Zobacz pełną wersję : Wymiana żarówki STOP w Civic VII gen (HB 3D)
Witam,
z góry przepraszam jeśli pytanie już było.
Przepaliła mi się żarówka stop i chciałbym ją wymienić bez uszkodzenia żadnych elementów, zatrzasków itd.
Rozumiem, że żarówka to 12V 21/5 W i dobieram się do niej od strony bagażnika (jest klapka plastikowa).
I co dalej? Mam szukać śrubek i odkręcać lampę czy można to zrobić jakoś inaczej?
Z góry wielkie dzięki za dokładne info!
Pozdrawiam
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?94912-Wymiana-P%B3ynu-w-ch%B3odnicy
zassaj instrukcje tam wszystko jest opisane, tam niema żadnych śrubek podważasz tą klapkę
Najlepiej czymś podwadzic,aby odeszła i spokojnie zamontować żarówkę,,moc to 12V 21/5 W. Zresztą powyżej masz dobrą instrukcję,poczytaj i będziesz wiedział:)
Witam,
Chciałbym się upewnić - w Hondzie Civic VII (2003) 3D, żeby dostać się do świateł STOP, trzeba odkręcać śrubki przy lampie (instrukcja w ang. twierdzi, że nawet zdjąć zderzak) (zamieszczony link dotyczy 5D).
dzięki z góry
Żeby zdjęć lampy trzeba odkręcać zderzak. Żeby wymienić żarówki wyciągasz zaślepki w bagażniku - są na wprost lamp.
OK, dzięki, zdjąłem te zaślepki. Bez problemu można się dostać do pozycyjnych, cofania i kierunków.
Ale przeciwmgielne i STOP są niżej, nie można ich wyjąć jak pozostałych (w zasadzie w ogóle ich nie widać, widać tylko plastik, który pewnie jest za nimi, ale nie mam pojęcia, czy można go wyciągnąć).
Normalnie można wyciągnąć. Wystarczy gniazdo żarówki przekręcić w prawo lub w lewo i Ci wyjdzie. Jak masz zamiar wyciągać lampę to i tak trzeba najpierw poodpinać żarówki lub powyciągać kostki żeby kabli nie urwać.
Pozycyjna tylna jest dwu-włókowa i tam jest własnie w tej samej żarówce STOP! -chyba że przedlift i polift ma inaczej?
Odświeżam bo mam mały problem - otóż instrukcja wymiany żarówek w światłach tylnych mówi, że należy zaślepkę (oprawkę) przekręcić o 1/4 obrotu w lewo, wyciągnąć i reszta wiadomo. Ja mam taki problem, że za cholerę nie mogę tego przekręcić. Nie chcę robić tego super mocno, żeby niczego nie połamać, ale siedzi jak przywiercona :) Ma ktoś może pojęcie o tym co robię nie tak/co się stało i jak mam sobie z tym poradzić?
Dzięki,
Zielnik
Ma ktoś może pojęcie o tym co robię nie tak
tak:
Nie chcę robić tego super mocno
trzeba się przyłożyć, nie ma co połamać
jak to honda szarpnij mocniej i odadnie filozofii nie ma
Ok, poszło, dzięki. Ale faktycznie sporo siły trzeba było w to wsadzić.