Zobacz pełną wersję : szum, tarcie w kole
witam
dziś jadąc sobie nagle coś mi zaczęło hałasować w lewym przednim kole, taki szum/ tarcie nagrałem filmik (http://w884.wrzuta.pl/film/ajy51HePKQh/20101206052). w niektórych momentach słychać dość wyraźnie.
na pewno nie jest to zamarznety śnieg etc, oglądałem koło i nie widać zeby coś ocierało... co to damn!!! auto mi potrzebne a troche strach jechac....
Na 95% osłona tarczy - ta blacha która jest za tarczą ci obciera o tarczę hamulcową. U mnie niestety tak przegniła ze ją musiałem.....urwać. Bo latała na wszystkie strony. Sciągnij koło i pooglądaj.
no chyba bede musiał ściągnąc koło i to obadać, ale tydzień temu zmieniałem na zimówki i nie widziałem zeby coś bylo nie tak a ta cięka metalowa blaszka byla tip top błyszcząca jak nowa, chyba ze sie coś skrzywila i obciera
Wg. mnie za "ciezki" dzwiek jak na oslone. Zrzuc kolo to sie przekonasz. Byc moze jeszcze cos z klockami nie tak.
podniosłem auto na lewarku i kręciłem kołem ale poza cichutkim ocieraniem chyba klocków o tarcze to nic innego nie słychać. swoją drogą koło coś lekko przychamowuje chyba coś nie tak z zaciskami? albo tarcza krzywa (8tys temu zmieniana). W kazdym razie to nie to co tak podczas jazdy tarło. chyba pojade na stacje diagnostyczna niech to sprawdza, ale to pewnie bedzie łożysko, pod ciężarem pewnie dopiero bedzie słychać.
filmik (http://w410.wrzuta.pl/film/348aWHEN28f/20101206053)
Wg. mnie za "ciezki" dzwiek jak na oslone. Zrzuc kolo to sie przekonasz. Byc moze jeszcze cos z klockami nie tak.
Miałem taki przypadek że ta obluzowana blacha weszła miedzy zacisk a tarcze. Tarło to cholernie. Ale fakt jak się wsłuchałem, dźwięk był nieco inny. Jednostajny szum może wskazywać na łożysko.
mialem cos podobnego ostatnio i tez nie moglem dojsc do tego co to jest i wkoncu wymyslilem ze to byl kamyk ktory wpadl miedzy oslone tarczy a tarcze na podniesionym nic a w czesie jazdy tarcie kamyk sie ztarl i piszczenie ustalo:)
Ja mam takie tarcie w prawym kole podczas maksymalnego skrętu. Też nie wiem co to:confused: