Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z hamulcem..

myszuu
08-12-10, 07:32
Witam!

żeby nie było ...szukałem takich tematów aczkolwiek z hamulcami nie ma "jaj"
i chce się upewnić na sto procent.

przez kilka ostatnich dni zauważyłem bardzo niepokojący mnie objaw twardego hamulca po tym jak wsiadam do auta ... tzn odpalę silnik i muszę pedał chwilę popompować ponieważ jest jak kamień i wogóle nie hamuje...

gdy już po przejechaniu jakiegoś odcinka pedał zmięknie to i tak nie hamuje tak jak jeszcze np tydzien temu a hamulce miałem jak brzytwa...

czy to pompa ??? czy to wężyk od serwa ?? czy wymienić całą pompę czy tylko same uszczelki ?? ... ktoś napewno spotkał się z takim tematem.. chciałbym to sam zdiagnozować i zakupić ew. potrzebne części... cienko z kasą a mechanik pewnie bedzie chciał odrazu wymienić całość i mnie skasuje.

djwafel
08-12-10, 12:06
Spróbuj wymienić płyn hamulcowy.
Sprawdź klocki i tarcze.
Sprawdź czy przewody hamulcowe są całe.

damian7444
08-12-10, 19:16
najprawdopodobniej padla pompa.. wymien plyn i odopietrz układ jak ci to nic nie da to kup pompe.. nie raz goscie sprzedaja cele serwo z pompa za nie duza kase;p a wymienic to i sam to wymienisz nic trudnego;p tylko trzeba troche czasu poswiecic ;D

mcgyver555
21-01-11, 00:16
przez kilka ostatnich dni zauważyłem bardzo niepokojący mnie objaw twardego hamulca po tym jak wsiadam do auta ... tzn odpalę silnik i muszę pedał chwilę popompować ponieważ jest jak kamień i wogóle nie hamuje...

gdy już po przejechaniu jakiegoś odcinka pedał zmięknie to i tak nie hamuje tak jak jeszcze np tydzien temu a hamulce miałem jak brzytwa...
Podłącze się pod temat bo od tygodnia mam taki sam problem - Auto po nocnym postoju przy pierwszej próbie hamowania prawie nie hamuje ( pedał jak beton i tylko coś szura tak jakby tarcze dawno klocka nie widziały ).
Z początku myślałem że to właśnie przez kilkudniowe okresy nie używania auta takie jaja ale problem tkwi chyba w pompie jak sugerujecie.
Sprawdziłem dziś zaciski, klocki i tarcze i są w porządku.
Dodam, że po kilku mocniejszych hamowaniach 'szuranie' zanika ale auto nie hamuje tak jak dawniej. Wrażenie jest takie jakby bardziej tył hamował. Jest taka opcja?
Nie jestem na 100% pewien ale wydaje mi się że ze zbiorniczka ubyło też nieco płynu (ewentualnego wycieku nigdzie jeszcze nie zauważyłem).
Mam nadzieje, że da się to naprawić po kosztach...Za wszelkie opinie i sugestie z góry wielkie dzięki.

Muzyk-Grzes
21-01-11, 06:17
Zestaw naprawczy do pompy to 25zł za wszystkie gumki ,pompa z serwem to koszt 50zł (wiem bo sam sprzedaję) nawet i taniej by pewnie znalazł ,ale w stanie nieznanym. Więc jeśli ma ktos zdolności manualne i kompresor to polecam wymianę uszczelek w pompie, jesli nie wymiane całej pompy.

marf
22-01-11, 19:23
Witam, u mnie z rana jak ruszam jest ok, później hamulce biorą jak brzytwa i pierwszy łapie tył, nawet przy lekkim muśnięciu po pedale blokuje mi tylne koło, po jeździe ok 20km przód (tarcze) już jest rozgrzany prawie do czerwoności, obstawiłem że to pompa (zawór dekompensyjny czy jakoś tak) dzisiaj przyszła pompa i zonk nie pasi całkiem inne mocowanie (u mnie jest po skosie z lewj na prawą przyszła z prawej na lewą :mad: w dodatku od 1,6 Vtec).