Zobacz pełną wersję : Dziwne stuki szumy z pod spodu
Witam jestem nowy i nie wiem czy ten temat już był poruszany,więc go poruszę. Otóż mam nie dawno kupiłem Hondę Civic V gen. 1995 r. 3d hatback. I mam z nią taki problem,że jak się jedzie nią z prędkością powyżej 80km/h zaczyna coś dziwnie szumieć od zawieszenia jakby coś ocierało. Ściągnąłem wszystkie koła i posprawdzałem tarcze,piaste,szczęki hamulcowe i wychodzi,że są w dobrym w stanie a kręcąc samą tarczą nic nie trze żadne elementy. Felgi nie są krzywe,nic nie jest powyginane i nie wiem co to może być. Przypuszczam,że to mogą być amortyzatory,ale nie jestem pewien. A i dodaje od razu,że samochód zanim go kupiłem stał bezczynnie przez pół roku.
Jak stał bezczynnie pół roku to pewne elementy gumowe są już sparciałe.
Jakie masz opony zimówki czy letnie? Opony zimowe stawiają większy opór wgryzają się w asfalt a więc to normalne, że trochę szumi.
no chyba ze ci cos buczy to moze byc lozysko bo jesli nie jest obciazone masa samochodu to nic nie slychac a podczas jazdy bedzie buczec przynajmniej ja tak mialem :)
To może być huczące łożysko, przy mniejszych prędkościach tego nie słychać. Dzwięk ten jest bardzo podobny do stalowych kół pociągu gdy się toczą powiedzmy powoli. Z łożyskiem ten dzwięk ma tylko szybszą rotację zależnie od prędkości.
Wymiana łożyska tył:
Zdejmujesz koło, zdejmujesz metalowy okrągły kapturek zabezpieczający piastę.odbijasz zagiętą nakrętkę i porządnym kluczem 32 odkręcasz piastę po czym małym młotkiem odbijasz zastygłą piastę i ją zdejmujesz. W międzyczasie trzeba jarzmo otworzyć i zdjąć tarczę. Łożyska tył są sprzedawane razem z piastą jako jedna całość po prostu Plug and Play. Ja za swoje piasty z łożyskiem NTN płaciłem 250 PLN sztuka.
Jakbyś wpadł na pomysł zmienić same łożysko to powiem daruj sobie bo bez prasy i ściągacza do łożysk nie zrobisz tego a warsztat policzy sobie za robotę z 300 zł więc lepiej zmień piaste kompletną z łożyskiem.
Wymiana łożyska przód:
Tu już jest problem. potrzebna prasa i ściągacz łożyska. najlepiej zdjąć zwrotnicę z auta bo na aucie to jest koszmar i tego już sam nie zrobisz.
Bębny:
Jeszcze nie zmieniałem łożysk w bębnach więc nie wiem :D
hemicuda83
05-12-10, 10:25
Bębny:
Jeszcze nie zmieniałem łożysk w bębnach więc nie wiem :D
tak samo łatwo z tyłu z tym ,że fajnie mieć 2 śrubki m6/m8 długości kilka cm oraz klucze oczkowe(płaskie także) do tego, bo w bębnach są otworki w które to wkręcasz i jak ciężko idzie tymi śrubami to rozpychasz ;) mam piaste z łożyskiem tylnią 30zł+ przesyłka jak co ?;)