Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprawdzanie termostatu

LechuLK
27-11-10, 15:27
Macie jakieś metody na sprawdzanie czy termostat jest w pełni sprawny?
Samochód powinien się szybko nagrzewać i wskazówka temperatury na nagrzanym silniku powinna być minimalnie poniżej połowy tak? Powinno działać ogrzewanie.

Coś mi się obiło o uszy sprawdzanie węży od chłodnicy. Górny i dolny ma być ciepły? Wtedy wiadomo że termostat jest otwarty czy zamknięty?

Przy wymianie termostatu wylewa się od razu cały płyn chłodzący? Da się temu jakoś zaradzić? Czy trzeba to po prostu zrobić szybko?

jacente
27-11-10, 15:32
Manuala czytałeś? Termostat wykręcamy i mierzymy jego wychylenie. Następnie wrzucamy do kąpieli wodnej i nagrzewamy wodę do 80stopni C. Powinien zacząć się otwierać. Następnie ogrzewamy do ponad 90 stopni i znowu mierzymy wychylenie. Jeśli otwiera się na około 8mm i po wystygnięciu zamyka się to jest w pełni sprawny.

Całej wody nie trzeba wypuszczać.
Mi się nagrzewa w ciągu jakichś 5min samochód, teraz pewnie dłużej. Wskazówka lekko poniżej połowy. Nawiew potrafi zagrzać środek samochodu, że czasem jest bardzo gorąco :)

alvaro_666
27-11-10, 16:24
musisz zobaczyc czy gorny i dolny jest ok
mogl ci sie zatrzec i sie nie otwiera
jak bedziesz kupowal drugi to zwroc uwage od ilu stopni sie otwiera bo sa termostaty tzw. ziomowe ktore otwieraja sie przy wyzszej temperaturze i po wsadzeniu takiego moze ci sie wydawac ze auto jest bliskie zagotowaniu

Karuzel
27-11-10, 16:46
po nocy jak odpalisz fure to niech pochodzi sobie chwile na wolnych i po 3-4 minutach zobacz czy waz od termostatu nierobi sie cieply, jesli powoli robi sie cieply tzn ze termostat nie trzyma.

LechuLK
27-11-10, 17:54
A jak po dłuższej jeździe ten wąż od termostatu jest ciepły to dobrze?

jasiek09
27-11-10, 17:59
dobrze

zakit
27-11-10, 18:01
ja tam pamietam swoj termostat zawsze wrzucalem do garnka z woda i na gaz, jak sie otwieral troche wczesniej niz sie gotowalo to bylo dobrze, ale jako ze wlasnie termostat siadl, to nie mam po co pokazywac ;d w kazdym razie moj jest caly czas otwarty wiec samochod jest niedogrzany...w poniedzialek dopiero bede mial nowy ;)

LechuLK
27-11-10, 19:05
po nocy jak odpalisz fure to niech pochodzi sobie chwile na wolnych i po 3-4 minutach zobacz czy waz od termostatu nierobi sie cieply, jesli powoli robi sie cieply tzn ze termostat nie trzyma.

Teraz odpaliłem już parę godzin stał na dworze i po 5 min wąż od termostatu był zimny a ten górny co idzie do silnika był lekko ciepły. Temperatura silnika się w ogóle nie podniosła a obroty miał prawie cały czas na 1100 obr /min. Te obroty to dobre są? nie powinny być wyższe? Komputer mi się zresetował parę dni wcześniej.

Znaczy to, że termostat jest sprawny? Bo jak jeżdżę to dosyć szybko nabiera właściwą temperaturę.

zakit
27-11-10, 19:21
Bo jak jeżdżę to dosyć szybko nabiera właściwą temperaturę.

wiec chyba jest dobry ;)

Homiczek
02-12-10, 19:17
Hej :)

Podpinam sie pod temat.

Sprawdzanie rękami rur wskazuje mi że termostat jest ok.

Ale w czasie jazdy po mieście przy -10/-13 wskazówka temp nie chciała trzymać się na swoim standardowym miejscu po nagrzaniu (ok połowy).

Ogrzewanie oczywiście włączone konkretnie.

I podczas jazdy spadała, ale potem w korku sie podniosła i to mnie zaniepokoiło.

Wiem że to dość extremalne temperatury, ale wcześniej takich rzeczy nie zauważałem.

I mam teorię że termostat po otwarciu wody na chłodnicę, ma potem problemy z prawidłowym i szybkim domknięciem. czy to możliwe że sie przycina ? Czy przesadzam i przy tych temp to normalne ?

Bo nie wiem czy kupować i wymieniać, czy pozostać przy oryginalnym, który w gruncie rzeczy działa... no i jest oryginalny :)

pzdr

skolopendra
02-12-10, 19:30
no i jest oryginalny

ale ma już nascie lat i przyszła na niego pora

Boniek87
02-12-10, 21:24
ja przed zimą zmieniałem, chłodnicę, płyn, dołożyłem do mojego silnika odpowietrznik bo nie miał to dla pewności zmieniłem też termostac, koszt 30-40zł. Być może któryś z Was miał dolewane do chłodnicy wody no i na termostacie mogł się osadzić kamień i to już może zmieniać jego działanie.

LechuLK
10-01-11, 19:24
Kupiłem jeden termostat OEM Honda używany a później drugi firmy TAMA nówkę. Jak je sprawdzałem w domu( podgrzełem wodę i sprawdzałem termostat najpierw w 80C a potem 90C i jeszcze 100C) to ten używany wychylił się na 3mm a nówka na prawie 1cm. Więc wynika z tego, że ten używany jest niesprawny ?

Damianos1200
10-01-11, 19:29
Poprostu ten używany jest sprawny bo jakby był niesprawny to by sie nie wychylił wcale tylko poprostu ma swoje lata i nie wychyla się jak nowy. Mi się wydaje, że termostat kosztuje tyle, że lepiej wstawić nowy i nie patrzeć na żadne używki :)

LechuLK
10-01-11, 20:55
Mi się wydaje, że termostat kosztuje tyle, że lepiej wstawić nowy i nie patrzeć na żadne używki

Dlatego później kupiłem nówkę. A tamten też myślałem że będzie nówka ale się nie zrozumieliśmy ze sprzedawcą.

Może ktoś jeszcze potwierdzić czy tamten termostat jest sprawny jeżeli tak mało się wychyla?

mayday-82
11-01-11, 16:02
Może ktoś jeszcze potwierdzić czy tamten termostat jest sprawny jeżeli tak mało się wychyla?

możesz go wyrzucic lub zostawić sobie na pamiątke będziesz wiedział jak wyglada zepsuty hehe

LechuLK
11-01-11, 21:53
No to zdecydujcie się sprawny czy nie?

jasiek09
11-01-11, 22:00
NIE, włóż nowy

WaSSIL
11-01-11, 22:16
Ja uważam że bezsensem jest sprawdzanie no chyba że dla własnej satysfakcji bo Koszt termostatu jest znikomy w porównaniu z robotą przy jego wkładaniu i wyciąganiu dla samego sprawdzenia Ale każdy robi jak uważa :)

skolopendra
12-01-11, 10:39
Ja uważam że bezsensem jest sprawdzanie no chyba że dla własnej satysfakcji bo Koszt termostatu jest

to jest nas dwóch, co tak uważają :)

mayday-82
12-01-11, 16:00
to jest nas dwóch, co tak uważają :)

trzech ;)

LechuLK
12-01-11, 19:54
Ja uważam że bezsensem jest sprawdzanie no chyba że dla własnej satysfakcji bo Koszt termostatu jest

Ale ja sprawdzam ten termostat bo go kupiłem z miesiąc temu odmajty2009 (myślałem że kupuję nowy) i chyba wydałem kasę w błoto. Ale chce mieć pewność czy jest niesprawny i wtedy będę pisał o zwrot kasy. Bo sprzedający upiera się że termostat był wcześniej u niego w aucie i był sprawny.

mayday-82
12-01-11, 22:22
ile dałeś za używke???

WaSSIL
13-01-11, 00:09
Ale ja sprawdzam ten termostat bo go kupiłem z miesiąc temu odmajty2009 (myślałem że kupuję nowy) i chyba wydałem kasę w błoto. Ale chce mieć pewność czy jest niesprawny i wtedy będę pisał o zwrot kasy. Bo sprzedający upiera się że termostat był wcześniej u niego w aucie i był sprawny.
Kupiłeś używany termostat ?? Co za drogi był w sklepie ?? ejjj bez jaj przecież najtańsze są od 12zł :)

ile dałeś za używke???
Lepiej niech nie pisze :p

skolopendra
13-01-11, 11:28
Bo sprzedający upiera się że termostat był wcześniej u niego w aucie i był sprawny.

bez jaj ,używany termostat kupować ;)

LechuLK
13-01-11, 17:39
Przecież napisałem że nie zrozumiałem się ze sprzedającym, myślałem że to nówka. I chodziło mi o OEM HONDA. OEM Honda nówka widzę że teraz stoi chyba po 80zł.

mayday-82
13-01-11, 20:07
tak szczerze ile dałeś za tego używanego myśląc że to nowy

LechuLK
13-01-11, 21:49
45zł + wysyłka ( termostat z obudową). Teraz chce go zwrócić sprzedawcy bo jest niesprawny ale nie chce go przyjąć :( Więc chyba skończy się na negatywie i 55zł w plecy. Chyba, że macie jakieś pomysły?

mayday-82
13-01-11, 22:56
opcji brak, mówi się trudno na przyszłość musisz bardziej uważać hehe ;););)

WaSSIL
15-01-11, 04:08
postrasz kolesia że mu negatywa wywalisz to może odda ci siano a jak nie to trudno się mówi i na drugi raz kupuje w sklepie bo w razie problemów zachodzisz z paragonem i załatwiasz wymianę lub zwrot kasy od ręki - Proste :)