PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana łożysk tylnych. Honda 5D

someone
06-12-10, 21:18
Nadszedł koniec tylnych łożysk. Szum z tyłu straszny, diagnoza mechanika natychmiastowa. Tyle wiem na dzień dzisiejszy. Pytanie do Was, jakie łożyska założyć, żeby nie wyszło tragicznie drogo. Co sklep to inna wersja, inne łożyska proponują i różnica w cenach ogromna. Najchętniej pasowałby mi jakiś zamiennik, jeśli są takie.
Honda Civic 5d hb 1.4 90KM, 1997r. Hamulce bębny, bez ABS.
Poradzicie coś ?

civicD16Y2
06-12-10, 21:43
ja bym zainwestował w jakieś dobre japońskie łożyska :P

MikeFoto
07-12-10, 09:51
Liczące się marki Kanaco, Koyo, NTN, SKF. Licz się jednak z tym, że tanio nie jest (od ok 250zł) bowiem łożysko jest z piastą. Albo tanio albo dobrze. Bylebyś nie kupował łożysk w JC lub chińszczyzny. Japan only :)

Thomas80
07-12-10, 09:57
a ze tak zapytam, z tyłu nie wymienia sie całej piasty ??? bo samego łożyska raczej nie wymieni, ponoć tak maja hondy i chyba francuzy.
jeśli się mylę, proszę poprawiać mnie

MikeFoto
07-12-10, 10:03
bo samego łożyska raczej nie wymieni, ponoć tak maja hondy i chyba francuzy

Prawda, własnie to dopisłaem powyżej.
Nie tylko francuzy. Tesć w Astrze II ma jeszcze gorzej. Czujnik ABS, Łożysko i piasta to jeden element. Więc jak padł czujnik ABS musiał wymieniac całą piastę z dobrymi (!) łożyskami. Więc 350zł.

Budziniak
07-12-10, 10:10
Więc jak padł czujnik ABS musiał wymieniac całą piastę z dobrymi (!) łożyskami. Więc 350zł.
to skoro to Ciebie szokuje to co powiesz na wymysł Francuzów ?! Peugot 307 posiada tylne łożysko zintegrowane z piastą i do tego jeszcze dołożyli tarczę hamulcową a cena.....coś koło 500 zł za sztukę a jak wiadomo tarcze wymienia się parami czyli tysiąc złotych za tarcze do tego dobre klocki i robocizna :) ogólnie bez sensu bo jak masz lewe łożysko do wymiany to i tak zmieniasz dwa bo nie powinno się zakładać jednej nowej tarczy :D

MikeFoto
07-12-10, 11:11
to skoro to Ciebie szokuje to co powiesz na wymysł Francuzów ?! Peugot 307 posiada tylne łożysko zintegrowane z piastą i do tego jeszcze dołożyli tarczę hamulcową a cena.....coś koło 500 zł za sztukę a jak wiadomo tarcze wymienia się parami czyli tysiąc złotych za tarcze do tego dobre klocki i robocizna :) ogólnie bez sensu bo jak masz lewe łożysko do wymiany to i tak zmieniasz dwa bo nie powinno się zakładać jednej nowej tarczy :D

Łomatko. Co za idiotyzm, to sposoby jak wyciagnac kasę od ludzi na ekspolatacje. To tak jak tanie drukarki, a drogie tusze.

darp4
07-12-10, 15:36
Przestrzegam przed tanimi łożyskami. kupiłem optimala chyba nawet niecałe 200 zapłaciłem i musiałem zmienić po sezonie, bo wyło niemiłosiernie i miało cholernie mocne bicie pionowe. Tylko i wyłącznie markowe( to co pisał Mike)

MichałJ
07-12-10, 20:52
Ja kupiłem krzaka za 165 zł i śmiga jak talala:) Jeżdżę już na nim ponad rok, przebieg szacuje na ok. 15 tys. km. Na razie nie ma oznak zużycia, oby tak dalej;) Ale to mógł być czysty fart:p
Pozdrawiam
Michał

teofileq
07-12-10, 22:15
wlasnie wczoraj kupowalem do takiej samej hondy tylko przedliftowej cala piaste ;) nowka zamiennik jakis firmy kyk. mam nadzieje ze bedzie dobrze, jutro odbieram samochod i zobaczymy ;d

Thomas80
07-12-10, 22:35
wlasnie wczoraj kupowalem do takiej samej hondy tylko przedliftowej cala piaste ;) nowka zamiennik jakis firmy kyk. mam nadzieje ze bedzie dobrze, jutro odbieram samochod i zobaczymy ;d

a jaka cena??

teofileq
10-12-10, 16:39
cena okazyjna 120zl. ale wlasnie nie jestem pewien czy to byl dobry pomysl. teraz jest zima wiec sie szybko nie jezdzi i jest ok, ale czasem jak na czarnym jade z 80 to wydaje mi sie ze dziwnie piszczy. moze mi sie wydaje, moze lozyska potrzebuja tez jakiegos w miare dotarcia sie? zeby sprawdzic czy napewno wszystko ok musi troche odmarznac i byc dluzszy odcinek czarnej drogi to wtedy to sprawdze :p ale juz zaczynam sie niepokoic... oby bylo wszystko dobrze i zeby sie ladnie dotarly te lozyska

abarth81
10-12-10, 19:56
kolego tylne łozyso jest zintegrowane z piastą ja wymienilem na łozysko CX jest to chinol ale zrobiłem juz prawie 50 tyś na tym i dalej śmiga ostatnio zmienialem opony na zimowe i sprawdzałem łozyska jest ok wiec z autopsji polecam.
KYK jest dobra propozycją zwłaszcza w tej cenie zamawiam na firmę łozyska tej firmy i jest to godna polecenia firma.

reXio
11-12-10, 00:11
Łożyska na pewno nie wymagaja dotarcia.

teofileq
11-12-10, 14:41
mhm, no coz pozostaje tylko czekac na wyruszenie w trase i na czarny odcinek drogi zeby przetestowac przy wiekszej predkosci...