PDA

Zobacz pełną wersję : Kolektor Wydechowy, kompatybilnosc D15Z3 i D16Y7

Nestor
13-12-10, 22:48
Witam wszystkich,

Jestem Nestor i mam Civica 5D 02/97, D15Z3 90km V-Tec.
Nie jestem wielkim fanem motoryzacji ani amatorem tuningu, lubie swoj samochod, ale nie na tyle zeby dlubac w nim cale dnie ;-)

W czym tkwi moj problem? Jakies poltora roku temu odpadl mi klej, ktorym byl sklejony moj kolektor, i samochod strasznie pierdzi przy obciazeniu. Do tej pory jezdzilem z dziurawym kolektorem, ale nadszedl czas najwyzszy zeby to naprawic.

Przewertowalem troche watkow tutaj i na innych forach (gdzies nawet widzialem tutaj straaasznie dlugi watek o wydechu, ale nie moge go znalezc). Nie chce 4-2-1 z ebaya, strumienicy, ani niczego takiego.
Moj problem polega na tym ze w tym (poniemieckim) D15Z3 jest kolektor z wbudowanym katalizatorem. Jako ze ten CAT mam wbity w dowod, a lokalny przegladacz okresowy zawsze bada poziom spalin, nie mam zamiaru sie bawic w wynalazki typu rura z ebay'a i sciemnianie ze wszystko jest ok.

Do rzeczy, na allegro znalazlem fajny kolektor z civic coupe '98, D16Y7, 78k przebiegu, na zdjeciach wyglada obiecujaco. Pytanie - czy bezproblemowo zaloze go do mojego D15Z3 ? Cena ok 200pln, wydaje sie ze jest tego wart.

PS. Wiem ze tematy o kolektorze sie pojawiaja caly czas, ale nie znalazlem tutaj niczego do czego moglbym sie podczepic na ostatnich 10 stronach, zakladam wiec ze mozna wskrzesic ten temat.

Pozdrawiam.

mirasek
13-12-10, 23:19
Wkładając jakikolwiek inny kolektor niż seryjny pozbędziesz się jednocześnie katalizatora, ale to chyba wiesz?

200zł za kolektor z D16Y7 to wysoka cena, za tyle z powodzeniem kupisz hondowski 4-2-1 z silników D16Z6, D16Y2, D16Y8, itp. który jest lepszym rozwiązaniem. Pasuje bez problemu, przerabiasz tylko jedno mocowanie za silnikiem, od razu dokup sobie uszczelkę na łączeniu z wydechem.

Nestor
13-12-10, 23:24
Ten z D16Y7 wlasnie ma katalizator wmontowany na kolektorze, dlatego pytam czy bedzie trzeba robic tam jakas rzezbe, czy wystarczy wykrecic, zalozyc nowe uszczelki na wszystko i skrecic z nowym?

mirasek
14-12-10, 00:38
Fakt, akurat D16Y7 ma kolektor z katalizatorem (bo pomyślałem o innym), będzie pasował bez problemów.

psycholoog
14-12-10, 00:42
nawet jak wsadzisz zwykly hondowski 4--1 odczujesz różnice w jezdzie:) a taki kolektor kupisz za 30pln

kuster
14-12-10, 10:22
nawet jak wsadzisz zwykly hondowski 4--1 odczujesz różnice w jezdzie:) a taki kolektor kupisz za 30pln

np u mnie :D + koszt transportu :D w przyblizeniu 50~60zł :D

ja bym jednak porzeźbił :D
władowął 4-2-1 z D serii i do tego zamontował środkowy tłumik w obudowie katalizatora
całość ~300zł (do 200zł kolektor + 50zł tłumik z allegro + 50zł komuś za pospawanie całości ewentualnie montaż na złączkach do tlumików 35zł/szt)