Zobacz pełną wersję : Zamknięte drzwi kierowcy PROBLEM
Witam.
Mam problem otworzeniem drzwi od strony kierowcy. Najprawdopodobniej spadła linka od zamka(klamki). Jak mogę rozebrać boczek drzwi, aby móc dostać się do mechanizmu zamka ( czy w ogóle da się to zrobić przy zamkniętych drzwiach :|).
Civic ej9 polift
Wymontuj fotel kierowcy a póżdniej rozkręcaj boczek.
skolopendra
29-11-10, 14:35
spadła linka
tam niema linki ,prędzej sam zamek się przyciął
popatrz na drzwi pasażera będziesz miał praktycznie lustrzane odbicie
alvaro_666
29-11-10, 21:04
Wymontuj fotel kierowcy a póżdniej rozkręcaj boczek.
To nie mozliwe przy zamknietych drzwiach
jak wyjmiesz np. spinke ktora siedzi w boczku gdzie boczek schodzi sie z deska rozdzielcza????
Ja bym ci doradzil troche szybszy ale moze drastyczny sposob
ja tak robilem nie raz poprostu wyrwac klamke z drzwi da sie pozniej wkleic te bolce
jutro wjadę na spokojnie do garażu dziś jest tak zasypany, ze nie chce mi sie go "odkopywać". Boczku tak jak alvaro_666 zauważył nie da sie wymontować boczka przy zamkniętych drzwiach. Dzięki za porady, dam znać jak ogarnę temat.
alvaro_666
29-11-10, 21:35
No daj znac ja cos Ci sie uda lub nie
Co prawda mam EG4, ale problem miałem kiedyś podobny.
Winny był plastikowy łącznik cięgien zamka, nie wiem jak jest w EJ9, ale zakładam że mechanizm podobny. Drzwi nie do otworzenia. Plastik się wyrobił i puścił
Mi udało się klamkę wykręcić ( w 5g jest możliwość taka, śrubka pod klamka z dojściem z zewnątrz) może u ciebie tez tak da radę. Później pogrzebałem i jakoś poszło, po otwarciu boczek out i gotowe, po wpadnięciu na pomysł godzinka roboty (w lato)
alvaro_666
30-11-10, 08:23
Co prawda mam EG4, ale problem miałem kiedyś podobny.
Winny był plastikowy łącznik cięgien zamka, nie wiem jak jest w EJ9, ale zakładam że mechanizm podobny. Drzwi nie do otworzenia. Plastik się wyrobił i puścił
Mi udało się klamkę wykręcić ( w 5g jest możliwość taka, śrubka pod klamka z dojściem z zewnątrz) może u ciebie tez tak da radę. Później pogrzebałem i jakoś poszło, po otwarciu boczek out i gotowe, po wpadnięciu na pomysł godzinka roboty (w lato)
Dokladnie
najszybciej by bylo porubowac wewnetrzna klamke wyjac i pobawic sie ciegnami
analyzer64
05-12-10, 09:30
U mnie też jest ten problem, wsiadłem do auta, odpaliłem silnik, zamknąłem drzwi kierowcy żeby w środku się rozgrzało, oskrobałem szyby, ciągnę za klamkę a ona jest luźna. Nie mam centralnego zamka, drugi kluczyk 60km od domu, drzwi otworzył mi ślusarz (150zł) ale zaraz mimo mrozu schodzę do auta i będę próbował to naprawić, zdejmę boczek i zobaczę co tam się stało, w sumie stało się to że spadła linka, ale zobaczę czy tylko spadła czy coś pękło.
[edit]
Już wiem co się stało, pękła plastikowa część klamki w którą wchodzi taki perforowany bolec od cięgna, doraźnie to skleję ale będę musiał kupić nową klamkę.
skolopendra
05-12-10, 10:23
plastikowa część klamki w którą wchodzi taki perforowany bolec od cięgna,
żeś musiał szarpać mocno :)
analyzer64
05-12-10, 10:42
Nie nie, to z tego mrozu mi się wydaje że pękło :) w tamtym roku pękła klamka schowka od mrozu, to w tym pękła klamka od drzwi :) ale dobrze że wiadomo co jest. Wszystko już jest złożone, na razie nie będę wchodził przez te drzwi, tak żeby ten klej wysechł. Klamkę kupię na dniach i założę tak jak powinno być złożone.
Ja mam gorzej :P
Po tym jak rozwalili mi klamke, miejsca mocowania z klamki zostały na samochodzie i nie idzie tego zdjąć, trzeba może palnikiem to będzie zrobić albo przyspawać coś od zewnętrznej strony żeby zdjąć te śruby ;/
miałem dzisiaj podobną sytuację, mam centralny otwierany z pilota i nagle okazało się że drzwi od strony kierwocy nie dają się otworzyć, od pasażera otwierałem bez problemu, problem był w tym ze u mnie zepsuł sie siłownik drzwi kierowcy i nie szło tego żadnym sposobem otworzyć po kilku dnach prób siłownik wydał chyba ostatnie tchnienie i drzwi się otworzyły a miałem juz przed oczami zniszczenie boczka, siłownik wymieniłem na nowy i działa elegancko ;)
w takich sytuacjach pomaga zdjęcie osłony środkowej klamki i majstrowanie cięgnem zamykania/otwierania od środka ale niestety taki jest urok nie OEM-owego siłownika centralnego zamka w drzwiach kierowcy
w takich sytuacjach pomaga zdjęcie osłony środkowej klamki i majstrowanie cięgnem zamykania/otwierania od środka ale niestety taki jest urok nie OEM-owego siłownika centralnego zamka w drzwiach kierowcy
dokładnie tak to zrobiłem ale pech chciał ze siłownik zaciął się w pozycji zamkniętych drzwi , mam nadzieje że nowy siłownik bedzie działał lepiej zastanawiam sie czy nie dostanę gdzieś oryginała zeby sytuacja się nie powtórzyła, nawet oryginał od drzwi pasażera mysle ze nie powinno byc problemu ze znalezieniem a powinien bez problemu podejść
nie podejdzie lustrzane odbicie
nie podejdzie lustrzane odbicie
może od anglika podejdzie, pewnie napewno :)
od anglika z lewych drzwi jak najbardziej