PDA

Zobacz pełną wersję : nawiew na szybę a klima

mpepe
27-11-10, 17:45
Jak działa w waszych autach klima razem (automatycznie) z nawiewem na szybę? u mnie nie chociaż czerwona lampka na to by wskazywała że klima powinna chodzić (inne są zielone) ktoś przy tym grzebał wcześniej?

xandu
27-11-10, 18:04
u mnie jesli wcisne kierunek na szybe wlacza sie automatycznie klima, guzik od szyby swieci sie na pomaranczowo, guzik od klimy na zielono.

pwl
27-11-10, 18:40
Ale że jak?! Ustawiacie nawiew na szybę i w tym momencie automatycznie odpala się klima?

xandu
27-11-10, 20:35
ja tak mam.

mpepe
27-11-10, 21:29
Ale że jak?! Ustawiacie nawiew na szybę i w tym momencie automatycznie odpala się klima?

No tak jest w wielu autach albo prawie wszystkich u mojego brata w VIIIG też tak jest ale u mnie nie. Tyle że żarówka ta od przesuwaka na szybę jest pomarańczowa a wszystkie inne zielone ale klima nie odpala a u braciaka jest pomarańczowa lampka i klima automatycznie sie załącza.

A jest po to żeby odparować szyby ale jak jest zima i masz zamarznięte szyby i chcesz podgrzać ciepłym powietrzem to klima automatycznie się wpier...la.

reaktor
28-11-10, 00:45
idiotyczne
zawsze wiedziałem że 5generacja jest najlepsza:D

shadow
28-11-10, 11:26
u mnie też nie działa z nawiewem na szybę, tylko jak się włączy samemu..

pwl
28-11-10, 14:06
No ja też muszę sam klimę włączyć i się mocno zdziwiłem :D

W Yarisach też trzeba samemu klimę odpalić ;)

xandu
28-11-10, 17:59
moja hanka jak zwykle sie ponad przecietna wybija ;p moze dlatego ze to usdm?

spychu
28-11-10, 18:54
A jest po to żeby odparować szyby ale jak jest zima i masz zamarznięte szyby i chcesz podgrzać ciepłym powietrzem to klima automatycznie się wpier...la.
Szczególnie, że przy temperaturach poniżej zera, nie pamiętam co do stopnia poniżej ilu klima się wcale nie odpali, bo nie pozwolą na to czujniki :D O działaniu klimy nie świadczy tylko zielona lampeczka paląca się w przycisku :D

U mnie też muszę sobie samemu klimę włączyć nawet podczas ustawienia nawiewu na szybę.

mafia35
28-11-10, 19:35
U mojego ojca, gdy miał 6gen'a w sedanie, klima załączała się automatycznie przy włączeniu nawiewu na szybę. Teraz w CR-V II ma tak samo.

WaSSIL
29-11-10, 01:11
dziwne bo ja tak nie mam - he kolejna historia podobna do filtru kabinowego w 6gen

lar
29-11-10, 07:52
musze powiedzieć ze wg mnie to takie włączanie sie automatyczne klimy po przestawieniu nawiewu na szybe to totalna porażka... dobrze ze w 5D tego nie ma bo moze ja sobie np nie zycze żeby klima wtedy sie właczała? po co mi w zimie klima? (no moze czasem do odparowania szyb) ale np jak nie mam czynnika a chce sobie puścić nawiew na szybe??? to sprężarka sie w końcu zatrze!
Wiec lepiej jak sami kontrolujemy kiedy klima ma być włączona a kiedy nie.

RadekLwo
29-11-10, 09:33
u mnie tez automatycznie sie wlacza klima przy wlaczeniu nawiewu na szybe :D i tez mam usdm :D

spychu
29-11-10, 10:44
musze powiedzieć ze wg mnie to takie włączanie sie automatyczne klimy po przestawieniu nawiewu na szybe to totalna porażka... dobrze ze w 5D tego nie ma bo moze ja sobie np nie zycze żeby klima wtedy sie właczała? po co mi w zimie klima? (no moze czasem do odparowania szyb) ale np jak nie mam czynnika a chce sobie puścić nawiew na szybe??? to sprężarka sie w końcu zatrze!
Wiec lepiej jak sami kontrolujemy kiedy klima ma być włączona a kiedy nie.
Czlowieku czytaj poprzednie posty a nie klepiesz byle klepać.

Przy ujemnych temperaturach ŻADNA klima nie ma prawa się załączyć, tak samo jak nie masz czynnika też nie załączy się klima i nie zatrzesz sprężarki.

Po raz kolejny napisze, że działanie klimy to nie tylko świecenie się przycisku na desce rozdzielczej !!!

RadekLwo
29-11-10, 17:33
lar a czy wiesz ze klima osusza wilgotne powietrze? dlatego wlacza sie automatycznie klima przy przelaczeniu nawiewu na szybe przednia, ja przynajmniej tak mam. czy zimno czy cieplo klima wlacza sie z automatu. pozdro

pwl
29-11-10, 18:06
Jak jest b.zimno klima się nie włączy, ile można pisać...

RadekLwo
29-11-10, 19:21
kazdy to rozumie..tylko dla ciebie ile to jest b.zimno? bo narazie nie jest b.zimno i mi np zalacza

reaktor
29-11-10, 20:13
Czlowieku czytaj poprzednie posty a nie klepiesz byle klepać.

Przy ujemnych temperaturach ŻADNA klima nie ma prawa się załączyć, tak samo jak nie masz czynnika też nie załączy się klima i nie zatrzesz sprężarki.

Po raz kolejny napisze, że działanie klimy to nie tylko świecenie się przycisku na desce rozdzielczej !!!

sam bzdury walisz , klimatyzacja może działać w każdej temperaturze.Jeśli dasz na chłodzenie przy minusowej temp , wtedy po prostu czujnik przeciw oblodzeniowy na skraplczu ją wyłączy

mpepe
30-11-10, 20:23
Jak jest b.zimno klima się nie włączy, ile można pisać...

Jest u mnie -8 czyli bardzoooooo zimno sprawdziłem klimę w VIIIG i ........ WĄCZYŁA SIĘ automatycznie i nie patrzę na to czy się świeci lampka nie, nie jestem idiotą żeby tak diagnozować czy coś działa czy nie.

A tak w ogóle to właśnie włączanie automatycznie klimy po przestawieniu na szybę jest totalną porażką w mojej 6-stce tak nie ma dlatego zapytałem jak jest u was bo myslałem że ktoś tam grzebał i odciął kabelki do klimy ale widzę że nie koniecznie bo nie wszyscy tak mają

Tobjas
30-11-10, 21:16
heh ja na szczescie jestem z tej gruby wlascicieli 6 gen gdzie nie ma automatycznej klimy. Mam praktycznie nawiew caly czas na szybe i klima dziala dopiera jak ja wlacze. Moze w niektorych wersjach jest tak ze te 2 wlaczniki sa ze soba polaczone cos na zasadzie zegerka i podswiatkania gozikow ktore polaczone sa z wlacznikiem swiatel.
A co do tego ze klima nie dziala przy niskich temp to moze byc fakt bo np latem jak szyby zaparuja to po wlaczeniu klimy moment i sa odparowane a teraz nawet nie ma mowy. Po obrotach silnika da sie zauwazyc ze klima dziala ale tak jakby wogole nie chlodzila.

spychu
30-11-10, 23:53
sam bzdury walisz , klimatyzacja może działać w każdej temperaturze.Jeśli dasz na chłodzenie przy minusowej temp , wtedy po prostu czujnik przeciw oblodzeniowy na skraplczu ją wyłączy
Ludzie zastanówcie się o czym Wy piszecie, bo coraz bardziej mądre teorie zaczynają rozpier...... konstrukcję.

Nie ma znaczenia czy ustawisz nawiew na ciepłe czy zimne, w parowniku po załączeniu klimy zawsze masz taką samą temperaturę czyli bardzo niską przez co zimą nie ma prawa klima się załączyć nawet jak dasz nawiew na ciepłe, właśnie przez to co napisałeś wyżej. Bo jej na to czujniki nie pozwolą.

Myślisz, że skąd pochodzi woda która wycieka pod auto latem jak masz włączoną klimę ? Wiesz z czego ta woda się wydziela ? Wiesz jaka temperatura panuje w parowniku ?
Jak nie wiesz a na 100% nie wiesz patrząc na to co klepiesz w postach, to najpierw poszukaj proszę odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania a dopiero później się mądruj. Zastanów też się co się stanie gdy parownik, którego temperatura robocza jest poniżej zera i w którym skrapla się woda, zmusisz do pracy w ujemnej temperaturze.

Nagrzewnica jest za parownikiem i powietrze które jest wdmuchiwane przez wiatrak dmuchawy najpierw przechodzi przez parownik a dopiero później przez nagrzewnicę !!!

Jesteś w stanie to zrozumieć ? Czy tak prosta budowa układu ogrzewania wraz z klimatyzacją jest już zbyt skomplikowana dla Ciebie ? Bo po treści Twoich postów śmiem wątpić, że cokolwiek wiesz w tym temacie, kolejny google szpenio, który coś gdzieś wyczytał i jest dzięki temu najmądrzejszy ze wszystkich.

sunnboy
01-12-10, 18:37
Spychu-nie ciskaj sie tak chlopie :o ,a te wlaczanie klimy automat- nie automat ma moze cos wspolnego czy 6 gen przd czy po fejsie?mnie sie sama nie wlacza ,ale i tak uzywam tylko latem

pwl
01-12-10, 18:58
te wlaczanie klimy automat- nie automat ma moze cos wspolnego czy 6 gen przd czy po fejsie
Ja mam po fejsie i nie włącza się automatycznie.

Włóczykij
01-12-10, 20:34
U mnie to samo i w kilku innych Hankach, które znam, to samo... Nie spotkałem się jeszcze z taką klimą. Może coś jest po prostu zrobione "na krótko" ? :p

witolldo
01-12-10, 21:17
u mnie też się sama nie włącza ale ja miałem ją niedawno dodaną :o)

xandu
01-12-10, 21:21
tak u mnie jak i u kogos kto wczesniej pisal w usdm sie wlacza w ten sposob, moze u hamburgerow tak robili...