PDA

Zobacz pełną wersję : Blokująca się "jedynka". Wybieraki, sprzęgło??

Skowron48
07-12-10, 22:43
Witam,
miałem dziś nieprzyjemną sytuacje. Stałem w korku i po kilkakrotnym wrzuceniu 1 biegu i podjeżdżaniu zatrzymałem się,a potem chciałem wrzucić znów 1 bieg żeby się przetoczyć te 2m i nie mogłem wrzucić biegu. Nie wchodził ani 1 ani 2 bieg. Tzn. skierowałem lewarek w stronę pozycji 1 biegu, ale gdy chciałem wrzucić go tak jak robi się to wiele razy dziennie, poczułem opór przy końcu i bieg nie chciał wejść. Tak samo z 2 biegiem. Puściłem sprzęgło i chciałem ponownie wcisnąć i nic dalej. Dopiero gdy użyłem trochę siły(z wyczuciem) to bieg z oporem ale się włączył. Dodam, że miałem z 2kkm temu podobna sytuacje, a tak to zawsze się włączał. 1 nie wchodzi płynnie chociaż "raz na rok" zdarza się, że wchodzi jak w nowej Astrze IV, którą jechałem :) Biegi 3-4-5 chodzą jak masełko :D Dalej jak jechałem i ponownie wrzucałem 1 czy 2 to było git, chociaż nie przechodzą tak płynnie jak inne.
Co może być nie tak?? Wybieraki??
Olej nie wiem jaki jest bo jeżdżę na nim od czasu kupna H.

pablo_020
07-12-10, 22:49
U mnie to samo jest, tylko u mnie to występuje tylko przy 1 biegu, wina oleju to nie jest. Ja zmieniłem na MTF Honda i dalej to samo.
Ja w takich przypadkach wrzucam na 2 i potem już jednyka wchodzi normalnie. Jak masz tak na 1 i 2. Jak Ci się zblokuje znowu spróbuj wrzucić np. 3 lub 4 i potem 1.

LechuLK
07-12-10, 23:56
Ja też tak mam na 1 biegu ale tylko jak olej jest zimny, jak sie rozgrzeje to jest już ok.

PlushaQ
08-12-10, 00:00
Jedynka chyba nie jest synchronizowana, przez co ma prawo czasami nie wejść tak gładko jak reszta biegów - przynajmniej tak mi się wydaje.

qureku.
08-12-10, 00:55
Jedynie wsteczny nie ma synchra

damian7444
08-12-10, 06:31
tez tam mialem z 1 i 2 wkacu zblokowala sie skrzyna na 2 biegu i amen ;/;/;/ a na poczatku mialem takie objawy jak wy...

Skowron48
08-12-10, 16:48
sądzę, że to nie jest "normalne" zachowanie. Dziś sprawdziłem jeszcze przy długiej jeździe i np. gdy np. toczę się z 20km/h to ciężko mam z wrzuceniem 2 biegu. Natomiast gdy toczę się z 5 km/h i chcę wrzucić 1 bieg ma to samo. Dopiero gdy auto zatrzymam to mogę wrzucić bieg. Też macie taką przypadłość??

tez tam mialem z 1 i 2 wkacu zblokowala sie skrzyna na 2 biegu i amen ;/;/;/ a na poczatku mialem takie objawy jak wy...
A zrobiłeś coś aby było wszystko dobrze??

damian7444
08-12-10, 18:24
tak... wymienilem olej nic nie dalo, wymienilem te tulejki na tych trazkach co ida do skrzyni od lewarka bo myslalem ze one sa wyrobione i dlatego nic to nie dalo dalej...

mirasek
08-12-10, 19:38
Pęknięty wybierak 1/2 biegu?

Skowron48
08-12-10, 19:44
gdybym był pewny, nie pytałbym :) Obiło mi się, że możliwe wybieraki. Może ktoś miał to, a jak nie to trzeba będzie zdjąć skrzynie i sprawdzić:(