Zobacz pełną wersję : Gasnie mi na wolnych obrotach
Witam. Mam problem z Hondawką a mianowicie gaśnie mi przy wolnych obrotach. Wymieniłem świece, przewody i nadal to samo. Odpala bez zarzutów przy czym na zimnym silniku nie gaśnie do momentu ja się rozgrzeje tez nie gaśnie. Silnik odmawia posłuszeństwa w momencie gdy jadę i np. przyhamowuje lub gdy stoję na światłach to głupieją obroty i gaśnie. 1.3 poj. benzyna, gaźnik. Proszę o pomoc. Dzięki. pozdrawiam
Kolego pomożemy, ale najpierw umieść post w odpowiednim temacie i poczytaj regulamin...
najprostszy sposób ale nie wiem czy własciwy(ja tak robiłem jak miałem d13b2) z tyłu gaźnika od strony grodzi jest pokrętło chybba czarna tutaj naciągasz linke od fgazu obroty sie odpowiednio zwiększają lub opadają, powinno pomóc
Muzyk-Grzes
11-12-10, 12:05
Az czasem mi sie pisać nie chce tyle jest juz tematów o regulacji obrotów w D13B2 .... wystarczy poszukać.... jak sivy napisał regulacja obrotów biegu jałowego w D13B2 (twój silnik) jest z tyłu za gaźnikiem ,taka plastikowa śrubka.
Jeśli falują na jałowym, to obstawiam złe sterowanie przez komputer EVAC'iem. Odepnij akumulator na ok. minutę. W innym przypadku śrubka może podnieść obroty (lecz nie ustabilizować).
Muzyk-Grzes
11-12-10, 22:32
Tylko że kolega napisał "obroty głupieją" a nie falują, wygląda na to ze sa za niskie na jałowym, bo utrzymują się tylko przy ssaniu.
"Głupieją" można różnie rozczytywać... Jeśli obroty są za niskie, to może być np. źle dokręcona puszka filtra. Najlepiej sprawdzić profilaktycznie wszystkie wężyki podciśnień i szczelność dolotu.
miałem to samo wystarczy regulacja obrotów z tyłu gaznika tak jak napisał to Sivy
Muzyk-Grzes
14-12-10, 13:27
"Głupieją" można różnie rozczytywać...
W sumie to racja ,kto wie co miał na myśli....
na pewno pomoże podkrecenie obrotów śrubką. panowie to gaźnik ma prawo sie coś przestawić :)
albo podkręcić obroty na jałowym jeśli to nie pomoze wyregulować dopływ paliwa do gaźnika. jak?
na forum było wiele razy