PDA

Zobacz pełną wersję : Padla klamka od kierowcy Civic Vgen Hb

Dyszka
03-12-10, 00:02
Witam, dwa dni temu gdy zlapal wiekszy mroz padla mi klamka zewnetrzna od kierowcy. Wsiadlem do auta wieczorem przejechalem kilka km, wysiadlem na kilkanascie minut i bylo wszystko ok ale gdy ponownie chcialem wsiasc do auta, lapie za klamke (nie szarpiac ani nic z tych rzeczy) i bez reakcji, po chwili slysze jak jakis drobniutki drucik badz cos w tym rodzaju spada w gląb drzwi i na tym zywot klamki konczy sie..
Zapewne czeka mnie wymiana klamki?
Wie ktoś jak w Civic V gen ją wymienic? Jesli tak to prosze o porade.
I co z wkładką zamka? Jest wemienna? Bede mogl wsadzic wkladke z mojej klamki?
Dziekuje za pomoc, jezeli ktoś będzie tak dobry :)

gekus85
03-12-10, 12:16
dostan sie od srodka tzn sciagnij boczek z drzwi i w tedy ocen sytuacje moze niema tragedi , a jak ci sie polamal jakis plastyk to kum na szrocie nowa za grosze i juz

skolopendra
03-12-10, 13:05
Jest wemienna?

jest cały zamek.ale można go oddać do punku napraw

Dyszka
03-12-10, 13:56
U mnie w okolicy nie ma takich szrotów niestety,,, a Tym bardziej o japońca ciężko.
Więć moge z mojej klamki wyjąć zamek i przełożyć do innej klamki?

skolopendra
03-12-10, 14:15
w dziale giełda chłopaki mają zamki

jak rozbierzesz boczek ,to dopiero się dowiesz co padło. wcale to nie musi być zamek

Dyszka
03-12-10, 23:18
Oka dam ogloszenie w dziale giełda, ale ja nie mowie ze padł mi zamek. Klamka się zjebutała, zamek jest ok, tylko pytałem czy zamek ( ten co kluczyk w niego wkladam) z mojej uszkodzonej klamki moge wyjac i zamontowac w nowej klamce :) ?!

Boniek87
04-12-10, 17:16
zdejmij ten boczek i zobacz, bo może po prostu drut wyszedł z jakiegoś plastiku. Ja kiedyś w sedanie jak miałem, centralny to w zimie mi sie jeden zamek nie otwierał bo kostka która łączyła siłownik z drutami od klamki wewnątrznej na mrozie pękła trochę no i się ślizgać to zaczęło po trym druciku. Drobilem sobie taką kosteczkę i wszystko wrocilo do normy, może to tez jakaś bzdura u Ciebie się stała

reed2
04-12-10, 19:26
Naciskając klamkę ciągniesz taki zakrzywiony drut, który jest do niej przymocowany i otwiera zamek. Najzwyczajniej spadł z uchwytu w którym jest zamocowany. Nic nie musisz kupować. Zdejmij boczek, obadaj ocb i naprawisz to sam w 5 min.

michal86tk
04-12-10, 20:39
jest cały zamek.ale można go oddać do punku napraw

Jest wymienna przynajmniej z prawej strony więc na logikę myśle że z lewej też. Mi padła prawa strona ,kupiłem klamkę z zamkiem i przełożyłem starą wkładkę i gra gitara;) (bo niby co jak padnie sama wkładka zamka to trzeba wymieniać z klamką:cool: )

kwadrat
05-12-10, 00:43
Na 100% z lewej też jest wymienna wkładka i przełożenie jej zajmie Ci nie więcej jak 5 minut no i jeszcze z 15 minut na zdjęcie i założenie boczku i klamki tylko najlepiej wstaw samochód do jakiegoś garażu jak masz możliwość żeby się ogrzał bo inaczej są duże szanse że połamiesz mocowania spinek jak będziesz go zdejmował.

hemicuda83
05-12-10, 10:20
po mojemu przy przekręceniu kluczyka złamałeś taki kawałek plastiku który prowadzi tymi stalowymi drutami i Ci ten drut uleciał..pewnie pomogo by dostać od kogoś starą wkładkę i ten plastik wymienić (kształt fasolki kolor biało-beżowy ? ) ..nie mam fotek więc nie pokaże. niestety..honda to sama blacha i mróz dochodzi do środka ;/..miałem 2 zimy temu w eg3 i jednemu koledze też tak zmienialiśmy. roboty ok15 minut.

ja jak słonko nagrzeje autko to ide ściagać boczki i wszystko smaruje wazeliną techniczną bo też kluczyk przekręcam bez problemu ale juz tecięgna niechodzą i boje się o ten plastik znów ..

Nemereth
05-12-10, 10:25
Na wkłądkę zamka jest założony seger żeby nikt tego nie wyciągnął.

Dyszka
05-12-10, 17:52
No bede musial zdjac boczek i zerknac co tam sie stalo, tylko zabardzo niemam gdzie tego zrobic a pod "chmurką" przy obecnej pogodzie to moge tylko pomarzyc.. A co gorsze, wyciszyłem sobie z 2 miesiace temu boczki i bede musial wszystko zerwac a przynajniej część mat ktore przykleilem :(

Aha i dodam jeszcze, że jak otworze 3/4 szyby to mi się drzwi otwierają same, chyba jakies cięgno spadło na szynę od szyby.

adamLBN
08-12-10, 21:12
Miałem u siebie taki sam problem, z tym że mi spadło cięgno przy wysiadaniu z odpalonego auta w celu odśnieżenia ;]
U mnie okazało się, że pękł plastik w klamce i wypadła taka tulejka - klejenie tego nie ma sensu. Jeżeli po obadaniu sytuacji okaże się, że właśnie to padło wówczas pozostaje tylko wymiana klamki... U mnie nie było problemu z przełożeniem wkładki - wymiana całej klamki, jeżeli po drodze coś się nie wys..a, trwa ok 20 min ;) Także powodzenia.

Kwapcio23
08-12-10, 23:28
Podobnie miałem. W klamce mi się oderwał kawałek plastiku. Dodam, że używana klamka chyba w granicach 50 zł. nowy zamiennik 23 czy coś takiego ;) Kupujesz sam plastik z działającą klamką, zamek przekładasz swój.

Dyszka
11-12-10, 10:57
oka,obadam sparawe, jak sie ociepli badz jak znajde jakis ciepły kącik :)

mayday-82
14-12-10, 10:13
na moje oko wypadło cięgno z plastiku klamki rozbierz boczek i bedziesz widział co jest grane ale nie ma co się zamartwaiać na zapas jak to jest to co myśle naprawa trwa 5min :D

mxgts
14-12-10, 11:41
u mnie w vi gen też po raz kolejny padła klamka od strony pasażera... z tym że tym razem niestety cięgno wypadło nie z klamki tylko z.... no właśnie nie wiem z kąd !!! z tej drugiej strony gdzieś i nie mam pojęcia jak gdzie w co je włożyć żeby dało się drzwi otworzyć od zewnątrz :/ macie jakiś pomysł jak to naprawić ???

mayday-82
15-12-10, 15:12
rozbierz drugi boczek od strony kierowcy i odpowiedż będziesz widział hehe :D:D:D niestety i czasem tak bywa ale to najłatwiejsze rozwiązanie