Zobacz pełną wersję : d13b2 nie pali (paliwo, iskra jest)
A wiec po wymianie uszczelki pod głowicą, auto nie chce odpalić. Zastosowałem uszczelkę od d16y8(została usunięta z niej jedna warstwa) oraz wałek od d15b7 + el pompka. Całość złożona do kupy, kręci, podaje paliwo, jest iskra. Gdy kręcę ją naprawdę długo to słychać że już jest blisko, ale niestety dupa. Ma ktoś jakieś pomysły?
skolopendra
04-12-10, 15:43
została usunięta z niej jedna warstwa)
fatalny pomysł :confused:
Też tak zaczynam myśleć, ale nic nie stuka nic puka :D jedynie nie pali. To co biorę na chwilę obecną pod uwagę to:
właśnie uszczelka i całkowita strata kompresji
oraz to że po zapodaniu el. pompki gaźnik wymaga przeregulowania
nie zaczynając nowego tematu mam pilne pytanie civic 94r d13b2 auto paliło bez problemu w ciepłe dni no czasami trzeba było dłużej kręcić..niestety auto stoi 7 dni dzisiaj pół dnia próby odpalenia na darmo bo nie udało się uruchomić akumulatory 2 sprawne i naładowane nie zdałały odpalić mimo kilkuminutowych prób kręceniem rozrusznikiem..po wykręceniu świec mokre,iskra jest,samostart nie pomógł,przewody nowe bo mają pół roku..już nie wiem co można robić bardzo proszę o pomoc od czego mogę zacząć bo już pomysłów nie mam..silnik nawet na chwilę nie daje oznak życia..
nie zaczynając nowego tematu mam pilne pytanie civic 94r d13b2 auto paliło bez problemu w ciepłe dni no czasami trzeba było dłużej kręcić..niestety auto stoi 7 dni dzisiaj pół dnia próby odpalenia na darmo bo nie udało się uruchomić akumulatory 2 sprawne i naładowane nie zdałały odpalić mimo kilkuminutowych prób kręceniem rozrusznikiem..po wykręceniu świec mokre,iskra jest,samostart nie pomógł,przewody nowe bo mają pół roku..już nie wiem co można robić bardzo proszę o pomoc od czego mogę zacząć bo już pomysłów nie mam..silnik nawet na chwilę nie daje oznak życia..
Możliwe, że czujnik położenia wału padł ;/
Muzyk-Grzes
05-12-10, 07:56
Jeśli by padł czujnik połozenia wału to samodiagnostyka by wykazała problem,warto sprawdzić.
no na pewno warto lecz nie wiem jak dokładnie to zrobić bo w d14a2 to miałem check obok wskażnika ładowania i wskażnika oleju a tutaj takiej kontrolki nie ma i nie wiem jak zacząć bo nie mogę znaleść nigdzie opisu gdzie to wszystko jest w d13b2 94r
Warto poszukać :) Trochę czytania i masz gotowe http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?27707-Samodiagnostyka-w-5-gen&highlight=samodiagnostyka+d13b2
znalazłem wreszcie http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=samodiagnostyka no i tam nie ma czujnik połozenia wału więc jak można to sprawdzić??ogólnie to przydał by się opis bo dużo osób szuka kabelków aby je połączyć a jak czytałem w powyższym linku w d13a2 nie ma czegoś takiego..
Muzyk-Grzes
05-12-10, 11:24
Zworki serwisowej? nie ma w D13B2, a komp pokazuje błędy po włączeniu zapłonu.b
ogarnąłem swój problem, dobrze strzelałem problem leżał po stronie regulacji gaźnika. Elektryczna pompka paliwa ma inną charakterystykę pracy, ale przeregulowanie dawki paliwa pomogło.
Rozumiem, że regulowałeś poziom paliwa w komorze pływakowej?
D13b2 nie ma czujnika położenia wału. pamiętajcie też że d13b2 ma inne kody błędu niż inne D serie.