Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zimne powietrze z prawych nawiewów:/

teg
30-11-10, 23:53
Dziwny problem... Jak pokrętło temperatury ustawię na maksimum, z prawej i lewej leci ciepłe. Jak tylko już troszkę mniej, to z prawego-środkowego i prawego-prawego ;) nawiewu leci zimne, a z lewych ciepłe. Gdzie i co mam rozbierać, jakieś linki poprawiać? Nie wiem jak się za to zabrać, a że zimno strasznie to za długo przy tym w samochodzie nie wysiedzę :)

MikeFoto
01-12-10, 13:00
A jak masz przełączony ten wihajster pomiędzy srodkowymi nawiewami - z niebieską czy z białą strzałeczką?

bstwojtek
01-12-10, 19:41
A jak masz przełączony ten wihajster pomiędzy srodkowymi nawiewami - z niebieską czy z białą strzałeczką?
a tak w ogóle do czego służy ten wihajster?? bo jak u mnie wezmę ciepły nawiew na szybę to z bocznych ciepłe leci a z tego zimne powietrze nie wiem czemu..obojętne czy ustawie na niebieską czy na białą strzałeczke

comatose
01-12-10, 19:50
W teorii po ustawieniu sobie tej niebieskiej strzałki powietrze z środkowych kratek powinno być chłodne, nawet jak ustawiłeś grzanie w samochodzie.

bstwojtek
01-12-10, 20:02
kurde to nie dobrze bo jak sie jedzie w takie mrozy to az mi ręka marznie jak trzymam ją na dźwigni zm biegów. ;/

MrGreen
01-12-10, 22:21
Właśnie miałem napisać podobny post.
Jak ustawię ogrzewanie na maksymalną temperaturę i dam nawiew na szybę to ze środkowej i z prawej kratki leci zimne powietrze (bez względu na wihajster).
Jak przełączę nawiew na środek lub środek + nogi to jest ok, leci ciepłe a nawet gorące powietrze.
Może te typy po prostu tak mają?

teg
01-12-10, 22:51
No właśnie tak mają, że jak dasz na szybę to ze środkowych lubi lecieć zimnawe, nie wiem czy wszystkie, moja i kolego tak ma, ale to ledwo-ledwo czuć.

Ten na środku nic u mnie nie zmienia w problemie.

U mnie problem jest inny. Jak ustawiam pokrętło wyboru miejsca grzania w pozycję na lewo (czyli z kratek itp.), to:
1. Gdy pokrętło temp. maks w prawo - wszędzie leci ciepło
2. Gdy pokrętło temp. nie na maksimum, nawet troszeczkę mniej niż maksimum, z lewej i środkowej-lewej leci gorące, a z prawej i środkowej-prawej leci zimne.

Lcfr
01-12-10, 23:26
sprawdzić poprawność łączenia plastików wszystkich w momencie gdzie nawiew wchodzi w nagrzewnice...(okolice filtra przeciwpyłkowego)
nieszczelność (szpara mała nawet powstała poprzez złe zgranie części podczas montażu-da się zmontować pozostawiając szparę niestety) powoduje, że zimą może się pojawić problem z zimnym...

uuuplask
02-12-10, 01:38
A jak brak filtra przeciwpyłkowego wpłynie na grzanie?

Lcfr
02-12-10, 08:11
nie wpłynie...

reXio
02-12-10, 11:42
U mnie jest normalnie wiec ten typ tak nie ma.

Jak sie na srodku daje niebieska strzalke to zawsze leci tam zimne powietrze.

Jak sie na srodku da biala strzalke to leci tam powietrze o tej samej temp. jak z innych nawiewow.

webi80
02-12-10, 15:37
U mnie jest normalnie wiec ten typ tak nie ma.

Jak sie na srodku daje niebieska strzalke to zawsze leci tam zimne powietrze.

Jak sie na srodku da biala strzalke to leci tam powietrze o tej samej temp. jak z innych nawiewow.

Zgadza się. I jest to wg. mnie bardzo przydatne. Żona lubi jak jest przesadnie ciepło a mnie to na trasie rozleniwia i męczy, więc zamykam lewy nawiew a na środku ustawiam na chłodniejsze powietrze i już czuję się rześko niczym o wiosennym poranku ;)

DaRoN
02-12-10, 16:09
Na białej strzałce - zasysa powietrze z auta, czy puszcza przez nagrzewnicę? Bo to dwie diametralnie różne sprawy.

A powiedzcie mi - słychać coś w desce jak przesuwacie to cięgno? Bo u mnie nie słychać nic i mam wrażenie, że człowiek, który mi naprawiał to poszedł na łatwiznę i to usunął...

Austin
02-12-10, 22:21
u mnie normalnie ze na wszystkie kraty dmucha gorace powietrze.Zwroccie uwage bo według mnie jest cos nie tak w obudowie srodkowej co sterujemy pokretłami tam sa klapki ktore sterują kierunek nadmuchu powietrza moze cos zacieło albo jest uszkodzone,bo miałem taki przypadek zepokretło było ustawione tylko na szybe ale i dmuchało na nogi :)

bstwojtek
03-12-10, 15:24
ja już wiem jak zrobić zeby cieple leciało z środkowego nawiewu znalazłem taki post
Jak widzę problem z zimnym powietrzem ze środkowych nawiewów ma wiele osób a jest on naprawdę banalny i bardzo łatwo to naprawić.Otwórz prawe przednie drzwi i połóż sie najlepiej na plecach na progu wsadzając głowę pod schowek.Pod schowkiem ,bliżej konsoli srodkowej auta,bardziej z przodu niż wgłąb deski znajduje sie krótka linka w pancerzu która na końcu ma plastikowe kółko które to kółko jest założone na plastikowe cięgno odpowiedzialne właśnie za zmianę temperatury powietrza ze srodkowych nawiewów.Połóz się na plecach ,prawą ręką poświeć latarką a lewą ręką przesuwaj dzwigienką u góry między srodkowymi nawiewami.Jak już znajdziesz cięgno to ściąg z niego kółko z linką potem odegnij delikatnie zacisk który jest kawałek dalej i trzyma pancerz linki-niech pancerz wyskoczy ci całkiem z tego zacisku.Potem wsadz pancerz w ten sam zacisk tylko 3-4 mm bardziej w prawo czyli w stronę konsoli srodkowej tak żeby uzyskać efekt skróconej linki.Bądz spokojny pancerz w tym zacisku sie nie przesunie bo on trzyma bardzo dobrze.Załóż kółko od linki na plastikowy bolec.To wszystko.U mnie to trwalo 5 minut.Sprawa jest banalna gdyż chodzi o to że linka jest zadługa i nie dociąga tego plastikowego cięgna do końca i przez to nie domyka zimnego powietrza.Przesuń sobie tyle ten pancerz żeby ten przełącznik do zmiany na ludka białego lub na niebieskiego między wlotami nie dochodził do samego dołu jak bedzie w pozycji na białego ludka -bo w tej ma byc dla ciepłego powietrza.Pozdro i mam nadzieję że pomogłem

kocyk112
27-02-11, 18:30
super .... mi pomoglo , środkowe nawiewy działają jak należy

pako7
08-01-13, 14:11
Witam u mnie sie pojawił problem taki ze z prawego nawiewu na boczną szybke leci chłodne powietrze, moi bracia w swoich Hankach maja tak samo , a nawet gorzej bo u nich to całkiem pingwiny wychodzą z nawiewów z prawej strony :P
Honda civic MB6 VTi