PDA

Zobacz pełną wersję : podlaczanie radyjka

mclimak
24-12-06, 01:06
Hejka, wlasnie zakupilem radyjko i mam pytanko z podlaczeniem.
Sytuacja wyglada nastepujaco: mam przejsciowke z kostki Hondy na ISO, i przez ISO podlaczam sie do radyjka. Znalazlem opis ktory kabelek i kolor odpowiada za co w kostce Hondy:
http://img523.imageshack.us/img523/6466/kostkahondaopis2gd7.jpg (http://imageshack.us)

Do tego w manualu do radyjka mam schemacik jakie kabelki/kolorki za co sa odpowiedzialne.

Instrukcja radyjka:
http://img119.imageshack.us/img119/7194/img8679fffjpgtc2.jpg (http://imageshack.us)

wiec pozostalo mi je tylko dopasowac z 2 stron, z kablami od glosnikow nie ma problemu ale z reszta tak :)
Prosilbym by mi ktos napisal jak maja byc polaczone kable z opisu radyjka z kablami z opisu kostki, czyli
w radyjku sa:
-Przewod przerywania sygnalu audio - do telefonu a wiec rozumiem ze do wyciszania telefonem :) wiec nie musze podlaczac :)
-Przewod zdalnego wlaczania - do wzmacniacza, brak wzmacniacza wiec tez nie musze podlaczac, ale moze kiedys zakupie wiec nie iem czy podlacza czy nie ... no i gdzie jak nie ma wzmaka? :D
-Zaplon
-Masa
-Antena Elektr - brak elektrycznej a wiec nie podlaczam
-Akumulator

W opisie kostki Hondy sa:
Podswietlenie - czyzby to kabel co jest opisany jako przyciemnianie w kostce radia?
+12v podtrzymanie
+12v zasilanie
masa zasilania - no tu domyslam sie ze kabel opisany w instrukcji radyjka jako masa :)

czy Akumulator podlaczamy do zasilanie
a
zaplon do podtrzymanie? dobrze mysle?

poprosze o info bo nie chce nic spierdzielic :)

misiek80
24-12-06, 21:37
W opisie kostki Hondy sa:
Podswietlenie - czyzby to kabel co jest opisany jako przyciemnianie w kostce radia? Nie jestem pewien ale chyba tak (musiałbyś sprawdzić)

+12v podtrzymanie - to jest w instrukcji radyjka jako Akumulator w instalacji hondy biało/niebieski a u Ciebie w radyjku żółty

+12v zasilanie - to jest w instrukcji radyjka jako zaplon w instalacji hondy żółto/czerwony a u Ciebie w radyjku czerwony

masa zasilania - no tu domyslam sie ze kabel opisany w instrukcji radyjka jako masa - dokładnie

Tak jest u mnie. Nie mam "Podswietlenia" w radu więc niepodpinam.
Miłej zabawy i Powodzenia

b_giant
24-12-06, 21:53
Niezbyt dokładnie przeczytałem Twój post,bo się trochę śpieszę,ale mam nadzieję,że powiem coś na temat.Ja w ogóle odciąłęm kostkę hondy i mam tylko iso (teraz każde radio idzie na iso przecież).Z głośnikami nie ma problemu myślę.A zasilanie to tak jak kolega wyżej pisał.Ja zawsze podpinam pod przewód +12 volt permanent stałę zasilanie z akumulatora.Natomiast pod drugie +12V (chyba to jest power napisane)podpinam z przewodu "za stacyjką.czyli prąd dochodzi tam po przekręceniu kluczyka.przewód pomarańczowy (ilumination)do tego samego +12 za stacyjką.Jak masz miernik,albo chociaż diodkę z rezystorkiem na 12V to tylko mase znajdź,wetknij jedną nóżkę i potem każdy przewód sprawdzaj (najpierw z wył stacyjką a potem z włączoną).Jeżeli napisałęm na temat i sądzisz,że mogę Ci cos pomóc,jak dokładniej wszystko opisze to daj znać.pozdrawiam

mclimak
25-12-06, 01:18
ok dzieki za info, bede podlaczal sobie w srode ale brak miernika wiec bede musial bazowac na opisach kostki hondy i Iso z radyjka... Prawie wszystko wiem ale:

W Instrukcji radyjka:
- Przewod przerywania sygnalu audio - do telefonu a wiec rozumiem ze do wyciszania telefonem - nie musze podlaczac, dobrze mysle?
- Przewod zdalnego wlaczania - do wzmacniacza, na razie brak wzmacniacza wiec tez nie musze podlaczac, ale moze kiedys zakupie wiec nie wiem czy podlaczyc od razu choc nie mam teraz wzmaka wiec jak? przy zakupie wzmaka bede musial podlaczac kolejne kabelki od razu do kostki ISO?
- napisales "przewód pomarańczowy (ilumination)do tego samego +12 za stacyjką" rozumiem ze mowimy o podswitlaniu a kolega wczesniej tego wogole nie podlaczyl a Ty podlaczyles pod Zaplon, po co? chyba i tak i tak dizala... a moze to ma znaczenie czy autko ma zamontowany sciemniachz podswietania zegarow? - u mnie nie ma

Znalazlem tez info na forum by radyjko sie nie wylaczalo (jak jest domyslnie zrobione) przy wylaczonym zaplonie to nalezy polaczyc kable od radia Akumulator i Zaplon. Teraz albo tak zmostkowane przewody podlaczam pod +12v zasilanie w kostce Hondy (ale to podobno nie polecane ze wzgledu na mozliwosc spalenia bezpiecznika) albo mozna a raczej zaleca sie do zmostkowanych przewodow podpiac prowadzony osobno przewod z Akumulatora o srednicy 2,5mm/2 i z bezpiecznikiem 15 A. Moze ktos mi to potwierdzic czy wystarczy sposob nie zalecany 1? no prowadzenie kabla z aku to juz troszke zabawy jest... :)

mysle ze jak uzyskam odpowiedzi na te pytanka to bede uzbrojony w wystarczajaca wiedze i dam rade :) Dzieki za informacje.

b_giant
25-12-06, 02:29
Przewody pod telefon,wzmacniacz i sterowanie silniczkiem wysuwania anteny w ogóle nas nie interesują.Przy moim sposobie podłączenia radio wyłącza się w momencie przekręcenia kluczyka na pozycję nazwijmy to 0.U mnie po przekręceniu na pozycje I (kontrolki stacyjki nie świecą,kluczyka nie da się wyciągnąć ze stacyjki) radio włącza się samo.Ma to swoje plusy i minusy.Żeby radio nie wyłączało się po wyciągnięciu kluczyka,to musisz wszystkie 3 przewody (czyli ilumination,+12Vpermanent,+12Vpower)podpiąć pod stały prąd (czyli jak to się mówi "przed stacyjką").Najprościej pod przewód bezpośrednio z aku.
Na koniec dodam tylko,że nie mam żadnego wykształcenia elektronicznego,a wszystko,co tu napisałem wynika z własnego doświadczenia (metoda prób i błędów).Ale miałęm już dwa autka i zawsze sobie pomału sam radziłem ;-)
Ja jeśli bym chciał,żeby radio mi grało także po wyciągnięciu kluczyka,to bym wszystkie 3 przewody podpiął pod przewód,o którym wcześniej napisałem,że trzeba tam podpiąć +12Vpermanent.Ewentualnie znajdź bezpiecznik odpowiedzialny za ten obwód (najprościej wyciągać po kolei aż trafisz) i włoż tam jakiś mocniejszy.Ja z moją wiedzą jedynie tyle mogę Ci doradzić.

A jak nie masz miernika,to ile to zrobić próbówkę z żarówki tylnych świateł albo innej pod 12V.dwa przewody,dwa gwoździe,taśma izolacyjna i masz najprostszą na świecie próbówkę :-D

misiek80
25-12-06, 12:32
Ja mam tak jak napisałem wcześniej:

• hondy żółto/czerwony - iso czerwony » to zapłon, czyli podłączenie pod stacyjke (w pozycji 0 nic się nie dzieje, w pozycji 1 zaczyna grać radio-nie palą się kontrolki, w pozycji 2 zapalają się kontrolki i można odpalić auto)

• hondy biało/niebieski - iso żółty » to podtrzymanie, czyli akumulator. Jest to przewód w którym płynie prąd nawet po wyciągnięciu kluczyka. Jest potrzebny żeby radio nie "gubiło zapisanych stacji radiowych itd.
Jeszcze jedno pytanie. Działa ci zegarek(po przekręceniu kluczyka)? Jak nie to musisz przeciągnąć sobie kabelek od akumulatora i połączć z hondy biało/niebieski - iso żółty to będzie wszystko oki.

• w hondzie 5 gen. nie ma elektrycznej anteny więc iso niebieski jest nie potrzebny (nieużywany)

• a iso pomarańczowy jest faktycznie do telefonu (prawdopodobnie do zestawu samochodowego/głośnomówiącego-ale nie jestem pewien).Moim zdaniem powoduje to po podłączeniu do takowego zestawu wyciszenie radia podczas wykonywania rozmowy ;)

Część z tych informacji zdobyłem na tym forum a część metodą prób i błędów 8)

Co do miernika to dobry pomysł podał kolega powyżej :D

mclimak
25-12-06, 13:12
oki, tai rzemieslniczy miernik sobie zrobie :)
"a iso pomarańczowy jest faktycznie do telefonu (prawdopodobnie do zestawu samochodowego/głośnomówiącego-ale nie jestem pewien).Moim zdaniem powoduje to po podłączeniu do takowego zestawu wyciszenie radia podczas wykonywania
rozmowy" - chyba mowisz o ISO Rozowy/czarny wedlug instr radia - rzewod przerywania sygnalu audio.

pomaranczowy to przyciemnianie - w instrukcji jest on opisany jako opcjonalny (nie dla mojego radyjka) i jest podlaczany do przewodu podswietlenia zestawu wskaznikow. Czyli w koncu mam go podlaczyc jak kolega napisal wyzej do +12V zasilanie czy wogole nie podlaczac? bo ja juz glupialem, jedbna osoba pisze tak, druga tak :mrgreen:

[ Dodano: Sro 27 Gru, 2006 ]
oka wszystko zamontowane i gra talala :) a jaki z emnie losiek, pytalem sioe gdzi epodlaczyc pomaranczowy kabel a aj wogole w kostce od radia go nie kmaielm :D thx za info

matekLDZ
20-06-07, 12:11
Witam... Mam problem z podlaczeniem radyjka... poprzedni wlasciciel odcial kostke i zostaly same kable... korzystajac z info powyzej najpierw wzialem sie za podlaczenie zasialania... oczywiscie z miernikiem w reku zaczalem szukac +12V... i nigdzie sie nie doszukalem... ani na wylaczonym zaplonie ani na wlaczonym... zegarek tez mi nie dziala...:/ sprawdzalem bezpiecznik od radia jest ok... co robic???

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2007 ]
problem rozwiazany... podziekowania dla Dymka za pomoc:)

Marker86
27-07-07, 22:39
hmm panowie to mam takie pytanie: oczywiscie poprzednik uciał kable i bez najmniejszych problemow podpiałem zgodnie głosniki ale z pradem juz sa jaja... mianowicie: czarny to masa i ten sie zgadzał idealnie. Podczyłem hondy pomaranoczowo/czerwony ze swoim zółtym z iso, a czerwony z iso do czerwonego w srebrne kropki z hondy... biało/niebieski hondy jest zaizolowany i narazie nie uzywany :( do czego jest ten czerwony w srebrne kropki? jak nie mam go podłaczonego(ba! musze go mostkowac z zołtym z hondy) bo inaczej to nie mam zadnego podswietlenia zegarów... a pozatym to jak go podłacze zeby sie konsola swieciła to na pozycji stacyjki 0 włacza sie brzeczyk(ten ktory powinien byc od swiateł a ze swiatłami nie działa w ogole) tak wiec... jakas sugestia? no i majac to tak podłaczone zawsze mam podswietlenie zegarow jak włoze kluczyk i przypomnienie zebym go zabrał jak otworze drzwi ale auto na swiatłach juz prawie razy stało.... czekam na podpowiedzi!!!!! z gory dzieki ;)

ppm702
30-07-07, 17:06
zanim zaczneisz podłączać na pałę weź miernik i pomierz kable. Aż tak dużo ich tam nie ma....

perkus
20-12-09, 12:55
Mam problem taki jak MatekLDZ troche wyzej. Mam dwa kable zolto-czerwone i na zadnym nie ma 12v. Bezpiecznik caly. Sory za archa :d

Gosiak
12-02-10, 18:28
jutro rano moge skoczyc do auta i napisac ci ktory kabel od czego bo sam podlaczalem w ten sposob niebylo kostki i dziala lux zrobilem tak ze radio dziala na pierwszym piegu kluczyka

JulekCIVIC
14-02-10, 13:59
przekrec kluczk w pozycje zaplon i szukaj +12 jesli nie ma to masz bezpiecznik spalony...

Kosciech
14-02-10, 23:59
wystarczy w 1 pozycje stacyjki, nie musi być zapłon właczony. Kolego Perkus, bezpiecznik od stałego + 12V jest po maską w skrzynce obok aku, tam też sprawdzałeś?

sebastianlieb
02-09-10, 11:52
Witam serdecznie wszystkich i proszę o pomoc.

Posiadam hondę civic coupe rocznik 97 i mam problem z podłączeniem radia ponieważ oryginalna kostka została ucięta, a poprzedni właściciel radio podłączył "na krótko" za pomocą zwykłych kostek elektrycznych w taki sposób, że akumulator był stale rozładowany.

Obecnie radio odłączone i z akumulatorem ok. Jeżeli ktoś posiada jakiś opis który przewód z uciętej kostki jest od zasilana, a który od głośników to bardzo proszę o odpowiedź ewentualnie jakieś zdjęcie poglądowe.

Dodam że moja honda była produkowana w USA. Z góry dziękuję za pomoc

karmel
03-09-10, 02:04
Najprościej będzie pobrać manuala z przyklejonego tematu >>KliK<< (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2045-Instrukcje-serwis%F3wki-Honda-Civic) i polutować zgodnie ze schematami w nim dostepnymi...

teston
03-09-10, 09:15
Podepnę się pod ten temat. Zainstalowałem w swojej Hondzie kolejne radyjko (poprzednie poszło do reklamacji) - niby żadna filozofia, radio miało standardowe złącze (typu bodajże din), w samochodzie miałem odpowiednią końcówkę więc podłączyłem i działa. Tylko dziwnym trafem przestała działać dmuchawa. Udało mi się znaleźć dobrego elektryka, dosyć szybko stwiedził awarię regulatora obrotów, a na moje pytanie czy montaż radia mógł mieć na to wpływ odparł, że w tych samochodach wszystko jest możliwe. Naprawił co miał naprawić, radyjko też oddałem do reklamacji (wyświetlacz był do d...), ale czy spotkaliście się z takimi niespodziankami ?

T.

siwy6891
12-11-12, 20:04
Witam. mam problem z podłączeniem radia. zamontowałem standardową kostkę iso wszystko zgodnie ze schematem. Chcę aby radyjko startowała wraz z przekręceniem kluczyka i wszystko jest super na starym radiu jvc. Problem pojawia się natomiast na radyjku którego chce używać w mojej hondzie tj. clarion, radio nie chce startować wraz z kluczykiem muszę odpalać je ręcznie a na dodatek nie pamięta stacji (gasnąć gaśnie po przekręceniu kluczyka) po podmienieniu przewodów żółty z czerwonym muszę go odpalać i gasić ręcznie a tego nie chce lecz wtedy pamięta stacje. Proszę o pomoc jak to inaczej podłączyć

zecomeia
16-11-12, 07:41
Zobacz czy w radiu można przepiąć bezpiecznik w drugie miejsce