PDA

Zobacz pełną wersję : tarcie wyczuwalne na pedale sprzegła

demonobiker
12-12-10, 09:56
Witam
Mam dziwny problem i nie moge znaleźć jego przyczyny. niepokoi mnie drżenie w mojej hani, uczucie pocierania na pedale sprzęgla obojętnie czy na biegu czy nie. Może stać na luzie i jak zwiększę mu obroty do ponad 2000 i wcisnę sprzęgło to na pół-sprzęgle (mniej wiecej w połowie głębokości sprzęgła czuć drganie na pedale sprzęgła i wrażenie jest takie jakby się cos o cos ocierało(mocno wyczuwalne tarcie). Sprzegło ma przejchane okolo 1tys km bylo wynieniane cały komplet(tarcza,docisk,lozysko)
tarcie tez czesciowo czuc na pedale gazu w momecie gdy auto jest na wysokich obrotach

lunatyk
13-12-10, 15:21
Sam robiłeś sprzęgło ? Jak nie to gazem do warsztatu i niech tłumaczą co jest. Mam jakieś dziwne wrażenie, że to nie jest związane z sprzęgłem, bo niby jak może drgać pedał gazu ? a pedał hamulca też ? Może poduszki zużyte pod silnikiem i tak drży...

demonobiker
15-12-10, 09:14
robiłem sam i było ok albo tego nie zauważyłem, drzy tylko pedał sprzegła gazu i hamulca nie,drgania brak na wolnych obrotach pojawiają się wraz ze zwiekszeniem obrotow tak od około 2 tys,im wiecej tym mocniej drga, nie sa to takie drgania ze noga az podskakuje tylko takie delikatne mrowienie czuc je na stopie, te wydaje mi sie że wina nie lezy po stronie ani sprzegła ani skrzyni bo jakim cudem płyn moze przeniesc drgania od skrzyni na pedal sprzegła?poduszke owszem mam wybita pod silnikiem ale czy to moze byc akurat wina tego?hmmm...nie potrafie tego w ten sposb wytlumaczyc, bylem u dwoch mechanikow to nie wiedza co jest i olewaja sprawe

wczesniej pisalem ze czuc również na pedale gazy ale to byla inna przyczyna i jest usunieta...

sprawdzalem u kumpla w 3D i ma podobnie sprobojcie u siebie auto na postoju na jałowym biegu obroty około3tys i delikatnie puszczacie pedał sprzegła.ciekawi mnie czy u was też czuć...

dodam że biegi zmianiają się bez problemu i wysprzegla również dobrze

demonobiker
20-12-10, 20:13
usterka zlikwidowana pisze jakby kiedys ktos miał podobny problem, wystarczyło popsikać smarowidłem na łapę sprzęgła w miejscu łączenie z łozyskiem wyciskowym pedał zaczął lepiej chodzić i wibracje ustały.wiem że najlepiej zrzucic skrzynie i nasmarować wsyzstko dokładnie, wiem, wiem ale nie chciało mi się :)zajmę sie tym dokładnie jak będzie już mega ciepło na dworze. co do tego czym psikałem to robiłem to silikonem w spreyu gdyż nie jest on tłusty a w razie jakby sie dostał na tarczę od sprzegła by nie spowodował jej zaolejenia....