Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy napewno uszkodzony przegób wewnętrzny

LechuLK
11-12-10, 22:58
Jak skręcę koła maksymalnie i ruszę to słychać pukanie. Przeguby wymieniałem ok. pół roku temu może z 5tyś zrobiłem. Przeguby firmy HDK. Wcześniej wymieniałem bo oba stukały. W porównaniu z odgłosem który był na starych przegubach ten występuje jakby z mniejszą częstotliwością(możliwe dlatego że są jeszcze mniej zużyte). Osłony przegubów całe. Czy jak słychać pukanie na skręconych kołach to musi to być przegub zewnętrzny? Czy może wewnętrzny też tak może stukać? Można jakoś sprawdzić czy to na pewno przegub?

sivy
11-12-10, 23:11
nagraj film! bedzie łątwiej posłuchac i ocenić co tam puka ;)

skolopendra
12-12-10, 16:18
Czy jak słychać pukanie na skręconych kołach to musi to być przegub zewnętrzny?

nie
lecz wewnętrzne nie pukają ,raczej szarpią

LechuLK
12-12-10, 17:23
nagraj film! bedzie łątwiej posłuchac i ocenić co tam puka

na razie mam tylko taki:

http://www.youtube.com/watch?v=UndY08TKM-k&feature=player_embedded

sivy
12-12-10, 19:18
zmień przegub ;)

Borek29
12-12-10, 19:43
skolopendra, to szarpanie to przy przyspieszaniu występuje? Czy tylko przy stałej prędkości?

LechuLK
12-12-10, 22:22
jakiś czas po nagraniu tego filmiku podczas jazdy zaczęło coś piszczeć z koła prawego przedniego i jak jechałem szybciej to dźwięk był z większą częstotliwością. Zdjąłem koło i chyba haczyła osłona tarczy hamulcowej, odgiąłem ją i jest ok. Dzisiaj trochę szalałem na śniegu i tego stukania niby z przegubu nie słyszałem. Więc to chyba była ta blacha.

skolopendra
13-12-10, 10:53
Przeguby wymieniałem ok. pół roku temu może z 5tyś

wygląda ze padł :)

sivy
13-12-10, 11:50
z tego filmiku wynika ze padł ci przegub zewnetrzyn jesli poukałaby blacha to musiałbys mieć coś krzywego np tarcze ;P