Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LPG

Bezel
28-12-06, 18:03
Witam.
Pytanie kieruje do osob majacych w swoich Hondach zaloazaona instalacje gazowa.
Jakie jest roczne utrzymanie takiej instalacji? Regulacje, czesci, swiece, przewody, przeglady itp itd.
Dzieki.
Pozdro

mic
28-12-06, 23:23
W zasadzie jest to tylko drozszy przeglad (okolo 60 pln chyba ale nie jestem pewien) oraz filterek od gazu co jakis czas (grosze) oraz ewentualne regulacje jezeli cos jest nie tak lub profilaktycznie co jakis czas (okolo 20-40PLN). Świece wymienia sie czesciej - ja to robie co 20tys - koszt 40 PLN wiec w zasadzie zaden.

Rikoo
29-12-06, 08:42
co 10000 olej,swiece,regulacja,filr powietrza

takie sa koszta bynajmniej jak jezdzilem na gazie tak robilem

GAWRON
29-12-06, 10:00
a jak wogole hondy tolerują gaz?? Wiele osób mowiło mi ze to bez sensu bo i tak mało civic spali a ze podobno nie wszystkie modele dobrz chodzą na gazie. Jak to jest??

sunnboy
29-12-06, 10:14
..tak to jest ze kumpel ma instalacje gazowa za 10 patoli a wczoraj sie okazalo ze ma wypalone gniazda zaworow no i h...dlatego nigdy w zyciu nie zaloze LPG do hondy..pzdr.

esco
29-12-06, 10:16
gaz się sprawdza, i to naprawde świetna sprawa ..... w zapalniczkach ;)

TOMI 3D
29-12-06, 11:59
gaz się sprawdza, i to naprawde świetna sprawa ..... w zapalniczkach n

Dużo mądrości wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu. Mój civic zrobił już blisko 100 000 tys na LPG i nic się nie dzieje.

co 10000 olej,swiece,regulacja,filr powietrza

Tak należy robić. Moje koszty : olej 100-120 zł, świece 35-40 zł, filtr powietrza (czyszczenie), filtr gazu + regulacja lpg 20-30 zł, przegląd dodatkowo 50-60 zł. Co 100 000 tys km(około) regeneracja parownika 100-140 zł. Raz na 3 miesiące tankowanie PB95 za 50 zł. To są moje koszta. Dziennie robię 70 - 90 km, więc mi się opłaca.

polololo21
29-12-06, 22:40
a wypalone gniazdo zaworowe to npewno prze lpg????????? na benzynie za 5 tys miał by to samo moż troche też nie dbał o autko?

konrad_bart
29-12-06, 23:56
Powiedzcie mi prosze gdzie znajduje sie filtr kabinowy w Hondzie Civic 1.4 iS ?? Jaki jest koszt takiego filtra i czy moge sam go wymienic? Pozdro :smile:

RDK
30-12-06, 00:24
Powiedzcie mi prosze gdzie znajduje sie filtr kabinowy w Hondzie Civic 1.4 iS ?? Jaki jest koszt takiego filtra i czy moge sam go wymienic? Pozdro Smile
troche chyba nie na temat ;)
z tego co dobrze rozumiem i pamietam to chyba znajduje sie on nad nogami pasażera za schowkiem... ale moge sie mylic, uzyc opcji szukaj, wpisz flitr kabinowy i niech Ci wyswietli wynik jako posty a znajdziesz napewno

[ Dodano: Sob 30 Gru, 2006 ]
jest mozliwosc ze nie bedziesz mial takiego filtra :wink: bo niektore civici nie mają

arek801
30-12-06, 16:52
czy LPG się opłaca zależy od tego ile kilometrów robisz bo jak ma ci się zwracać z 5lat to nie wiem czy jest sens no ale jak ci się zwróci po pół roku to potem tylko zarabiasz, wiadomo im lepsza instalacja tym lepsze efekty (niskie spalanie, i wcale nie musi stracić mocy) to prawda że z LPG trzeba trochę bardziej dbać o fure ale jak będzie dbał to będzie ci służyło bardzo długo:-))) i za bardzo nie rozumiem tych którzy twierdzą że gaz to coś najgorszego, oni chyba za bardzo nie są w temacie

polololo21
30-12-06, 20:27
dokładnie popieram powyższą wypowiedź :grin:

Cairo
30-12-06, 20:31
Sam jestem wielkim przeciwnikiem gazu, ale co raz poważniej zaczynam myśleć o instalacji (tylko sekwencja wchodzi w gre) bo wydawanie miesiąc w miesiąc 800pln na wajhe w końcu mnie zrujnuje :(

TOMI 3D
30-12-06, 22:40
tylko sekwencja wchodzi w gre

Nie zawsze sekwencja się opłaca, większe koszty założenia, serwisowania, eksploatacji. Ale zapewne wiesz o tym.

esco
31-12-06, 01:27
gaz się sprawdza, i to naprawde świetna sprawa ..... w zapalniczkach n

Dużo mądrości wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu. Mój civic zrobił już blisko 100 000 tys na LPG i nic się nie dzieje.

Nie każda odpowiedz na forum, musi wnosić coś mądrego do tematu, tak więc i moja nie wniosła. Była niczym innym jak wyrażeniem mojej prywatnej opinii (zdaje się że wolno?)

Jak kolega raczył zauważyć, moja wypowiedz była zakończona usmiechnietym emotikonem, co raczej sugerowało drobny żarcik ... szkoda że tego nie zakumałeś ;) .. a może to typowy kompleks "gazmajstra" ?

Cairo
31-12-06, 09:16
tylko sekwencja wchodzi w gre

Nie zawsze sekwencja się opłaca, większe koszty założenia, serwisowania, eksploatacji. Ale zapewne wiesz o tym.
Jest to oczywiste, ale kaleczenie samochodu instalką za 2kpln to dla mnie nie do przyjęcia.
Zwykła instalacja dużo bardziej negatywnie wpływa na trwałość silnika niż sekwencjaa na tym mi bardzo zależy.

martinox1
31-12-06, 11:27
Niedawno włożyłem do swojej hani gaziorek (sekwencja), zrobiłem ok. 4500 km i jest spoko, chodzi jak na benzynie (nie widzę różnicy), pali 7.5 literka gazu. Benzynka jest lepsza dla silnika, ale jak ktoś robi ok. 40 tys. km na rok to jeżdżąc na benzynie może zbankrutować, chyba że zarabia kilka tysięcy. Chciałbym nadmienić, że moja staruszka ma już przejechane 313 tys. km:) A jak ktoś mówi że brzydzi się gazem itd. to po prostu ma kasę, znam też ludzi którzy mówią, że tolerują tylko nowe samochody, tylko że oni zarabiają dużo kasy albo mają bogatych starych, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

RDK
31-12-06, 12:51
martinox1, ile daleś za instalacje :?:

TOMI 3D
31-12-06, 13:57
Nie każda odpowiedz na forum, musi wnosić coś mądrego do tematu, tak więc i moja nie wniosła. Była niczym innym jak wyrażeniem mojej prywatnej opinii (zdaje się że wolno?)

A czytałeś pierwszy post autora ???

Witam.
Pytanie kieruje do osob majacych w swoich Hondach zaloazaona instalacje gazowa.

Była niczym innym jak wyrażeniem mojej prywatnej opinii (zdaje się że wolno?)

Oczywiście, że wolno, ale chyba tego temat nie dotyczy.

Jak kolega raczył zauważyć, moja wypowiedz była zakończona usmiechnietym emotikonem, co raczej sugerowało drobny żarcik ... szkoda że tego nie zakumałeś n

Zakumałem ;)

a może to typowy kompleks "gazmajstra" ?

Nie sądzę.
Ale się burdel zrobił w temacie ;)

rossi22
31-12-06, 14:17
Powiedzcie mi prosze gdzie znajduje sie filtr kabinowy w Hondzie Civic 1.4 iS ?? Jaki jest koszt takiego filtra i czy moge sam go wymienic? Pozdro :smile:

za schowkiem, ale z tego co widzialem to trudno sie do niego dostac