Zobacz pełną wersję : Padla klamka od kierowcy Civic Vgen Hb
Witam, dwa dni temu gdy zlapal wiekszy mroz padla mi klamka zewnetrzna od kierowcy. Wsiadlem do auta wieczorem przejechalem kilka km, wysiadlem na kilkanascie minut i bylo wszystko ok ale gdy ponownie chcialem wsiasc do auta, lapie za klamke (nie szarpiac ani nic z tych rzeczy) i bez reakcji, po chwili slysze jak jakis drobniutki drucik badz cos w tym rodzaju spada w gląb drzwi i na tym zywot klamki konczy sie..
Zapewne czeka mnie wymiana klamki?
Wie ktoś jak w Civic V gen ją wymienic? Jesli tak to prosze o porade.
I co z wkładką zamka? Jest wemienna? Bede mogl wsadzic wkladke z mojej klamki?
Dziekuje za pomoc, jezeli ktoś będzie tak dobry :)
dostan sie od srodka tzn sciagnij boczek z drzwi i w tedy ocen sytuacje moze niema tragedi , a jak ci sie polamal jakis plastyk to kum na szrocie nowa za grosze i juz
skolopendra
03-12-10, 13:05
Jest wemienna?
jest cały zamek.ale można go oddać do punku napraw
U mnie w okolicy nie ma takich szrotów niestety,,, a Tym bardziej o japońca ciężko.
Więć moge z mojej klamki wyjąć zamek i przełożyć do innej klamki?
skolopendra
03-12-10, 14:15
w dziale giełda chłopaki mają zamki
jak rozbierzesz boczek ,to dopiero się dowiesz co padło. wcale to nie musi być zamek
Oka dam ogloszenie w dziale giełda, ale ja nie mowie ze padł mi zamek. Klamka się zjebutała, zamek jest ok, tylko pytałem czy zamek ( ten co kluczyk w niego wkladam) z mojej uszkodzonej klamki moge wyjac i zamontowac w nowej klamce :) ?!
zdejmij ten boczek i zobacz, bo może po prostu drut wyszedł z jakiegoś plastiku. Ja kiedyś w sedanie jak miałem, centralny to w zimie mi sie jeden zamek nie otwierał bo kostka która łączyła siłownik z drutami od klamki wewnątrznej na mrozie pękła trochę no i się ślizgać to zaczęło po trym druciku. Drobilem sobie taką kosteczkę i wszystko wrocilo do normy, może to tez jakaś bzdura u Ciebie się stała
Naciskając klamkę ciągniesz taki zakrzywiony drut, który jest do niej przymocowany i otwiera zamek. Najzwyczajniej spadł z uchwytu w którym jest zamocowany. Nic nie musisz kupować. Zdejmij boczek, obadaj ocb i naprawisz to sam w 5 min.
michal86tk
04-12-10, 20:39
jest cały zamek.ale można go oddać do punku napraw
Jest wymienna przynajmniej z prawej strony więc na logikę myśle że z lewej też. Mi padła prawa strona ,kupiłem klamkę z zamkiem i przełożyłem starą wkładkę i gra gitara;) (bo niby co jak padnie sama wkładka zamka to trzeba wymieniać z klamką:cool: )
Na 100% z lewej też jest wymienna wkładka i przełożenie jej zajmie Ci nie więcej jak 5 minut no i jeszcze z 15 minut na zdjęcie i założenie boczku i klamki tylko najlepiej wstaw samochód do jakiegoś garażu jak masz możliwość żeby się ogrzał bo inaczej są duże szanse że połamiesz mocowania spinek jak będziesz go zdejmował.
hemicuda83
05-12-10, 10:20
po mojemu przy przekręceniu kluczyka złamałeś taki kawałek plastiku który prowadzi tymi stalowymi drutami i Ci ten drut uleciał..pewnie pomogo by dostać od kogoś starą wkładkę i ten plastik wymienić (kształt fasolki kolor biało-beżowy ? ) ..nie mam fotek więc nie pokaże. niestety..honda to sama blacha i mróz dochodzi do środka ;/..miałem 2 zimy temu w eg3 i jednemu koledze też tak zmienialiśmy. roboty ok15 minut.
ja jak słonko nagrzeje autko to ide ściagać boczki i wszystko smaruje wazeliną techniczną bo też kluczyk przekręcam bez problemu ale juz tecięgna niechodzą i boje się o ten plastik znów ..
Na wkłądkę zamka jest założony seger żeby nikt tego nie wyciągnął.
No bede musial zdjac boczek i zerknac co tam sie stalo, tylko zabardzo niemam gdzie tego zrobic a pod "chmurką" przy obecnej pogodzie to moge tylko pomarzyc.. A co gorsze, wyciszyłem sobie z 2 miesiace temu boczki i bede musial wszystko zerwac a przynajniej część mat ktore przykleilem :(
Aha i dodam jeszcze, że jak otworze 3/4 szyby to mi się drzwi otwierają same, chyba jakies cięgno spadło na szynę od szyby.
Miałem u siebie taki sam problem, z tym że mi spadło cięgno przy wysiadaniu z odpalonego auta w celu odśnieżenia ;]
U mnie okazało się, że pękł plastik w klamce i wypadła taka tulejka - klejenie tego nie ma sensu. Jeżeli po obadaniu sytuacji okaże się, że właśnie to padło wówczas pozostaje tylko wymiana klamki... U mnie nie było problemu z przełożeniem wkładki - wymiana całej klamki, jeżeli po drodze coś się nie wys..a, trwa ok 20 min ;) Także powodzenia.
Podobnie miałem. W klamce mi się oderwał kawałek plastiku. Dodam, że używana klamka chyba w granicach 50 zł. nowy zamiennik 23 czy coś takiego ;) Kupujesz sam plastik z działającą klamką, zamek przekładasz swój.
oka,obadam sparawe, jak sie ociepli badz jak znajde jakis ciepły kącik :)
na moje oko wypadło cięgno z plastiku klamki rozbierz boczek i bedziesz widział co jest grane ale nie ma co się zamartwaiać na zapas jak to jest to co myśle naprawa trwa 5min :D
u mnie w vi gen też po raz kolejny padła klamka od strony pasażera... z tym że tym razem niestety cięgno wypadło nie z klamki tylko z.... no właśnie nie wiem z kąd !!! z tej drugiej strony gdzieś i nie mam pojęcia jak gdzie w co je włożyć żeby dało się drzwi otworzyć od zewnątrz :/ macie jakiś pomysł jak to naprawić ???
rozbierz drugi boczek od strony kierowcy i odpowiedż będziesz widział hehe :D:D:D niestety i czasem tak bywa ale to najłatwiejsze rozwiązanie