PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z oponą

Maciek CIVIC SPORT
27-12-06, 21:17
Czesc.
W swieta zauwazylem u siebie na jednej zimowce niewielkiego guzka (bok opony), opony zalozone piewszy raz doslownie z 2 tyg. temu. Nie przypominam sobie zebym gdzies zachaczyl o krawedz kraweznika, wiec sadze ze jest to wada opony. Opony sa nowe kupione w sklepie internetowym. Zadzwonilem tam dzisiaj, powiedzieli zeby opisac problem, najlepiej dolaczyc zdjecie i podeslac to na maila. Oni przysla spedycje, zabiora opone i nawet do 1 mies trwa rozpatrywanie reklamacji. Musze przyznac ze srednio mi sie to usmiecha, bo na 3 kolach daleko nie zajade.
Mam takie pytanko, czy taki niewielki guzek na boku opony moze byc niebezpieczny, czy da sie to jakos naprawic? Podejrzewam, ze strzelilo tam jakies zbrojenie boku opony.
Jeden wniosek nasuwa mi sie odrazu. Owszem w sklepach internetowych jest taniej, towar niby tej samej jakosci, ale jak zdarzaja sie takie przypadki jak moj, to sprawa do zalatwienia jest duzo trudniejsza.

cypis007
28-12-06, 18:56
Owszem, naprawia się podobne uszkodzenia (nawet przecięcia na wylot, oczywiście niewielkie) przyklejając łatę ze 'zbrojeniem'.
Wówczas odciąża ona częściowo oponę w tym miejscu i wybulenia nie ma. Naprawa zajmuje dwa dni. Zalecane jest założenie takiej opony na tył.
A wniosek z internetowych zakupów tego typu towaru wyciągnąłeś prawidłowy, w 100% się z Tobą zgadzam i dlatego nie polecam takich zakupów.

piterek82
08-01-07, 21:15
im szybciej naprawisz tym lepiej. za jakis czas opona bedzie sie nadawala na złom

Konrad84
09-01-07, 10:50
Ja bym szedł na reklamacje bo na opone z guzem i po naprawieniu guza nikt ci nie da gwarancji. A w prawach konsumenta jest jak wół, że mają czas dwa tygodnie, w przeciwnym razie nowy produkt lub zwrot pieniędzy. Kłóć się :box:

harvi1
09-01-07, 11:23
ja tez proponuję reklamację, a narazie i tak zima się nie zapowiada :)
także zakładaj letnie i oddaj opone do sklepu...
zawsze możesz 2 zimówki na przód założyć, a letnie na tył :d jak się zimy boisz..