PDA

Zobacz pełną wersję : Opony zimowe

Salvador
01-12-10, 00:51
Jakie opony zimowe polecacie? 185/60/R14. Potrzebuje opony, które dobrze będą sobie radzić w ciężkich warunkach zimowych (ps. chodzi mi o takie warunki atm. jakie mamy teraz za oknem;-)
Będę wdzięczny za sugestię i propozycję

reaktor
01-12-10, 01:25
<a target="_blank" title="a (pdf)" href="http://pdfcast.org/pdf/a-35">a</a>

salvadore
01-12-10, 01:55
bridgestone blizzak lm30 - wlasnie to kupilem i zamontowalem i szaleje. swietna opona:p
ps: co sie podszywasz??? :confused::o:p

comatose
01-12-10, 08:12
Ja mam BFGoodrich: g-Force Winter i dobrze mi się na nich jeździ, w zaszłym roku je kupiłem i dawały radę a zima była konkretna.

mickee
01-12-10, 08:49
Ja mam GoodYear UltraGrip 7+ (185/60R14) i są rewelacyjne. Idealne w błocie pośniegowym i na świeżym śniegu. Na mokrym asfalcie też radzą sobie bardzo dobrze. Zresztą jak weszły na rynek, zebrały bardzo dobre opinie w różnych testach.

Salvador
01-12-10, 09:35
Hehehe Salvadore czysty zbieg okoliczności, ja interesuje się Salvadorem Dali i stąd taki nick:-)
i też myślałem o takich oponach Bridgestone Blizzak LM30 185/60 widać Salvdory mają to do siebie, że podobnie myślą hehe;-)

DaRoN
01-12-10, 11:11
Dunlop SP WinterResponse, albo jak Cię stać to WinterSport 3D.

Opony przodują w testach, a do tego (moje zdanie) WinterResponsy porównywałem to wielu innych (Vredstein Snowtrac 3 - nie polecam, szumi, autko miało tendencje do niekontrolowanych uślizgów, wprowadzają dziwne wibracje (może i dobrze się wgryzają, ale z takim komfortem to...). Błoto pośniegowe niestety zatrzymuje się w gumie...
Podobnie Michelin Alpin A4 - są również mało komfortowe, dość szybko się ścierają bokami.
GoodYear UG7 są dobrymi gumami, ale mają za miekką mieszankę. Autko 90 - konne zużyło te gumy w ciągu dwóch sezonów.
Continentale WinterContact s w ogle porażkową oponą... auto na tym pływa, ślizga, kierownica jak z masła.

I po tym wszystkim skierowałem się do Dunlopa (wtedy jeszcze nie było 3D jak kupowałem WinterResponse). Opony są "kontaktowe", auto prowadzi się pewnie i precyzyjnie. Po starciu wierzchniej warstwy ochronnej nabierają znakomitej przyczepności. Asymetryczny bieżnik powoduje, że nie rzuca na koleinach, wodę odprowadzają rewelacyjnie. Nie wpadają w wibracje i delikatnie sobie szumią na szorstkim asfalcie.
Byłem wieziony, nie jeździłem Blizzakami LM30. I również byłem pod pozytywnym wrażeniem.

Pamiętaj (choć to tendencja raczej opon letnich), że wraz z rozmiarem rzeźba bieżnika może się zmienić.

Łukasz001
01-12-10, 12:36
Witam,
ja śmigam na Fuldach Kristall Montero 2 175/65/R14, auto prowadzi się pewnie, opony dają sobie bez problemu radę ze śniegiem i są ciche.
Używam ich w tej chwili 3 sezon i gdybym miał zmieniać to raczej został bym przy tym modelu.

czara
01-12-10, 12:52
A ja śmigam na TOYO Snowproxes juz druga zimę i jak na razie nie było żadnych problemów a mam spory kawał do pracy z czego polowa trasy widzi piaskarkę max raz w tygodniu:)

Salvador
01-12-10, 12:59
Chętnie nawet i bym kupił te 3D tylko nie wiem czy mają w rozmiarze 185/R14 widziałem jedynie R15...

MikeFoto
01-12-10, 13:13
Witam,
ja śmigam na Fuldach Kristall Montero 2 175/65/R14, auto prowadzi się pewnie, opony dają sobie bez problemu radę ze śniegiem i są ciche.
Używam ich w tej chwili 3 sezon i gdybym miał zmieniać to raczej został bym przy tym modelu.

Także używam tych opon, teraz będzie 3ci sezon. Po 2 sezonach bardzo mało są zużyte mimo że przejechały ok 18kkm. Złego słowa nie powiem.

makaveliooo
01-12-10, 13:35
Michelin alpin ;) ja miałem ładną zniżkę bo prawie 50 % a letnie Michelin Energy Saver letnie dostaje za darmo, jak sie zużyją to dają mi nowe, jakies muszą być plusy pracowania w firmie żabojadów Michelin, ale te zimowki jak najbardziej moge polecic, mi sie dobrze jezdzi

mcgyver555
01-12-10, 21:57
To teraz coś z dolnej półki cenowej ;)
Dotychczas w Civicu używałem takich zimówek (rozmiar 175/65 R14):

- Dębica Frigo 2 - super na śniegu szczególnie świeżym - nie ubitym. bardzo słabe na mokrym asfalcie
- Sava S3+ Eskimo - na śniegu bardzo dobrze, na mokrym asfalcie o wiele lepiej niż Frigo szczególnie na zakrętach.

Hamowanie na suchym i mokrym asfalcie w obu przypadkach mizerne. Następnym razem kupie centymetr szersze.

Krakus
03-12-10, 19:06
Goodyear UG 7+ :) Tylko one :) Rewelacja! Czytałem, pytałem, myślałem i wybór padł na nie.
Na tym nie ma sensu oszczędzać. Dałem po 210 zł.

straznik
03-12-10, 19:41
Założyłem dziś Dunlop SP WinterResponse, jutro dość długa droga, pewnie w ciężkich warunkach, zdam relację;) Poprzednio miałem Pirelli Carving - 5 sezonów - nie można również narzekać. Na sniegu rewelacja, gorzej na mokrym. Po tych pięciu sezonach bieżnik jest bardzo przyzwoity - tylko wiek sprowokował mnie do wymiany, bo własciwości trakcyjne były do końca bardzo dobre. Mam nadzieję, że Dunlopy mnie nie zawiodą:)

Scott
05-12-10, 09:39
KUMHO I'ZEN XW KW 17 195/60 15 tanie i bardzo dobre na duży śnieg w połączeniu z LSD daje możliwość wygrzebania się z każdej zaspy gorzej na mokrym asfalcie-często włącza się ABS

karas
05-12-10, 11:11
bfgoodrich g force winter bardzo dobra opona na snieg w dobrej cenie juz 2 sezon uzytkuje i złego słowa powiedziec nie moge. Sprawdziły sie na osiezonych drogach kotliny kłodzkiej , beskidu sadeckiego, oraz we włoskich alpach. pozdr!

lar
05-12-10, 11:20
Pirelli Carving
mam te opony i w sumie jest ok, nie miałem okazji w hondzie testować innych opon zimowych ale nie ma takich opon zeby nie wpaść w poślizg na ubitym sniegu w zakręcie lub ruszyć pod górę... u mnie w zimie na zaśnieżonych drogach ABS włącza sie przy każdym hamowaniu, i w sumie jaką bym opone nie kupil nie ma dla mnie większej różnicy... czy to pirelli za 250zł czy dębica za 120

Piotrex4
07-12-10, 00:04
mam te opony i w sumie jest ok, nie miałem okazji w hondzie testować innych opon zimowych ale nie ma takich opon zeby nie wpaść w poślizg na ubitym sniegu w zakręcie lub ruszyć pod górę... u mnie w zimie na zaśnieżonych drogach ABS włącza sie przy każdym hamowaniu, i w sumie jaką bym opone nie kupil nie ma dla mnie większej różnicy... czy to pirelli za 250zł czy dębica za 120

i tu masz rację i nie powiem może niektóre droższe są lepsze ale też znajdą się takie które w testach by miały wynik taki sam jak opony z niższej półki cenowej..takie jest moje zdanie..

MikeFoto
07-12-10, 11:23
To proste, nic innego jak czysty marketing. Podejrzewam, że koszt wyprodukowania (koszta faktycznie poniesione przy produkcji) opon Pirelli czy Dębica są identyczne, mimo że np Pirelli są 2x droższe. Zatem dlaczego są droższe? Marketing, reklama, akcje promocyjne, sponsoring, kalendarz Pirelli :), jak myślicie, skąd na to kasa? Pan płaci.....pani płaci.....

A taka Dębica, jest bo jest. Robi sobie oponki i sprzedaje. A kalendarz? Jeśli jest to dla wulkanizatorów, z gołą babką raz w roku, z drukarni i zdjęciem kupionym na Stocku. Koniec.

Stąd najlepiej wyszukać dobre testy, które nierzadko wykazują, że różnica między produktem A a dwa razy droższym produktem B jest marginalna. I dla zwykłego konsumenta nie zauważalna.

comatose
07-12-10, 11:49
Ja tam w ogóle nie lubię testów przeglądać, test zawsze ktoś sponsoruje. Lepsze są opinie użytkowników. Tak samo moim zdaniem nie warto kupować produktów które od niedawna są na rynku - lepiej zaczekać i sprawdzić jak to się sprawuje. Co do opon nie wydaje mi się, że każda guma jest taka sama. W zeszłym roku miałem okazję porównać swoje opony o których pisałem wcześniej z oponami mojego starszego (jakieś firestone) i całkiem inna jazda była. W pracy jakieś barumy w samochodzie założone są i inaczej się jeździ.

Badman
07-12-10, 18:26
Ja mam ContiWinterContact TS760, ciężko powiedzieć jak sprawują bo niedużo na nich przejechałem ale z tego co zaobserwowałem to świetnie spisują się w kopnym śniegu. Nie było na razie zaspy, która by mnie pokonała. Reszta okaże się w "praniu" ;)

Salvador
06-01-11, 20:20
Ostatecznie kupiłem GOOD YEAR Ultra Grip 7+ 185/60/14 i jestem naprawdę zadowolony. Samochód trzyma się pewnie drogi, ani zaspy ani błoto pośniegowe ani świeży śnieg nie stanowi problemu. Przejechałem już jakieś 1,5tyś km na tych oponach i mogę je polecić

mickee
06-01-11, 21:03
Gratuluję wyboru. Szczególnie na błocie pośniegowym są rewelacyjne.

reaktor
07-01-11, 19:06
Ostatecznie kupiłem GOOD YEAR Ultra Grip 7+ 185/60/14 i jestem naprawdę zadowolony. Samochód trzyma się pewnie drogi, ani zaspy ani błoto pośniegowe ani świeży śnieg nie stanowi problemu. Przejechałem już jakieś 1,5tyś km na tych oponach i mogę je polecić

tez takie zakupiłem na przód ,
ciężko mi obiektywnie oceniąc bo nigdy nie miałem opon z 8mm bieżnikiem:D
ale na mokrej naweszchni chyba są bez porównania lepsze , kiedys jeżdziłem po deszczu ze strachem co będzie w razie nagłego hamowania teraz w ogóle zapomninam ze jest mokro