Zobacz pełną wersję : parująca/zamarznięta przednia szyba Honda 1,4 VII gen
Witam
Przyszła zima i niestety okazało się że bardzo utrudnia mi życie jazda Hondką:( Mianowicie cały czas parują mi szyby, a jak samochód postoi przez noc na mrozie to w środku przednia szyba zamarza. Dziś przed robotą z 10 min stałem na parkingu klima na maxa i ogrzewałem szybę żeby lód zniknął. Też macie takie problemy? Co może być przyczyną? Filtr kabinowy wymieniany latem, także zakładam, że to nie to. Jest na to jakiś sposób? Będę wdzięczny za wszystkie rady:) Pozdrawiam
Może masz wciśnięty przycisk wewnętrznego obiegu? Powodów parowania szyb może być wiele:
1. Filtr kabinowy -do wymiany
2. Welurowe dywaniki -do wymiany na gumowe
3. inne....
Jak się jeździ w zimę na klimie i zostawisz później auto to szyby bardzo szybko Ci zaparują. Lepiej 'wentylować' wnętrze auta na normalnym nawiewie.
szyby w VII gen wyjątkowo łatwo parują, ale na klimie w ciągu paru sekund para odchodzi. Sprawdź czy nie masz gdzieś wilgoci w postaci mokrych dywaników lub mokrej wykładziny. Mi kiedyś w VIgen szyba zamarzała od środka, bo byłem taki mosiek, że nie wytrząsałem śniegu z dywaników i potem zebrana tam woda osadzała się na szybie :)
Wczoraj wymieniłem dywaniki z materiałowych na gumowe i muszę powiedzieć, że pomogło. Teraz tylko muszę pojeździć dłużej samochodem żeby całkowicie lód zszedł z górnej części szyby. Niestety do pracy mam 5 min samochodem i nie zdąży się nagrzać tak, żeby wszystko stopniało :p. Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. dziś grzebałem coś w bagażniku i zauważyłem, że mam śnieg na tych rowkach obok szyby, tam gdzie są teleskopy. Oczywiście śnieg wywaliłem, ale zastanawia mnie czy też tak macie?
też mam tam śnieg, ale uszczelka jest więc do środka nie wpadnie
jak śnieg będziesz miał w bagażniku to wtedy możesz się martwić:cool:
Dzięki za pocieszenie, już się nie martwię. faktycznie śniegu nie mam w bagażniku ale ilość w tych szczelinach trochę mnie zaskoczyła:)
Najlepiej umyj szybę. Drobinki brudu na szybie przyciągają wilgoć, która później potrafi zamarzać.
z tym myciem to chyba nie do końca tak jest. Ja szyby myłem (płynem do szyb) i nic to nie dało nadal zamarzają. Nie nie czy jak bym szybę potraktować odmrażaczem czy coś by to dało :) na razie wszystkiego próbuję ale nic nie działa. A nie wiecie czy jak się na szybę taki pokrowiec założy to coś da ?? OSŁONA (http://allegro.pl/dopasowana-oslona-przeciwszronowa-mata-na-szybe-i1330802078.html)
Bo jak będziesz mył płynem do szyb zimną szybę to tylko sobie zaszkodzisz. Trzeba włączyć ciepły nawiew na szybę i myć ją jak będzie ciepła, tak żeby płyn mógł swobodnie parować. Wiem bo testowałem oba sposoby i jak umyłem zimną szybę to był jeszcze większy syf niż wcześniej.
czyli auto rozgrzać włączyć nawiew ciepły na szybę i w tedy umyć szyby ?? Ok chętnie sprawdzę :D
Odkopuje bo mam ten sam problem szyba zamarza od środka. Dywaniki cały czas gumowe, filtr wymieniony nic nie pomaga!
Poczytaj moje wcześniejsze wpisy...
proponuje umyć szybę szamponem "Babmi" dla dzieci!! rewelacyjny jeśli chodzi o parowanie. nagrzać auto w środku umyś szyby i przez 7 - 10 minut na wiem fulll na szybę. po tym zabiegu szyba nie będzie parować a zamarzanie będzie sporadyczne a czasami wcale nie będzie zamarzało. Sprawdziłem u siebie i cały czas tego używam.
radekkaras
20-02-11, 20:13
i ja coś dopisze kiedyś tez mnie to denerwowało z tymi szybami myłem i pucowałem czym się tylko dało i w końcu podziałało kupiłem taki płyn do przedniej szyby http://kosmetyki.autocentrum.pl/srodki-nanotechnologiczne/diamondbrite-niewidzialna-wycieraczka-rain-screen-102.html i od niechcenia przemyłem tez od środka i problem znika na miesiąc czasu polecam. ale zasada jest prosta dywany gumowe,oczepywanie obuwia ze śniegu nowy filtr i tez odgrzybianie przed zimą.
Witam
Polecam jeszcze przykryć szybę na noc/dłuższy postój. Ja kupiłem na allegro taką matę (http://allegro.pl/mata-na-szybe-160-105-oslona-antyszronowa-gratis-i1363995522.html) i muszę powiedzieć, że również pomaga. 3 minuty roboty z założeniem, za to rano zaoszczędzone 10-15 minut skrobania. Dodatkowo szyba w środku jakby mniej zamarzała.
Mam jeszcze pytanko co do nawiewu na szybę. Wydaje mi się że słabo dmucha. Nie mam porównania do innego samochodu jak Audi i VW - tam dmucha jak głupia, a w mojej Hondzie jakby słabiej (2/4 z niemieckich aut). Czy u Was też tak jest? Przełączając nawiew na kratki w konsoli wydaje mi się, że wieje mocno, na szybę już niestety nie :confused:
bunkerites
21-02-11, 22:36
U mnie tez slabo dmucha na szybe...nadmienie ze z konsoli srodkowiej solidnie wieje:) a filtra pylkowego zima nie uzywam