Zobacz pełną wersję : Zimna Hania jazgot na pasku
Witam;
Mam jeszcze jeden problem: jak odpalam Hanię to na zimnym silniku na paskach słychać dziwny dźwięk jak się autko zagrzeje tzn. osiągnie optimum to wszystko jest w porządku. Ostatnio dokładałem do Hondy klimatyzację ale przy założeniu zostało wymienione łożysko na nowe i pasek od klimy też nowy. Macie może jakieś pomysły co to może być??
Może dodam, że ten dźwięk to takie delikatne dzwonienie.
U mnie dziś było podobnie... mianowicie Hanka stała przez jakieś 24h nie ruszana z miejsca i po odpaleniu coś pod maską "wyło". Było to takie jakby piszczenie, raz ciszej, raz trochę głośniej aż w końcu ustało po minucie czy dwóch (auto jeszcze się całkiem nie nagrzało).
Coś mi się zdaje, że to nic wielkiego, a przy tych temperaturach może się zdarzyć (jakiś pasek od alternatora/pompa wspomagania?). Chyba, że się mylę???
tzn. u mnie to występuje codziennie od jakiegoś czasu i codziennie rano mnie to denerwuje ... i nasila się to wraz z naciskaniem pedału gazu.
dokładnie to paski.... popiszczy chwilę i przestanie także więcej gazu albo wrzucić jedynkę przejechać kawałek bez sprzęgła i będzie dobrze
Arturvf500
02-12-10, 00:15
Witam;
Mam jeszcze jeden problem: jak odpalam Hanię to na zimnym silniku na paskach słychać dziwny dźwięk jak się autko zagrzeje tzn. osiągnie optimum to wszystko jest w porządku. Ostatnio dokładałem do Hondy klimatyzację ale przy założeniu zostało wymienione łożysko na nowe i pasek od klimy też nowy. Macie może jakieś pomysły co to może być??
Może dodam, że ten dźwięk to takie delikatne dzwonienie.
ale ktore lozysko? taki dzwoniacy dzwiek to zwykle sprzeglo klimy, rzadziej rolka napinacza
dokładnie to jest takie tyrkanie ... ale tylko na zimnym silniku ... i nie wiem czy się tym przejmować czy narazie poczekać na rozwój sytuacji ?? bo jak zimny to drażni a jak cieplutki to chodzi jak ta lala :o)
w nisanie micra u mojej dziewczyny jest identycznie - mechanik zdiagnozował to jako rolkę - jeździ tak już rok i nic się nie dzieje. W tym tygodniu będzie to wymieniane przy okazji wymiany paska
Arturvf500
03-12-10, 09:56
zdejmij pasek i zobacz czy rolka ma luzy, bedzie jasne; poza tym sprawdz czy nie masz za mocno napietego paska;)
Ej ej ej! To nie może być klima, bo mam podobnie, i to zaczęło występować na mrozach, a klimy ni ma ;)
właśnie, że może być klima bo już tak miałem w innym aucie ale aby mieć pewność trzeba sprawdzić bo gdybać to my możemy i nic z tego nie będzie
hm no nic póki co to byłem u mechaniora i powiedział, żeby narazie jeździć i jak się zacznie nasilać to przyjechać. Jego diagnoza bardzo podobna do Waszej tz. mowi, że to może być rolka ale i może też być alternator itp. Najgorsze jest to, że to tylko na zimnym silniku ...
Mam pytanie czy ten dzwięk o raczej metaliczne dzwonienie czy piszczenie? Bo wczesniej wspomniane było ze dzwoni i nasila się przy wyzszych obrotach... dobrze zrozumiałem?
U mnie piszczało cały czas, na zimnym i na ciepłym. Wymiana pasków i łożyska napinacza pomogła :) koszt razem z częściami, 131zł :)
dokładnie to jest takie cykanie i nasila się przy przyśpieszaniu. Tak jak by coś z łożyskiem było ... albo jak by coś na pasku było ...
Witam;
Usterka usunięta ale dla potomnych napiszę co było. Winą dziwnych dźwięków był pasek od klimy (dziwna sprawa bo miesiąc temu go wymieniałem na continentala a teraz był cały poszarpany od strony z paskami ...;/) Przy okazji wymieniłem wszystkie paski na nowe na Gates i teraz aż miło się jeździ.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc