Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : temperatura silnika spada przy wlaczeniu cieplego nawiewu

wilku1
05-12-10, 20:29
Witam,panowie mam pytanko dotyczace spadajacej temeratury silnika w momecie wlaczenia cieplego nawiewu do kabiny.Gdy silnik nabierze temperatury i wlacze nawiew,mometalnie wskazowka z temperatury opada na dol i ciezko nagrzac silnik,jesli wylacze nawiew wskazowka natychmiast idzie go gory,macie podobnie? Dodam ze klima jest na off.

Hoze
05-12-10, 20:58
Jeżeli dzieje się to na luzie, to zupełnie normalna sprawa, jeżeli w trakcie jazdy, to jedynie co to powinien się wolniej nagrzewać, ale temperatura nie powinna w tym aucie spadać. Są auta, które mają bardzo duże wahania temperatury,np. Ople, ale Honda nie.

wilku1
05-12-10, 21:12
Dzieje sie tak podczas jazdy... np. silnik jest juz nagrzany i wlacze nawiew i wskazowka zaczyna mometalnie spadac w dol.

jacob
06-12-10, 09:00
Moze byc ze masz uszkodzony termostat i jezdzisz caly czas na duzym obiegu. Jak masz wylaczone ogrzewanie temp. silnika jest w miare stabilna, bo cieplo zostaje w silniku. Po otwarciu ogrzewania temp. silnika spada przez otwarty termostat, ktory nie pozwala utrzymac temperatury. Ja bym zaczal od sprawdzenia termostatu.

Sagi80
06-12-10, 21:26
Najprawdopodobniej to uszkodzony termostat. Typowe objawy. Wymiana nie jest skomplikowana :)

wilku1
06-12-10, 21:53
yhy...wiecie moze ile kosztuje orientacyjnie taki termostat?

semri
07-12-10, 10:56
A może tak Ci się dzieje przy ostatnich temperaturach zewnętrznych, ostatnio przy -15 na trasie 50 km i nastawie 26 w środku, silnik nie doszedł do swojej zwyczajowej temperatury. Temperatura trochę się podniosła i że tak powiem silnik dochodzi.

wilku1
07-12-10, 22:35
Ahh powiem Wam ze sam juz nie wiem co sie dzieje... dzis przy dodatniej temperaturze bylo wszystko ok (chyba) silnik nabral dobrej temperatury i wlaczajac nawiew nic nie spadlo... i tak bylo do konca dnia.Moze faktycznie bylo to spowodowane niska temeratura na zewnatrz.Ale troche mnie to dziwi bo majac inne auta nie bylo z tym problemow,silnik sie nagrzal i trzymal temeprature objetnie czy dalem nawiew czy nie,dlatego moje pytanie czy u Was tez sie tak dzieje,honde mam dopiero od poltora miesiaca wiec chyba musze sie dopasowac ;) co prawda wieczorem wyskoczyl mi inny problem ale to nie w tym temacie...CD zaczal mi nie odczytywac plyt a jak juz odczyta to przeskakuje :(

jacob
08-12-10, 09:12
Jak jest cieplej i masz uszkodzony termostat to temp. silnika moze byc w normie. roblem przychodzi wtedy gdy temperatura spadnie ponizej zera. W hondach silniki wogule nie reaguja na zmiane temperatury zewnetrzej, jedyne jakie sa odczucia to ze przy mrozie dluzej dochodzi do nagrzania silnika. We wszystkich hondach jakie mialem bez wzgeldu na pogode auta zawsze mialy taka sama temperature silnika. Tak jak mowilem wczesniej sprawdz sobie termostat.

Artur S.
08-12-10, 12:21
Jacob ma rację - u mnie nawet podczas ostatnich silnych mrozów nie było problemu z temperaturą silnika, a jedyna różnica to nieco dłuższy czas jego nagrzewania się.
Pzdr - Artur S.

wilku1
12-12-10, 12:46
Ok,dzieki za rade... jak sprawdze/wymienie dam znac czy wszystko w normie.

marioo
06-02-12, 17:29
No i jak się skończyło?

TeeS1975
06-02-12, 19:13
a widziałeś datę tego postu ?

marioo
17-06-14, 18:55
Data, datą ale gdy to pisałem tematem byłem żywo zainteresowany i miałem nadzieję, że odpisze :)