Zobacz pełną wersję : Obroty na zimnym
Przeszukalem wszystkie topic'i o obrotach i nie znalazlem podobnego przypadku. Zaczelo sie kiedy z powodow finanowych jezdzilem czesto na malych ilosciach paliwa.
Sytuacja ma miejsce tylko po nocy, kiedy silnik jest zimny. Tylko i wylacznie. Odrazu po odpaleniu wchodzi na prawie 2000 obrotow, nastepnie gdy wskazowka temperatury jest mniej wiecej w polowie drogi zaczynaja obroty skakac tak jak w linku z video. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, bo jakos nie wierze w Koszalinskich mechanikow po tym jak przy robieniu zbieznosci pomylili przod z tylem i godzine mysleli czemu im nie widzi 2 kamer... oto link http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=09826956314938693579
Tomek...pompka paliwa- moja sugestia. Często ulega ona uszkodzeniu gdy jeździ się na małych ilościach paliwa-zasysa powietrze na zakrętach, dołkach itp jak masz rezerwę często gęsto...ale to moja podpowiedź tylko.
Napisz czy po przekreceniu kluczyka w pozycje zapłon (bez zapalania)słychać przez około 2 sekundy równomierne bzyczenie pracującej pompki paliwa w zbiorniku i czy po nagrzaniu silnika to falowanie tez wystepuje.Ja najpierw wyczyścił bym silniczek krokowy i sprawdził czujnik temperatury silnika do komputera bo z tego co napisałeś to usterka wystepuje w momencie nagrzewania sie silnika.
nie slychac zadnego bzyczenia. A co najgorsze 2 razy wlaczylami sie od czasu napisania postu kontrolka abs :/ jak silnik jest cieply wszystko jest ok. Musi byc zimny przez conajmniej 5,6 godzin
No to zacznij od sprawdzenia pompki i cisnienia jakie wytwarza w układzie paliwowym,i jej wydatku.
sunseeker1
29-12-06, 12:00
Przeszukalem wszystkie topic'i o obrotach i nie znalazlem podobnego przypadku. Zaczelo sie kiedy z powodow finanowych jezdzilem czesto na malych ilosciach paliwa.
Sytuacja ma miejsce tylko po nocy, kiedy silnik jest zimny. Tylko i wylacznie. Odrazu po odpaleniu wchodzi na prawie 2000 obrotow, nastepnie gdy wskazowka temperatury jest mniej wiecej w polowie drogi zaczynaja obroty skakac tak jak w linku z video. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, bo jakos nie wierze w Koszalinskich mechanikow po tym jak przy robieniu zbieznosci pomylili przod z tylem i godzine mysleli czemu im nie widzi 2 kamer... oto link http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=09826956314938693579
Ja bym zrobił tak, że w miare możliwości jak nie słychać, złap jak Ci obroty tak skaczą za przekaźnik pompy paliwa i wyczuj ręką czy przypadkiem nie ma tak że on cały czas klika i przełącza bo jest jakieś zwarcie..
-co chwila pompa się włącza i wyłącza. Pozdrawiam
Nie wiem jak to wytlumaczyc. Mialem plyn w zbiorniczku wyrownawczym miedzy min a max, dopelnilem do maxa, i obroty przy zimnym silniku wrocily do normy. Zapala mi sie natomiast lampka abs jak wylacze silnik i wlacze go ponownie. Ciekawe co teraz trzeba zrobic? moze zmienic ustawienie lusterka? ;) Najlepszego w Nowym Roku przy okazji :)
Nie wiem jak to wytlumaczyc. Mialem plyn w zbiorniczku wyrownawczym miedzy min a max, dopelnilem do maxa, i obroty przy zimnym silniku wrocily do normy. Zapala mi sie natomiast lampka abs jak wylacze silnik i wlacze go ponownie. Ciekawe co teraz trzeba zrobic? moze zmienic ustawienie lusterka? ;) Najlepszego w Nowym Roku przy okazji :) Tak najlepiej wewnetrznego bo zewnetrzne ma mały wpływ na abs heh.Pewno miałeś zapowietrzony układ chłodzenia,może jakas poduszka powietrzna i czujnik temperatury do silnika szwankował.
jesli chodzi o abs to modulator sie skopal