PDA

Zobacz pełną wersję : Honda HRV

baza
07-12-10, 23:34
Witam.Kolega poszukuje takowego autka. Zbieram info na ten temat bo szczerze mówiąc niewiele mi wiadomo. Wpisywałem w wyszukiarce ale nie wiem czy się coś popsuło bo nic nie znajduje.
Zasoczyło mnie bo przeglądając ogloszenia natrafiłem na VIN zaczynający się od JHM czyli już dla mnie in plus skoro w JP jest wozik produkowany. Silniki widzę D16 non VTEC więc to stara konstrukcja z cifa która lubi żłopać olej ale pewnie i remont będzie oscylowął w granicach 1000-1300zł chyba że ktoś wie że tam coś nie pasuje. Pytanie jak z podstawowymi częściami eksploatacyjnymi typu:
klocki,trcze,sprzęło,filtry itp. Są jakies problemy czy wszystko podane na tacy i kompatybilne z innymi H?
Kolejne pytanie dotyczy napędu 4x4.Podejrzewam że to żywcem wzięte 4x4 na wisko takie jak było w cifach 5gen RTSi. Jak z żywotnością takiego napędy? Na co zwrócić uwagę przy kupnie i co drogiego może się tam wysrać?Jeździłem kilkoma 4x4 ale nigdy spod znaku H więc pytam jak to jest wytrzymałe? Z tyłu jest normalny most zalany olejem czy też suche wisko jak w niektórych 4motion od VAG'a?
Jak z blachą?Standard jak to w Hondach rdza na tylnych błotnikach cz miłe rozczarowanie?Jeśli rdza to jak z dostępem do reperaturek np.?
Ogólnie jeśli ktoś miał stycznośc z tym wozem (kolegę interesuje tylko 4x4 w rocznikach 2000-2002) bo podobno 1999 cierpialy jeszcze na masę chorób wieku dzecięcego i lepiej celować w minimum 2000. Bardzo proszę o wszelkie informacje wszystko co się może przydać i ogólnie jak z eksploatacją typu spalanie i ogólne wrażeniaz jazdy.Liczę na pomoc i pozdrawiam.

Ulver
27-12-10, 11:04
Witam. Sam też przymierzam się do zakupu HR-V'ki. Niestety konkretnych informacji w sieci na temat tego modelu jest niewiele. Nie tylko u nas jest to mało popularny model, słabo się przyjął prawdopodobnie ze względu na to, że sylwetką wyprzedził swoje czasy. Nawet w jednym ze sloganów reklamowych pisali "out of this world":)
Znalazłem tylko jedna polskojęzyczną stronę http://hrv.stardust-creations.pl Jest tam trochę danych technicznych i ciekawostek. Forum niestety martwe od ponad roku.

Pieter-77
27-12-10, 23:41
Jestem posiadaczem Hrv-ki z 2005 roku. Seduszko ma 1.6 V-tec (125KM), a współpracuje z napędem 4x4 ( dokładniej napęd na przednią oś, a podczas utraty przyczepności elektronicznie załączana jest tylnia oś). Powyżej 120 km/h jest dosyć paliwożerne (powyżej 10l/100km).
Minusem jest skrzynia biegów, a dokładniej 5 bieg (przy 4000 obrotów tylko około 120km/h i troszeczkę głośny silnik).
Bardzo zadowolony jestem z Niuni w okresie zimowym. Na zimówkach i z napędem na cztery mogę pozwolić sobie na bardzo dużo podczas obfitych opadów śniegu i gołoledzi.
Ogólnie autko bezawaryjne, ale pracuję nad podniesieniem mocy i zmianie przełożeń w skrzyni biegów.