Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dlaczego ciezko odpala moja civa?

GrzechuLSi
22-12-06, 13:07
Szukalem w calym archiwum o odpalaniu i bylo tego sporo lecz moj problem dotyczy czegos innego

Moj problem dotyczy odpalania civy. Wiec odpala zawsze za 1razem nawet jesli jest zimno (narazie bylo chyba -1 najzimniej) ale drazni mnie to ze musze dlugo przytrzymac kluczyk zeby ja uruchomic okolo 3-4sekund na krecacym sie rozruszniku, a kiedy odpale przejade nawet te 300m i sprubuje odpalic ponownie to pali jak zyleta, tylko dotkne kluczyka przekrece i juz odpalona. Dziwne bo jesli sie silnik ostudzi to znowu odpalanie jest dluzsze.

Czy to wina swiec? A moze akumulatora? czy macie jakies ine pomysly?

Niechce wchodzic w niepotrzebne koszta dlatego zakladam temat

sewkor
22-12-06, 13:11
Sprawdz świece i przewody
pozdr

blunt
22-12-06, 13:44
moze cos z aparatem zaplonowym

Piotrek Klag
22-12-06, 13:58
Sprawdz świecer
mam ostatnio podbny problem a świece zmieniałem jakeis 15.000 temu wiec bym je chyba wykluczył

nightcrawler
22-12-06, 14:19
a u mnie wymiana akumulatora pomogla :-)

ciezko zapalal, gdy zgasilem i po kilku sek zapalalem to galante, po wymianie zakazdym razem pieknie zapala

GrzechuLSi
22-12-06, 14:33
akumulator to z 200zl kosztuje niechce sie pchac w koszta jezeli to nie to. A czy to niejest to samo co kupno akumulatora jezeli bym go naladowal do konca i zobaczyl jak mi pali wtedy? :idea:

seawater
22-12-06, 14:42
Wciskasz do konca i puszczasz pedal gazu przed odpaleniem???

Piotrek Klag
22-12-06, 14:53
Wciskasz do konca i puszczasz pedal gazu przed odpaleniem???
chłopie to nie gaźnik żeby sie gimnastykować przy odpalaniu

GrzechuLSi
22-12-06, 15:18
1 racja tutaj to juz jest wszytko komputerowa prawie jak w 8genie :P

Zastanawia mnie ten akumalator czy to wogole ma cos wspolnego bo gdyby mialo to

po ciezkim odpaleniu i przejechaniuu paru metrow niezdazylby sie doladowac zeby po powtornym zapaleniu odpalil malinowo :roll:

2 a ma cos wspolnego z tym filtr paliwa bo jeszcze go niewymienialem od kupna prawie 20tys a koles przedemna niewiem czy sie w to bawil

MTI
22-12-06, 17:13
tez tak mialem... u mnie zatankowanie samochodu i zmiana ako pomogla :D ja krecilem jeszcze dluzej niz ty..

seawater
22-12-06, 18:34
chłopie to nie gaźnik żeby sie gimnastykować przy odpalaniu

:oops: Co za wstyd - Przeczytalem d13b2 :)

Cheeroki
22-12-06, 20:10
pojedz na stacje osblugi sprawdza ci przyrzadem wydolnosc aku i bedziesz wiedzial czy dobry czy nie. jesli dobry to obstawialbym stary mineralny olej ktory juz mocno gestnieje w niskiej temperaturze i rozrusznika nie ma sily za pierwszym razem dobrze machnac silnikiem. powodzenia

GrzechuLSi
22-12-06, 21:18
- chyba sprawdze ten aku tak jak piszesz na stacji i zobacze w jakim jest stanie
- olej odpada bo wymienialem 2 miechy temu i leje polsyntetyka
-jak to jest z tym ladowaniem aku? jak go wyjme i podladuje przez noc to komp mi sie zresetuje i musze go od nowa uczyc czy sie obejdzie? Bo niechce nic ustawiac bo dzieki Bogu cala elektronika jest dobrze wyregulowana

kwiatus19
22-12-06, 22:11
To ja się podepnę pod temat. U mnie jest sprawa tego typu: rano pali ok, za to czasem zgaszona w ciągu dnia, po 0,5 -1 h odpalana ma "małe watpliwości" tzn, trzeba ją chwilę przykręcić tak 3s około. dodam że nie za każdym razem tak jest.

Piotrek Klag
22-12-06, 22:51
2 a ma cos wspolnego z tym filtr paliwa bo jeszcze go niewymienialem od kupna prawie 20tys a koles przedemna niewiem czy sie w to bawil
nie ma nic wpsólnego bo ja filtr paliwa zmieniam co 10.000 za każdym razem- taka faza :D wieć filtr paliwa ma w tym momencie jakies 6.000 przejeache wiec gówno wielkie... - a zawsze zmieniam i jest pratycznie czysty jak łza.

Obstawiam AKU zdecydowanie. Ale sam sprawdze swoje to potwerdze na 100%.

Lechuuu
22-12-06, 23:59
Ja mam również tak samo, z rana odpala super, wyłacze i próbuje jeszcze raz go właczyc i ... krece i krece a ona nie chce :) Jak naładuje aku na maxa to jest dobrze, ale po kilku dniach jak sie aku wyladuje nieco to znowu kaszana sie robi... W tym przypadku to na 100 % aku... juz poprostu wysłuzony i trzeba go wymienic... nie chce pradu staruszek trzymac i tyle :grin:

yuma
24-12-06, 00:00
GrzechuLSi sprobuj sie zamienic na pare dni z kims kto ma pewny w miare swiezy aku i zobaczysz czy to jest ta opcja zanim sie wpakujesz w te 200zl, u mnie bywa podobnie z odpalaniem, tez musze go za pierwszym razem dluzej przytrzymac, nawet zdarzylo mi sie ze prady zupelnie siadly, a jako ze jestem od niedawna kierownikiem hondy to najpierw uratowal mnie mighty a potem jak gadalem ze znajomym elektrykiem to sie okazalo ze mam suchy aku (troche to niedorzeczne i zabawne, bo podczas bezplatnej akcji sprawdzenia stanu tech w aso hondy mechanik stwierdzil ze aku jest ok), aha no i swiece zmienilem krotko przed ta przygoda z kleknieciem pradow, wiec sklaniam sie na opcje z aku

davnbb
24-12-06, 01:22
Mialem to samo, wyciagnelem aku, dolalem wody (do maksymalnego poziomu, w sumie do wszystkich cel weszlo prawie 0.5l), podladowalem przez noc i teraz smiga jak marzenie. Co do ECU to zostawilem go na chwilke az sie zagrzeje i obroty sie wyrownaly na poziomie 700-800 na jalowym biegu i dopiero bralem sie za jezdzenie. Zreszta na temat ECU bylo juz pare tematow i rozne opinie.

redrac
24-12-06, 02:12
jak Ci sie niechce jezdzic ladowac w koszta, niech jakis ziom podjedzie do Ciebie jak bedziesz odpalal, podpni kable od jego aku do Twojego i bedziesz wiedzial..

GrzechuLSi
24-12-06, 12:37
czyli jakbym go chcial naladowac to musowo musze robic reset kompa czy sie obejdzie?

dodaz ze:

przed momentem uruchomilem silnik na doslownie 3sekundy i zgasilem gdyz chcialem zobaczyc jak zapali i odpalil mozolnie ale za 1razem, odeczkalem 5min i ponownie odpalilem i odpalil prawie ze na dotyk :( niewiem, dziwnie moje auto sie zachowuje

t1581
29-12-06, 06:51
Ja dziś nie mogłem odpalić mojego cifa. Stał 4 dni w garażu, akumulator 3 miesiące temu wymieniony na nowy. Będę dziś szukał przyczyny ale wydaje mi się, że musi być jakiś ubytek energii, że akumulator się rozładował. Lampka na akumulatorze świeciła się bardzo słabo na zielono - czyli się rozładował.
Moja hania też ma problemy z odpalaniem za pierwszym razem - jak opinie powyżej.

Red9
29-12-06, 16:38
mój akumulator ma niecały miesiąc i mam to samo, wydaje mi się, że to może być wina zbyt małej ilości paliwa, bo na pełnym baku zapala normalnie, po nocy mrozu.

Lipek
29-12-06, 16:45
Mam takie pytanie, znajomy kupil nowy aku i wszystko jest niby ok, niema z nim problemu -ale nie pali sie w nim ta zielona lampka, co moze byc tego powodem?