Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stabilizator tylnej osi 5D

ps2039
23-12-06, 20:03
Zainspirowany zmianami dokonanymi przez Mystka postanowiłem sprawić sobie stabilizator tylnej osi. Oto co znalazłem i mam pytanko czy jest to właśnie taki stabilizator ? (może sam Mystek się wypowie). Wg. sprzedawcy pochodzi on z Rovera z silnikiem diesla (bo tylko w takich modelach występował).

http://img76.imageshack.us/img76/8117/stabilizator002gs6.jpg (http://img76.imageshack.us/my.php?image=stabilizator002gs6.jpg)

a jeśli chodzi o montaż ... to czy są jakieś problemy ? wraz ze stabilizatorem są dwie łapki mocujące, ale z tego co pamietam to również trzeba przykręcić drążek do podłogi, a na to nie ma otworów.

Szymon Septic
23-12-06, 20:29
Rowniez sie przylacze do pytania... :wink:

AndMal100
23-12-06, 21:16
pasuje czy nie ale niekompletny jest....brakuje łaczników mocujących do karoserii:)
AM

tomi
23-12-06, 22:34
właśnie jest mocno niekompletny najlepiej niech sie wypowie mystek bo on takie cos niedawno trzymal w reku

qba1983
23-12-06, 23:47
kurcze blade, ja od pol roku poluje na taki kompletny na alegro i nigdzie nie moge znalesc, jak by ktos mail do sprzedania to ja poprosze

Mystek
24-12-06, 00:52
Od rovera czy civica jest identyko ale to co zakupiles to jak wyzej juz napisano jest niekompletny zestaw. Zaraz za zagieciem po obu stronach powinny byc wlasnie takie lapki (kazda zwrocona w inna strone) z dwoma otworami by przykrecic cale ustrojstwo do podlogi. Druga sprawa to to iz niewiem co to za kawalki leza tam u ciebie( ja tego niemam) ale stabilizator zakonczony jest gumowo-metalowymi lacznikami w ksztalcie jakby litery Z jeden zwrocony w kierunku silnika a drugi w kierunku kola, laczniki te wpinasz w wachacz.

Niewiem ziomie ile za to dales i czy to napewno od Rovera ale to trefny zakup (mogels podeslac mi linka czy foto i bym pomogl), koncowki kupisz koszt kolo 60 zl /szt w JC ale te lapki do mocowania do podlogi raczej ciezko bedzie znalezc a nawet jesli to wyjdzie ci cena jak za dwa kompletne stabilizatory.

[ Dodano: Nie Gru 24, 2006 12:53 am ]
Jesli masz mozliwosc do dogadaj sie jakos z gosciem i poprostu mu to zwroc chocbys mial stracic pare zlotych.

jak by ktos mail do sprzedania to ja poprosze

Ja kupilem od MackaXXX ale CCU rowniez posiadal to u siebie pytaj moze jeszcze ma ...

ps2039
24-12-06, 01:01
Niewiem ziomie ile za to dales i czy to napewno od Rovera ale to trefny zakup (mogels podeslac mi linka czy foto i bym pomogl)
No właśnie jestem na etapie kupowania i wymiany informacji czy gość to co chce sprzdać jest tym co ja chcę kupić. To zdjęcie mi podesłał jako poglądowe.

Teraz pytanie czy to jest to, tylko brakuje czegoś :?: czy nie jest to stabilizator od rover/civic jaki szukam :?:
Mystek, a masz może zdjęcie tego który montowałeś u siebie :?:

Mystek
24-12-06, 01:18
sa w moim temacie ale slabe fotki zamontowanego juz, Ja bym tego niebral, pytaj CCU lub macka moze ktorys ma kompletny zestaw ...

ps2039
24-12-06, 21:09
dobra. już znalazłem w EPC jak to wygląda i jak jest mocowane.
http://img488.imageshack.us/img488/5506/stabilizatoruc1.jpg (http://img488.imageshack.us/my.php?image=stabilizatoruc1.jpg)

Mystek
25-12-06, 16:50
O wlasnie, i na twoium zdjeciu brakuje ci czesci numer 15 oraz 46,47

Cairo
27-12-06, 11:10
W jakich wersjach civica był montowany ten stabilizator jeżeli nie tylko w roverze?

ps2039
27-12-06, 16:38
W jakich wersjach civica był montowany ten stabilizator jeżeli nie tylko w roverze?
szukając w EPC tego stabilizatora wybrałem silnik 1.8 VTI, 97r, civic 5d.

qba1983
27-12-06, 17:44
szukając w EPC tego stabilizatora wybrałem silnik 1.8 VTI, 97r, civic 5d.

ale to akurat nie ma znaczenia, bo przy (chyba) kazdym silniku jest wyswietlany.
moze on byl po prostu w opcji? a w VTI bys standartem?

ps2039
27-12-06, 18:01
ale to akurat nie ma znaczenia, bo przy (chyba) kazdym silniku jest wyswietlany.
zgadza się, wyświetlany jest dla każdego modelu silnika. Jest jednak zablokowana możliwość wyświetlenia informacji o stabilizatorze we wszystkich modelach z wyjątkiem 1.8 VTI. domniemuję więc, że w tym modelu wystpował choć też nie we wszystkich - Mystek nie miał.

qba1983
27-12-06, 18:07
Mystek nie mial bo to Aerodeck

Mystek
27-12-06, 21:22
Standardem bylo wylacznie w 5d VTI.

Cairo
27-12-06, 22:36
yhy wystarczy 8)

stempel
28-12-06, 22:03
Pisalem juz o tym jakis czas temu http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17705 pasuje od 4drzwiowej wersi rowera serii400 1.6 w gore a w civach 5d 1.6 czyli sr 1.8 i mozliwe ze diesel tez ma ,natomiast w aerodeckach nie bylo .
Pamietajcie o srobkach i odpowiedniej twardosci tych srobek ,bo inaczej zgobicie to co zamontowaliscie.

Szymon Septic
28-12-06, 22:57
Niebawem bede zakladal takze pytanie ,jest jakas skomplikowana operacja przy tym czy bula z maslem?? 8)

krawat
29-12-06, 09:34
Witam wszystkich

To co pokazałes na obrazku to jest stabilizator tyłu do Civica a te jak nazywacie "łapki" to łaczniki stabilizatora = w civach są dwie ich wersje :/ jedne takie drugie podobne do końcówek drążka kier.
U mnie w SR jest własnie taki z takimi łacznikami.Brakuje tu tylko obejm metalowych i gumowych tuleji do przykrecenie tego do podłogi.

Pozdrawiam

ps2039
30-12-06, 10:00
To co pokazałes na obrazku to jest stabilizator tyłu do Civica a te jak nazywacie "łapki" to łaczniki stabilizatora = w civach są dwie ich wersje jedne takie drugie podobne do końcówek drążka kier.
no właśnie. wczoraj po wizycie u mechanika zrobiłem wywiad. są dwa typy mocowania (taki jak w EPC i ten z pierwszego zdjęcia 'łapki').

Pisalem juz o tym jakis czas temu http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17705
umknął mi gdzieś ten temat :oops: i w nim jest (tak mi się wydaje) mocowanie 'z łapkami'.

Ja bym tego niebral
ale to tylko 20zł, a brak tylko mocowania do podłogi jak się okazuje. poszukam w Zielonce CZ Rover parts.

Mystek
30-12-06, 11:23
jest jakas skomplikowana operacja przy tym czy bula z maslem??

Jak masz kompletny a wiem ze masz :wink: to 10 minut roboty z przelozeniem do ciebie.

ale to tylko 20zł, a brak tylko mocowania do podłogi jak się okazuje.

Aaaa, ja myslalem ze on ci to sprzedaje jako kompletny za stowke lub wiecej, mi tam brakuje wiecej troche czesci no ale skoro mowisz ze je skompletujesz to czemu nie, za 20 zl ...