Zobacz pełną wersję : Sprzeglo?
Witam!
Mam pytanie...dzis stalo sie cos co mnie przerazilo...odpalam sobie samochod po wyjsciu z kina i pedal sprzegla jak z gabki, po czasie przestal odbijac, a biegi odmowily posluszenstwa, przy wrzucaniu wstecznego slysze tylko zgrzyt zebatek, odtsawilem wiec auto jak najszybciej, nie wiem tylko teraz czy do wymiany jest cale sprzeglo czy nie wiem, prosze o rade.
Pozdrawiam, aha zaznaczam ze auto to Honda civic 93 rok. HB d15b2
A poziom płynu sprawdzałeś?
Tak, pol zbiorniczka jest...
Proponowałbym na początek nalać na max(zaznaczone na zbiorniczku), odpowietrzyć układ...
Powinno pomóc, jak nie pomoże-wtedy się pomyśli :wink:
No to jutro ogarne temat :) Dzieki odezwe sie co i jak po calej operacji.
Ok
(u mojego kumpla właśnie taka usterka się tylko na tym skończyła :wink: - powodzenia)
Wymień płyn i odpowietrz. Ostatnio miałem to samo, z dnia na dzień się to zrobiło. Wymiana płynu i odpowietrzenie układu pomogło.
Odpowietrzenie i wymiana reperaturek przy pompiei jest gitara ;)
Zamknac ;)
Odkurzam temat bo dzisiaj się lekko zgarbiłem, ruszam ze świateł i deska 6500 rpm i problem z wrzuceniem biegu nr 2 ale wszedła i znowu 6500 i ten sam problem z trójką jakieś zgrzyty co się dzieje?
Jakieś pomysły? doświadczenia?
A sprzęgło oporowo do podłogi wbijałeś podczas zmian biegów? Ja miałem czasami problemy z 2 przy wysokich obrotach, ale to z mojej winy, bo za płytko wbijałem sprzęgło.
A skok pedała sprzęgła się nie zmienił? Jeśli tak to spróbuj zmienić płyn i odpowietrzyć układ, może jest zapowietrzony i sprzęgło nie jest całe w pracy, i słabo wysprzęgla. To takie moje domysły.
Płyn rok temu ;) zmieniałem razem z reperaturkami pompy - pompa jest już do bani bo troszkę puszcza "opoci się" dośrodka a właśnie korzystając z okazji że mam nockę w pracy póje se sprawdzić poziom płynu :chinczykk:
Szczerze mówiąc łudziłem się, że to brak płynu w układzie ale jedna to cos innego czyli chyba sprzęgło :( bo jak mam uruchomiony silnik i puszczone sprzęgło na luzie to słychać łożysko ale zawsze po wciśnięciu sprzęgła to momentalnie cichło a teraz po wciśnięciu sprzęgła słychać takie dziwne jakby coś o coś obcierało i po chwili dopiero cichnie albo jak chcę wrzucić bieg :(
Zapraszam do tematu.. ;]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21122
No i d..a sprzegło się skończyło :(
a miało być tak pięknie :speszony: