Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1.ABS - jest czy nie ma? 2.zielona kontrolka

superman2
22-12-06, 13:50
witam :)
1.mam pytanie takie jak w temacie - jak sprawdzic czy jest abs czy go nie ma?
bo jak kupowalem auto to koles powiedzial ze jest abs, ale nie ma zadnej kontrolki od absu a chyba powinna taka byc...
wiec po czym moge poznac jednoznacznie czy go mam czy nie? moze cos pod maska jest wiecej widoczne w wersjach z absem?

2.mam takze jeszcze drugie pytanie - od czego jest taka zielona kontrolka z ikonką kluczyka? swieci sie przy przekreceniu kluczyka w II polozenie, ale gasnie po chwili... tak samo po zgaszeniu - na chwile sie wlacza a potem gasnie. od czego to jest?

z gory dzieki za odpowiedzi
pzdr :)

s3kawek
22-12-06, 14:09
witam :)
1.mam pytanie takie jak w temacie - jak sprawdzic czy jest abs czy go nie ma?
bo jak kupowalem auto to koles powiedzial ze jest abs, ale nie ma zadnej kontrolki od absu a chyba powinna taka byc...
wiec po czym moge poznac jednoznacznie czy go mam czy nie? moze cos pod maska jest wiecej widoczne w wersjach z absem?

2.mam takze jeszcze drugie pytanie - od czego jest taka zielona kontrolka z ikonką kluczyka? swieci sie przy przekreceniu kluczyka w II polozenie, ale gasnie po chwili... tak samo po zgaszeniu - na chwile sie wlacza a potem gasnie. od czego to jest?

z gory dzieki za odpowiedzi
pzdr :)

1. Daj w heble to zobaczysz czy sie kola blokuja. Ja sie nie blokuja i skrobie w stope to masz, jak nic takiego sie nie dzieje to nie masz albo masz zrąbany. Zobacz czy masz tarcze z tyłu, jak sa tarcze to prawdopodobnie masz ABS jak bebny to ABS brak.
P.S. Wstydziłbys sie o takie rzeczy pytac.

2. Immobiliser, dziala ok.

michael82
22-12-06, 14:34
W tej budzie i z ty silnkikiem musisz miec abs bo to standard dla 1,6. Po przekreceniu kluczyka powinny Ci sie zapalic dwie kontrolki srs - czerwona i abs pomaranczowa. jak sie nie zapala to albo masz zarowke zrypana albo cholera wie :)

superman2
22-12-06, 14:41
pomiedzy obrotomierzem i predkosciomierzem tam jest kontrolka na ktorej pisze SRS biała czcionka wiec to jest od poduch. tak samo chyba powinna byc ABS napisana biala czcionka i sie swiecic wtedy kiedy trzeba. ale skoro nawet nie ma tej ikonki ABSu w kontrolkach to pewnie go nie ma :/

dzieki za odpowiedzi... :)

s3kawek
22-12-06, 14:48
pomiedzy obrotomierzem i predkosciomierzem tam jest kontrolka na ktorej pisze SRS biała czcionka wiec to jest od poduch. tak samo chyba powinna byc ABS napisana biala czcionka i sie swiecic wtedy kiedy trzeba. ale skoro nawet nie ma tej ikonki ABSu w kontrolkach to pewnie go nie ma :/

dzieki za odpowiedzi... :)

Nie widze nigdzie Twojego modelu. Ja nie mam chyba lampki. W kazdym razie nie swieci mi sie naet w momencie zadzialania ABSu.

superman2
22-12-06, 14:51
a pod maską to gdzie jest umiejscowiony komputer od ABSu? albo moze jest tam cos charakterystycznego czego nie maja wersje bez ABS? bo ile osob tyle zdan - pytam juz na forum bo nikt mi tego z moich znajomych nieumial jednoznacznie wyjasnic...

s3kawek
22-12-06, 15:12
a pod maską to gdzie jest umiejscowiony komputer od ABSu? albo moze jest tam cos charakterystycznego czego nie maja wersje bez ABS? bo ile osob tyle zdan - pytam juz na forum bo nikt mi tego z moich znajomych nieumial jednoznacznie wyjasnic...

Ale czemu Ty tak kombinujesz? :570:
Weź zahamuj i bedziesz mial odpowiedź a tu szukasz komputerow, lampek i Bog wie czego jeszcze.

superman2
22-12-06, 15:15
ok :oops:

michael82
22-12-06, 19:09
panowie civic 5d d16y3 ma STANDARDOWO abs!! Jak mu sie nie pali kontrolka to znaczy ze cos jest nie tak albo ktos pompe i komputer zwyczajnie wymontowal.

jjurgiel
22-12-06, 22:16
sorki a skąd wiesz jaki on ma samochód?

michael82
22-12-06, 22:40
sorki a skąd wiesz jaki on ma samochód?
bo w temacie jest napisane :D

jjurgiel
22-12-06, 22:48
czytam czytam czytam i nie widzę nic o modelu no sorki ale nie widzę nic o d16y3

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2006 ]
oj już doczytałem :oops:

kecaj16
22-12-06, 23:58
Kontrolka od ABS'u powinna sie zaswiecic przed odpalaniem samochodu, pozniej w czasie jazdy juz sie nie zaswieca nawet jak przy hamowaniu ABS dziala

Cairo
23-12-06, 15:43
Kontrolka od ABS'u powinna sie zaswiecic przed odpalaniem samochodu, pozniej w czasie jazdy juz sie nie zaswieca nawet jak przy hamowaniu ABS dziala
Przed odpaleniem świeci się chwile i gaśnie.
Zapalamy, zaświeca się znów i znów gaśnie.

Ale tą kontrolkę widać nawet jak się nie świeci, na dole zegarów, między obrotomierzem a predkościomierzem, obok kontrolki SRS i miejsca na kontrolke ECONO.

Pod maską jeśli masz ABS znajdziesz puszkę do której wchodzą dwa, a wychodzą cztery metalowe i cienkie przewody.

Tak jak pisał michael82 w wersji 1.6iLS (czyli z silnikiem D16Y3 115KM) ABS był w standarcie.
Najlepiej na luźniejszej nawierzchni zahamuj wciskając pedał do oporu. Jeżeli zacznie Ci pedał podskakiwać i usłyszysz wyraźnie że koła hamują pulsacyjnie to znaczy że wszystko OK, jeżeli zwyczajnie zablokuje Ci koła to znaczy, że coś jest zrąbane i jedź niech ktoś Ci to zdiagnozuje.

superman2
24-12-06, 12:40
dzis sprawdzilem pod maską... jest takie jedno urządzenie ktore z jednej strony ma 4 a z drugiej 2 rurki... dodatkowo obok wlewu plynu hamulcowego jest drugi zbiorniczek(chyba tez na plyn hamulcowy) ale troche mniejszy, blizej błotnika samochodu. a kontrolki od ABSu nie ma wcale - tak jak napisal kolega @Cairo - napis na lampce powinno byc widac caly czas, tak samo jak SRS a u mnie tego nie widac...
jeszcze tylko sprawdze jak jest z blokowaniem sie kół - bo poki co nie mialem mozliwosci...

michael82
24-12-06, 13:45
ten zbiorniczek obok plynu hamulcowego to jest zbiorniczek wyrownawczy ukladu hydraulicznego sprzegla i nie ma nic do ABS. pompa abs jest umiejscowana patrzac z przodu auta , z lewej strony silnika i troche za nim dosc gleboko. dodatkowo przy lewym blotniku powinienes miec mala skrzynke z bezpiecznikami i przekaznikiem od abs. Mimo wszystko najprosciej jest po prost dac po hamulcach... A sam fakt ze nie masz kontrolki jest co najmniej dziwny pewnie byly zegary zmieniane..

xms
02-01-07, 11:19
D14A2 mam ABS ale nie mam kontrolki obok SRS, a po przekręceniu kluczyka nic się nie świeci. ABS raz działa raz nie działa i co chwila włącza się pompa ABS-u. Wiem że jest zrąbany. U mnie kontrolka ABS-u jest w prawym górnym rogu.

s3kawek
02-01-07, 11:53
A jednak mam taka lampke z tym ze nigdy nie zwracalem na nia uwagi. Zaswieca sie raz przy przekreceniu kluczyka i gasnie i nie wlacza sie podczas zadzaialania ABS. Lampke widac nawet jak sie nie swieci i wyglada tak samo jak od SRS.

reXio
09-01-07, 10:22
Jak tak to czytam to dochodze do wniosku ze niektorzy kupili swoj samochod chyba w miesnym lub w kiosku ruchu...

D16Y3 ma ABS i MUSI miec to odzwierciedlenie we wskazniku. Jesli nie ma w aucie to zegary sa przeszczepione. O urzadzeniach od ABSu juz powiedziano wczesniej gdzie sa - rzut okiem i wiadomo czy jest czy nie ma. Poza tym mozesz skrecic kola i pomacac czy tuz za oslona przegubu na piescie jest pierscien od ABSu.

Tak czy siak przy aucie ktos grzebal.

Gruszka
09-01-07, 22:57
Xms - mozesz zrobic zdjecie zegarow ze swojego auta i wrzucic tu na forum? Chetnie sobie obejrze. I jeszcze jedno - masz tarcze z tylu?

Pzdr.

reXio
09-01-07, 23:15
Gruszka - pytanie z tarczami mi sie spodobalo ;) Celna uwaga... dobre pytanie ;)

superman2
10-01-07, 16:44
odnosnie wskaznikow to np. w servisówce civica jest kontrolka od ABSu po prawej u gory... w wersjach z immo w miejsce absu jest ikonka kluczyka, a ABS jest po srodku, obok kontrolki SRSa ;)

xms
11-01-07, 07:41
Panie Gruszka, postaram się jak najszybciej je wrzucić. tarcze offcourse że są :)

s3kawek
11-01-07, 10:04
U mnie zegary wyglądają tak jak na filmie. Po przekręceniu kluczyka na dole zapalają się: pomarańczowa od ABS, i czerwona od SRS. Od ABS gasnie szybciej.
http://www.youtube.com/watch?v=pXVReB-YDzU

Fa fotce wygląda tak:

xms
11-01-07, 14:20
a u mnie, zamiast kluczyka od immobilaizera jest ABS (nie wiem jaki kolor bo nie świeci) a na dole mam tylko SRS w tym samym miejscu.

Pavlova
18-01-07, 01:00
w kwestii ABS, proponuje zakupic w sklepie z akcesoriami tjuninkowymi nalepke, najlepiej kolorowa ABS wkleic na klape i problem z glowy!!Latwo,przyjemnie i profesjonalnie :aloha: :aloha:

pozdrawiam :hinczyk:

Cairo
20-01-07, 12:14
w kwestii ABS, proponuje zakupic w sklepie z akcesoriami tjuninkowymi nalepke, najlepiej kolorowa ABS wkleic na klape i problem z glowy!!Latwo,przyjemnie i profesjonalnie :aloha: :aloha:

pozdrawiam :hinczyk:
??

Pavlova
23-01-07, 01:16
:afro: Cairo--> moj poprzedni post to zarcik, widywalem czesto takie "wdechowe" nalepki, stad ow sie wzial. Pozdr

witekkij
02-02-07, 09:59
a mi kontrolka nigdy nie gaśnie... jak myślicie czy to komputer czy może czujnik?

Gruszka
02-02-07, 13:11
a mi kontrolka nigdy nie gaśnie... jak myślicie czy to komputer czy może czujnik?

Zrob samodiagnostyke. Przyczyn moze byc kilka.