PDA

Zobacz pełną wersję : drugie radio i ten sam problem z pokrętłem do głosu

b_giant
24-12-06, 20:14
Jakieś dwa tygodznie temu kupiłem w sklepie nowiutkiego Pioneera DEH30MP.Radyjko super.Ale już drugiego dnia padło pokrętło do zwiększania i zmniejszania głośności.Trochę mnie to ździwiło,ale pojechałem do sklepu i radio wzięli do naprawy a dali mi tymczasowo drugie (ten sam model).Panel został mój ,bo okazało się,że jest dobry.Coś po prostu było w radiu.I tak jeździłem sobie z tym drugim radiem (ale starym panelem ) 3 dni i wszystko było dobrze.Aż tu nagle dzisiaj znowu padło sterowanie głośnością.Panel na pewno dobry.Dodam,że radio jest tak skonstruowane,że głosem można sterować TYLKO za pomocą tego właśnie pokrętła.A to pokrętło nie służy zarazem do niczego innego jak tylko do sterowania głośnościa właśnie.
I teraz moje pytanie.Czy możliwe jest,że podłączyłęm coś źle w instalacji,że powoduje mi to taką usterkę (tylko niby co?przecież tam wszystko opisane jest na kostce jak dla laika-każdy to zrobi).Nie mam pojęcia co jest.Na pewno to nic w ustawieniach radia bo już patrzyłem.Jeszcze jednego radia nie zrobili a tu juz drugie padlo. :cry:

maly187
25-12-06, 10:43
raczej instalacja nie sprawia tutaj problemu po prostu masz pecha i dostałeś akurat jakieś lipne radia tak się zdarza ja bym proponował wymienić panel bo w nim jest potencjometr a jakie są objawy ?? trzeszczy czy w ogóle nie reaguje ?? może styki zaśniedziały na panelu ?? do oczyszczenia dobra jest siarka z zapałki tzn bierzesz zapałkę i czyścisz może tak być ze sklep w którym kupiłeś bierze radia z jakiegoś źródła co są 2 gatunkowe z jakaś małą usterka i sklep to później naprawia w swoim serwisie jak to by si powtórzyło z jeszcze raz to ja bym żądał pieniędzy !!

b_giant
25-12-06, 14:45
Złożyłem taki sam temat na elektroda.pl i oto jak tam mi doradzono...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic650994.html