnych problemów.pzdr

Art
16-10-08, 16:58
Możesz zdradzić jaka moc i moment po chipie?

Krzysztofik
17-10-08, 15:11
Początkowo było 101 km teraz jest 126 km oraz 259 N/M jak dla mnie narazie wystarczy.Wiadomo że to nie jest auto na nie wiadomo jakie wyścigi ale zawsze jest większy zapsa pod pedałem jakby coo :)

barman
17-10-08, 18:38
Odrobinę chyba panikujecie, mam chipa od wiosny w moim temacie jest skan z tego okresu, aktualnie po delikatnych modyfikacjach jest delikatna poprawa "in plus". Wszystko jest dla ludzi byle robić to z głową.
Dla zainteresowanych
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=508254#post508254

Art
17-10-08, 22:30
Też myślę, że przy odpowiednim traktowaniu nie powinno się nic dziać.

Barman, trochę szkoda, że u ciebie niezbyt zmienił się przebieg momentu, czyli ma go tyle samo przy 2 tyś obrotów. Bo jednak trochę brakuje tym 1.7 ctdi pary na niższych obrotach.

barman
18-10-08, 06:41
da się też to zrobić, ale wolałem to niż wymiany sprzęgła

canard
20-10-08, 23:37
bo to seryjne i tak już przy tym troche po dupie dostaje :)