PDA

Zobacz pełną wersję : Zabudowa Bagażnika

Konrad84
22-12-06, 09:14
Dla Diupsa

[ Dodano: Pią 22 Gru, 2006 ]
Drugie

został zrobiony odlew felgi 14''

Skrzynia wystaje 2 cm ponad zapas, bo głośnik wymagał większej skrzyni.

dodatek to "logistyka" kabli

DSC00005 - podłoga.
Widać gąbkę przymocowaną od spodu do standardowej skleiki usztywniającej podłogę.

Zdjęcia troche lipne, ale widać ogólną idee umiszczenia suba w kole. Mam nadzieje że pomoże. Pozdro.

Lynx
22-12-06, 10:03
A jak wyglada sprawa litrazu skrzyni przy takim wpuszczeniu glosnika w kolo? ile litrow udalo sie osiagnac z samego odlewu kola?
A tak wogle to bardzo fajne rozwiazanie, sam sie nad takim zastanawiam.

Konrad84
22-12-06, 10:06
Skrzynia ma teraz 17,5 litrów, dlatego musiała wystawać 2cm ponad koło bo głośnik wymagał 16,5 litra.

a z samego odlewu to było chyba z 14 litrów

Diups
22-12-06, 12:48
fajne fajne... ogolnie myslalem ze cala plyta bagaznika jest zrobiona nowa... podniesiona o iles tam... a widze ze sklejka chyba ta sama (ja mam juz inna) i ogolnie praktycznie zrobiona jest skrzynka w kole :) ciekawe rozwiazanie... teraz pytanie - z czego zrobiony jest ten odlew i na jakiej zasadzie sie go robi... ?? ile za to placiles? czy wlasnoreczna robota wszystko ??
potrzebne mi takie cos... glownie po to zeby sub byl wkrecony w podloge bagaznika.... albo chociaz gdzies z boku... wiec jak ktos ma jeszcze jakies zabudowy w 5d to pokazcie fotki i opiszcie.
z gory dzieki

Konrad84
22-12-06, 15:26
Nazwałem to odlew, ale wykonuje się to z włókna szklanego i żywicy.

emg
22-12-06, 18:51
a jaki głośnik i jaka grubośc żywicy??

Konrad84
23-12-06, 08:58
Głośnik JL Audio dwucewkowy 300W RMS :D
Grubość żywicy nie musi być duża bo felga wzmacnia całą skrzynię.

Lynx
23-12-06, 09:04
A to jest normalny zapas czy dojazdowka?

emg
23-12-06, 09:43
zdecydowanie litraż za mały i sory, ale jak felga wzmacnia skrzynię :lol: :lol: :lol: . Ścianki muszą być grube chcąc nie chcąc, żeby porządnie odizolować przednią część membrany od tylnej pod względem akustycznym - mam wrażenie, że bas będzie/jest u Ciebie mocno kartonowy.

ELMO666
23-12-06, 16:34
Bardzo fajny pomysl!! Ale musze poprzec emg bo to nie bedzie taki soczysty bassik jak w np skrzyni z MDF + za jakis czas moze zaczac cos brzeczec bo skrzynia z zywicy zacznie drgac od bassu i bedzie uderzac o "felge". Pozdro

Lynx
23-12-06, 19:22
a jaki głośnik i jaka grubośc żywicy??

emg, to moze podpowiedz jak to powinno byc wlasciwie zrobione. Bo mysle ze pomysl jest bardzo praktyczny, a jeszcze jak by wykonanie bylo wlasciwe to pewnie pare osob by sie szarpnelo na taka zabudowa

Konrad84
23-12-06, 22:33
Po *** pytasz emg? Jeśli uważasz inaczej, mam tak od paru miesięcy i jest ok. A napier.....am.

[ Dodano: Sob 23 Gru, 2006 ]
Jeżeli skrzynia jest idealnie dopasowana do felgi to felga wzmacnia skrzynie tworząc integralną część.

Diups
23-12-06, 22:42
EMG to jaka inna opcje na to masz ? a gdby calutki bagaznik wykleic od spodu matami... lekko podniesc podloge i wkrecic w nia glosnik.... cala podloga z plyty MDF... to mialoby to wiekszy sens? o tak chcialem zrobic.... tylko nie bardzo wiem jak wymierzyc wtedy litrarz :/

MartinS
23-12-06, 23:15
Po *** pytasz emg
po to, że jezlei mozna wykonac to w sposób który pozwoli na lepsze wykożystanie głosnika to można z neigo skorzystać....
a tak pozatym to bez wyrażania sie prosze.......

[ Dodano: Sob Gru 23, 2006 11:17 pm ]

a gdby calutki bagaznik wykleic od spodu matami... lekko podniesc podloge i wkrecic w nia glosnik.... cala podloga z plyty MDF... to mialoby to wiekszy sens? o tak chcialem zrobic.... tylko nie bardzo wiem jak wymierzyc wtedy litrarz
u mnie jest tak zrobione, co do litrazy to gdzies był na forum jakiś program do obliczanai jaki powinien być....a jak wymierzyc no to mysisz sobei zaprojektowac skrzynke odpowiednich rozmiarów aby dawąła własnei ten litrarz

Diups
23-12-06, 23:43
u mnie jest tak zrobione, co do litrazy to gdzies był na forum jakiś program do obliczanai jaki powinien być....a jak wymierzyc no to mysisz sobei zaprojektowac skrzynke odpowiednich rozmiarów aby dawąła własnei ten litrarz

MartinS czyli masz podniesiona podloge... wyklejony caly bagaznik matami... i zapasowke na swoim miejscu ?? i tyle ?? Co do mierzenia wtedy litrażu to wtedy mierze miedzy plyta a podloga + ta przestrzen gdzie jest kolo, prawda ?? Daj jakies foto jak to wyglada.... i jak masz to fotke z podniesiona podloga

emg
24-12-06, 00:52
Po *** pytasz emg? Jeśli uważasz inaczej, mam tak od paru miesięcy i jest ok. A napier.....am.

[ Dodano: Sob 23 Gru, 2006 ]
Jeżeli skrzynia jest idealnie dopasowana do felgi to felga wzmacnia skrzynie tworząc integralną część.

ja się grzecznie pytałem a Ty niegrzecznie odpowiadasz.

MartinS
24-12-06, 12:03
MartinS czyli masz podniesiona podloge... wyklejony caly bagaznik matami... i zapasowke na swoim miejscu ?? i tyle ??
chyba aż tyle..... nei ma podłogi wyklejonej matami.......
wyglada to tak:
http://img226.imageshack.us/img226/6048/czechy257sl5.jpg

podłoga jest podneisiona tak że koło jest schowane pod wzmacniaczem(dojazdówka) a w meiscu gdzie normalnei powinno być koło jes zrobiona skrzynia na głosnik....

ELMO666
24-12-06, 15:25
To rozwiazanie jakie ma MartinS (jesli chodzi o taka metode montowania subwoofera) jest najlepsze ... tzn. w miejsce zapasowki zrobic osobna mala skrzynie , wytlumic matami do okola i bedzie ladnie pykalo :) , ale i tak najlepsze efekty dalby glosniczek w normalnej skrzyni wolnostojacej w bagazniku :P

djdamn
25-12-06, 08:41
moim zdaniem ładnie wyglada ale czy dobrze gra?? ja tam wole wozic skrzynke :)

emg
25-12-06, 16:14
jeżeli dobrze (sztywno - a tu niestety musi być grubo) zrobisz spód skrzyni to będzie grało, a to się wiąże ze ścianką przynajmniej 15-20mm grubości

Konrad84
26-12-06, 14:49
Dobrze emg, specjalnie dla ciebie pojechałem do typa który w 2004 roku zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie car audio w kategorii nagłośnienie - czy coś takiego. Obejrzał moją skrzynię i powiedział, że jest jak najbardziej dobrze wykonana i sam takie czasem robi (w zależności od głośnika i wielkości auta). Nie ja robiłem moją skrzynię tylko MEGAAUDIO więc nie miał bym powodu chwalić bez podstaw. Głośniczek gra bardzo dobrze, nawet na tym słabym wzmacniaczu (fryzura chodzi).

EMG ty masz jakieś osiągnięcia w temacie car audio ? :roll:

[ Dodano: Wto 26 Gru, 2006 ]
aha, zmierzyłem ścianka ma dokładnie 16 mm grubości.

emg
26-12-06, 17:35
a gdzie ja napisałem, że masz źle zrobioną skrzynię poza tym, że za mały litraż??

EMG ty masz jakieś osiągnięcia w temacie car audio ?
ja?? ja za cienki raczej jestem :grin: , bo co tam jakieś 2 tytuły miszcza i to z 2001 i 2002 w klasie profesjonalnej i raz 6 i raz 5 miejsce na finałach europejskich i jeszcze parę drugich i trzecich miejsc :?

MartinS
26-12-06, 20:20
Mirek wogóle nie pisz o czyms takim, kolega poradził sie fachowca a Ty z takimi pierdołami wyjerzdzasz z takimi wynikami...naprawde wiesz co.... ;) 8)

Głośniczek gra bardzo dobrze, .......(fryzura chodzi).
to podstawa :wink:

[ Dodano: Wto Gru 26, 2006 8:23 pm ]

moim zdaniem ładnie wyglada ale czy dobrze gra?? ja tam wole wozic skrzynke

ja tez woziłem,ale potrzebowałem przestrzeni bagazowej, wiec powstała taka konstrukcja, a co do tego czy dobrze gra zapraszam do testów, jakos nikt specjalnie nie nazekał na brak bassu...

Konrad84
26-12-06, 20:42
to chyle czoła emg. :oops:
w specyfikacji mojego głośnika jest napisane, że skrzynia ma mieć 17 litrów, czy w takim razie im większa tym lepsza?

emg
26-12-06, 21:02
z doświadczenia, przynajmniej mojego - lepiej zrobić około 19-20 wtedy bas jest trochę głębszy, ale i minimalnie wolniejszy. Ja miałem JL 10W3-D4 w skrzyni około 24 litry i było nieźle - jeżeli chodzi o fryzurę, niestety trochę kosztem jakości, szybkości i kontroli