PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem;/

Liero
09-12-10, 13:15
Jak w temacie,problem tkwi w tym,ze gdy byly wieksze mrozy (te ponizej -10) odpalilem zeby troche pochodzilo i chcialem przelaczyc na gaz,no i lipa,dioda ciagle mrugala i nic...a dzis,gdy temp juz dodatnia lub 0,wchodze do auta,przekrecam kluczyk i nagle wlacza sie gaz,slychac wyrazne przelaczenie na gaz,bez wlaczania silnika...no i z tego powodu silnika nie moge zalaczyc bo jest przelaczony na gaz...(przelaczyc na benzyne moge tylko wtedy gdy silnik chodzi;/) no i teraz pytanie,czy moge recznie jakos przelaczyc z tego gazu na benzyne? albo odciac zasilanie gazu czy cos zeby poprostu chodzilo to na benzynie..? problem tkwi w przelaczniku Autronic AL-700..wiadomo ze tez powinno byc ze przelaczenie na gaz nie powinno nastapic predzej niz gdy temp bedzie +30,no a w moim przypadku bez wzgledu na wszystko Autronic przelacza sie na gaz i dupa..

mcgyver555
09-12-10, 20:18
Odłącz akumulator to może się coś tam zresetuje. Według mnie tak nie może być żeby przy unieruchomionym silniku jakieś zawory się otwierały. U mnie wprawdzie jest opcja odpalenia auta na gazie i wtedy sie otwierają ale jeżeli do 5 sekund nie odpalisz silnika to znowu się zamkną. Chodzi o to żeby gaz nie wyciekł (i nie wybuchł) jak ktoś sobie zapomni zapłon wyłączyć.

jasiek09
09-12-10, 20:37
gaz mu puszcza zapewne przy przekręcenie kluczyka na zapłon, jak odłączanie klemy nie pomoże spróbuj odpalić na gazie i później przeżuć na benz/gaz

Liero
09-12-10, 22:50
Zgadza sie,po przekreceniu kluczyka gaz poprostu robi CYK no i jest problem z odpaleniem samochodu..niestety,ale w takiem temp odpalenie go na gazie graniczy z cudem...dowiedzialem sie ze moge sprobowac odlaczyc wtyczke od Autronica,lub wyciagnac bezpiecznik/odpiac akumulator na jakis czas..jutro sprawdze i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam

Liero
10-12-10, 13:51
wyciagnolem wtyczke od AL-700 i dalej lipa..wyciagnolem bezpiecznik,to widac roznice,mianowicie zakreci raz i juz pozniej nie chce..probowalem tez wyciagnac klemy z akumulatora na parenascie minut i tez nic z tego...ale za pierwszym razem,jakims glupim cufem udalo mi sie uruchomic silnik..tylko bylem zaskoczony i zaraz szybko mi zgasl (uruchomil sie i chodzil na gazie)..no i pozniej juz niestety nie dalo rady;/,juz nie wiem co mam zrobic zeby normalnie uruchomic silnik na benzynie..

Liero
10-12-10, 17:38
Prosze tylko o krotka informacje,jak odciac gaz od silnika,zeby poprostu normalnie na benzynie odpalil...oczywiscie jakis inny sposob niz juz przezemnie sprawdzone..

mcgyver555
11-12-10, 23:09
Dziwna sprawa. Może się ten przełącznik w kabinie zepsuł i jest tak jakby cały czas wciśnięty? Albo coś się zwarło między nim a sterownikiem? Nie wiem jaką masz instalacje. Jest jakaś reakcja jak ten wciskasz ten przełącznik?
Gaz od silnika można odciąć takim zaworem w butli ale to tak fizycznie. W kwestii elektrycznej to ciężko mi powiedzieć.

Liero
11-12-10, 23:42
To jest jakies niemozliwe..znowu napadalo sniegu,zrobilo sie troche zimniej i auto normalnie na PB odpalilo i chodzi jak ta lala :D,odrazu wyciagnolem bezpiecznik z gazu,zeby znowu sie cos nie popierdzielilo..dodam,ze wogole nie na LPG z tej benzyny nie chcialo przelaczyc (przed wyciagnieciem bezpiecznika) po jego wyciagnieciu auto tak samo bezproblemu odpalilem na PB:) teraz pytanie,w czym tkwi problem..

Liero
16-12-10, 22:15
No i problem powrocil ;| jest to troche smieszne...przyszedl mroz,najlepsze jest to ze bezpiecznik wyjalem jak to opisalem wczesniej i auto jak sie zalacza tak chce na LPG odpalic;/ a wczesniej (tak mi sie przynajmniej wydawalo...) auto bylo juz przelaczone na PB i na PB zostalo zgaszone...chyba nie pozostaje nic,jak poprostu czekac na male ocieplenie i kolejna proba...tylko pytanie,czemu tak sie dzieje;/..