PDA

Zobacz pełną wersję : Honda wycofuje diesla?

Sebanek
13-12-10, 12:57
Witam.
Czytałem w kilku miejscach, że Honda wycofuje silniki diesla, na stronie honda.pl nie ma już w cennikach diesli w Civicach i niektórych Accordach...
Czy to prawda?
Pozdrawiam

P.S. silnik super - nie wiem czemu mogliby go wycofywać....

Ca$h
13-12-10, 13:16
ploty :p silnik jest, ale tylko w accordach i cr-v, w civicu pojawi sie pewnie razem z nowym modelem...

uniu1
13-12-10, 13:24
W cennikach nie ma ale w ofercie jest jeszcze. Dzwoniłem do ASO w Wawie i koles powiedział że są - tylko nie wiem czemu wykasowali go z swoich cenników

Pik
13-12-10, 13:29
Bo nie chca go sprzedawac jak przypuszczam. A nie chca go sprzedawac, bo silniki o pojemnosci wyzszej niz 2 litry sa w Polsce obciazane dodatkowa akcyza i albo cena by nie byla konkurencyjna, albo zysk bylby zbyt maly.

uniu1
13-12-10, 13:32
Wszystko co dobre to trudno zdobyć

Sebanek
13-12-10, 13:45
ploty :p silnik jest, ale tylko w accordach i cr-v, w civicu pojawi sie pewnie razem z nowym modelem...

A kiedy jest przewidywany nowy Civic?
Są już jakieś tajne fotki?

ygor
13-12-10, 13:46
z tego co mowily wczesniejsze pogloski chodzi o ekologie ... wiadomo ze w silnikach diesla niezle cyrki wymyslaja zeby spelniac normy , filtry dpd i tym podobne badziewia , a Honda chyba jednak wybrala hybryde ... a przeciez z e wzgledu na nowa norme od nowego roku bodaj wypada ctr z oferty , wiec wcale by mnie to nie zdziwilo

T.r.
13-12-10, 14:42
A nie jest przypadkiem tak że silnik 2.2 spełnia normy spalin euro4 a od nowego roku produkować i sprzedawać można tylko euro5? Honda zapewne jak w przypadku TypeR nie zdecydowała się na zmiany w silniku i diesel dostępny będzie tylko do wyczerpania zapasów.

PS. "Pozdrowienia" dla "zielonych". :mad:

Ordi
13-12-10, 15:58
z tego co słyszałem to Honda wycofuje się z diesli na rzecz hybryd... Chyba właśnie w tą stronę będą szli... A szkoda, bo ciekawie musiałby jechać np nowy civic z nowym silnikiem hondy 2.2 i-DTec :rolleyes:

Ca$h
13-12-10, 18:56
jak nie bedzie turbo to wyleci z rynku :P przeciez to smiech zeby nie bylo w ofercie silnikow powyzej 150 konikow

Ordi
13-12-10, 21:48
Z tego co czytałem kiedyś na jakimś portalu to chyba ma być ta nowa Honda CR-Z Type-R (czy jakoś tak) w hybrydzie.

Pewnie to tylko szczegół, że auto będzie miało 200KM i ważyło około 1600kg :p Czyli ogólnie to kupa... Mam nadzieję, że nowy Civic też będzie w wersji Type-R ale właśnie z tym nowym silnikiem z turbo... Będzie to nawet łatwiejsze i tańsze w podnoszeniu mocy :cool:

EDIT:
nawet znalazłem link: www.furious.pl/news2010/grudzien/honda-crz-type-r.htm

Kras
14-12-10, 10:43
Normalka. I-CTDI nie spelnia Euro5 bo nie ma DPF. Honda Poland juz jakis czas temu wycofala sie z diesla w Civie i sprzedawane byly resztki (glownie przez akcyze i zbyt wysoka cene). Nowy Civic nie bedzie mial 2.2 tylko nowego, malego diesla 1.6.

mrcn
14-12-10, 12:58
Normalka. I-CTDI nie spelnia Euro5 bo nie ma DPF.

To ciekawe, bo mój ma :P

***Marco***
14-12-10, 13:20
Normalka. I-CTDI nie spelnia Euro5 bo nie ma DPF. Honda Poland juz jakis czas temu wycofala sie z diesla w Civie i sprzedawane byly resztki (glownie przez akcyze i zbyt wysoka cene). Nowy Civic nie bedzie mial 2.2 tylko nowego, malego diesla 1.6.

DPF nie spełnia norm Euro 5, a hybrydy maja tyle związku z ekologią co i nic.

Kras
14-12-10, 14:28
To ciekawe, bo mój ma :P
Nie zmienia faktu. Dopiero I-DTEC spelnia ale jego akurat w Civie nie bedzie.
Downsizing wszedzie, w dieslach tez.

buri
15-12-10, 07:36
diesel bedzie, poza tym i-dtec spelnia norme euro V. pracuja tez nad malym dieslem, tylko troche dlugo to juz trwa
2,2 w civicu wycoali z polskiego rynku bo nikt tego nie kupowal przy roznicy benzyna-diesel w tym samym wyposazeniu na poziomie 15000 a na poczatku nawet 20000. tak jak ktos wyzej napisal - kwestia akcyzy

_Qba_
15-12-10, 11:18
poki co wycofali z oferty accorda 2,4 :/

Mikis525
15-12-10, 14:15
W maju ma być po lifcie, pewnie coś pomieszają w silnikach, bo tak sobie nie mogli tego wycofać. Pewnie muszą wyprzedać obecne stany placowe.

Lucas.FK2
15-12-10, 19:58
poki co wycofali z oferty accorda 2,4 :/
Ponieważ to też K+seria (K24),a Civic'a Type-R'a wycofali,bo nie spełnia norm Euro 5. I dupa

Kras
16-12-10, 09:07
Akurat K24 z obecnego Accorda spelnia. Wiec to nie dlatego.