Zobacz pełną wersję : czy trzeba bezpiecznik??
palermo444
23-12-06, 18:00
czy trzeba bezpiecznik na kabel zasilajacy od zwmacniacza ??
ja sadze ze jak najbardziej tak
trzeba i to przy samym akumulatorze.....
Tak, powinno się zakładać bezpiecznik, tak jak koledzy wyżej napisali :D . Oczywiście ten bezpiecznik musisz odpowiednio dobrać, jego maksymalny amperaż dobieramy do grubości przewodu no i trzeba jeszcze pamiętać że musi on mieć taką wartość aby akumulator był w stanie go przepalić. Ten bezpiecznik głównie chroni samochód przed pożarem w przypadku zwarcia a nie ma on za zadanie zabezpieczać sprzęt, ponieważ wzmacniacz ma już swoje bezpieczniki :)
noooooooooooo mojemu koledze zapalił sie przewód + od wzmaka w autku coś mu zwarło na akumulator i bezpiecznika nie miał i kuuuupa dymu była :D:D:D hehe szczescia szybka interewncja była :D
bezpiecznik zaloz max 30cm od akumulatora. podlacz troche wiekszy od tego jaki masz na wzmaku np. jak masz na wzmaku 35A to daj 40A przy aku.
jak ja mam na wzmaku 20A a na aku zalozylem 60A bedzie dawalo rade? czy zmienic go na mniejszy?
będzie dawało radę, ten bezpiecznik zabezpiecza bardziej kabel niż sam wzmacniacz, skoro w nim jest bezpiecznik
jak ja mam na wzmaku 20A a na aku zalozylem 60A
nie krytykując niczyich poczynać uważam, że bezpiecznik 30-35 całkowicie wystarczy nawet na 2 wzmacniacze.Większy nie oznacza lepszy.
Lepiej w razie czego wymienić sam bezpiecznik niż końcówki we wzmacniaczu. Koszt oprawki z bezpiecznikiem jest niewielki, a konsekwencje jego braku mogą być dla portfela odczuwalne.
ja mam taki bezpiecznik w smiesznej obudowie z zestawu kabli voice krafta, niby da sie potem wrazie czego wymienic go ale w sumie musze poszukac w sklepach, skoro radzicie cos kolo 35A to czas zmienic poki nie jest za pozno :D
bezpiecznik przy akumulatorze zabezpiecza kabel w razie dzwona, przetarcia itd itp, żeby się nie spalił samochód. Wzmacniacz ma swój bezpiecznik i w razie awarii wzmacniacza on poleci, a nie ten przy aku. I w zasadzie nie ma aż tak wielkiego znaczenia, jeżeli ta wartość będzie w granicach do 80A. Gdy wzmacniacz nie ma swojego wewnętrznego bezpiecznika, wtedy trzeba dobrać ten przy aku odpowiednio do mocy. Oczywiście pomijam skrajne przypadki, gdzie włókno bezpiecznika jest grubsze od kabla zasilającego, bo i takie się trafiają :aloha:
Jak nie będzie bezpiecznika przy aku to w razie zwarcia kabla z jakiegoś powodu do karoserii będzie piękny pożar i żadna gaśnica tego nie ugasi.
kolega nie mial bezpiecznika i nie wiem jakim cudem ale ladnie mu zjaralo tapicerke wzdluz przewodu :P