Zobacz pełną wersję : Akumulator czy bezobsługowy?
Może mi ktoś powiedzieć patrząc tylko na zdjęcie czy akumulator jest bezobsługowy czy nie?
Tak wygląda:
http://lh3.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHbg_jQLI/AAAAAAAAAUY/lT9TUTptb0c/27112010%28003%29.jpg
http://lh5.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHb7lgFfI/AAAAAAAAAUc/BjeOYg2rP5s/27112010%28004%29.jpg
http://lh6.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHcOpIcRI/AAAAAAAAAUg/w0ayoFjevtE/s640/27112010%28005%29.jpg
Po tych pokrywkach można chyba wywnioskować że jest obsługowy zgadza się?
Tylko nie wiem jak się je zdejmuje , próbowałem delikatnie podważać śrubokrętem i nic.
PS. Tak wiem muszę go trochę wyczyścić.
Akumulator jest populanie nazywany bezobsługowym jednak pod pokrywką masz dostęp do korkow aby w razie czego mozna bylo dolac wody destylowanej
A tą pokrywkę się jakoś specjalnie zdejmuje czy trzeba tylko użyć większej siły?
Te osłony na klemach gumowe są potrzebne czy może lepiej dać nowe klemy i posmarować wazeliną techniczną?
Kolego z czuciem musisz podejść do tematu i użyć tyle siły ile będzie potrzeba :P
A klemy przeczyść jakimś druciakiem i juuu :)
ShiroiTokage
05-12-10, 20:09
Czytałem gdzieś że te "bezobsługowe" to tak tylko z nazwy. Moja mała rada: jak aku. działa poprawnie i nic ci w środku nie chlupie to lepiej nie otwieraj. Ponieważ te aku. muszą być szczelne zamknięte żeby nie dochodziło do jakiś reakcji ... gdzieś to wyczytałem ...
szczelnie zamknięte muszą być po to żeby woda destylowana nie parowała, jeżeli jest szczelnie zamknięty to nie trzeba przy nim nic robić, jest w pełni bezobsługowy, mam taki już 4 rok i chodzi bez problemu
szczelnie zamknięte muszą być po to żeby woda destylowana nie parowała, jeżeli jest szczelnie zamknięty to nie trzeba przy nim nic robić, jest w pełni bezobsługowy, mam taki już 4 rok i chodzi bez problemu
nie ma takiej opcji. W momencie ładowania akumulator się nagrzewa, więc nie ma czegoś takiego jak hermetyczna obudowa, bo wzrost temperatury = wzrost ciśnienia wewnętrznego i zwykły kwasowy akumulator uległby rozerwaniu. Więc każdy akumulator kwasowy musi mieć otwór dekompresyjny (wyrównujący zmiany ciśnienia). A co za tym idzie nie jest szczelny i wodę destylowaną trzeba dolewać. Czasami korki są zamaskowane, czasami ich otwarcie = uszkodzenie akumulatora, ale występują na pewno. Poza tym, gdyby były one hermetyczne to można byłoby je montować w dowolnej pozycji, a tak nie jest i mają wyraźnie zaznaczone którą stroną należy je montować do góry.
Pojęcie "bezobsługowy" odnosi się czasu na gwarancji, a później dla producenta może się już zepsuc i nawet lepiej jeśli się popsuje, bo klient kupi nowy.
Także nie polecam "bezobsługowych" akumulatorów kwasowych. Chyba, że ktoś ma fantazję i stać go na akumulator żelowy to wtedy proszę bardzo i jest to w pełni hermetyczna jednostka bezobsługowa.
Także nie polecam "bezobsługowych" akumulatorów kwasowych
a idzie dostać jeszcze w sklepach nowe akumulatory kwasowe inne niż bez obsługowe?
każdy, w którym na oko widać, ze jest dostęp do korków jest obsługowy
ShiroiTokage
08-12-10, 20:52
A mam takie pytanie: Kiedy kupujemy nowy akumulator to stary oddajemy, ponoć idzie na recykling. czy aku. obsługowy da się zregenerować ??
nie ma takiej opcji. W momencie ładowania akumulator się nagrzewa, więc nie ma czegoś takiego jak hermetyczna obudowa, bo wzrost temperatury = wzrost ciśnienia wewnętrznego i zwykły kwasowy akumulator uległby rozerwaniu. Więc każdy akumulator kwasowy musi mieć otwór dekompresyjny (wyrównujący zmiany ciśnienia).
owszem zgadzam się z Tobą, napisałem szczelne, a nie absolutnie szczelne (tak jak powiedziałeś wydzielany wodór rozerwałby akumulator), w tak zwanych bezobsługowych akumulatorach dochodzi do zjawiska parowania (rozpad na tlen i wodór) przy ładowaniu akumulatora i zazwyczaj wszystkie prostownice z zabezpieczeniem przed przeładowaniem, czyli napięciem 2,5V, przerywają proces czyli na dobrą sprawę parowanie jest znikome
prostownice
sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D prostownice to laski używają do włosów a do ładowania aku jest prostownik :)
z zabezpieczeniem przed przeładowaniem, czyli napięciem 2,5V
należałoby dodać że 2,5V na cele czyli w okolicach 15V na aku
sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D prostownice to laski używają do włosów a doładowania aku jest prostownik :)
sam sie teraz uśmiałem ;) tak to jest jak kobieta zostawia bałagan w łazience, a facet myśląc o jednym pisze o drugim :P grunt, że wiadomo o co chodzi... pozdro