PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator czy bezobsługowy?

LechuLK
27-11-10, 14:32
Może mi ktoś powiedzieć patrząc tylko na zdjęcie czy akumulator jest bezobsługowy czy nie?

Tak wygląda:

http://lh3.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHbg_jQLI/AAAAAAAAAUY/lT9TUTptb0c/27112010%28003%29.jpg

http://lh5.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHb7lgFfI/AAAAAAAAAUc/BjeOYg2rP5s/27112010%28004%29.jpg

http://lh6.ggpht.com/_XythTXOcHQ0/TPEHcOpIcRI/AAAAAAAAAUg/w0ayoFjevtE/s640/27112010%28005%29.jpg

Po tych pokrywkach można chyba wywnioskować że jest obsługowy zgadza się?
Tylko nie wiem jak się je zdejmuje , próbowałem delikatnie podważać śrubokrętem i nic.

PS. Tak wiem muszę go trochę wyczyścić.

piroman
27-11-10, 16:23
Akumulator jest populanie nazywany bezobsługowym jednak pod pokrywką masz dostęp do korkow aby w razie czego mozna bylo dolac wody destylowanej

LechuLK
27-11-10, 17:56
A tą pokrywkę się jakoś specjalnie zdejmuje czy trzeba tylko użyć większej siły?

Te osłony na klemach gumowe są potrzebne czy może lepiej dać nowe klemy i posmarować wazeliną techniczną?

milycoupe
03-12-10, 23:57
Kolego z czuciem musisz podejść do tematu i użyć tyle siły ile będzie potrzeba :P
A klemy przeczyść jakimś druciakiem i juuu :)

ShiroiTokage
05-12-10, 20:09
Czytałem gdzieś że te "bezobsługowe" to tak tylko z nazwy. Moja mała rada: jak aku. działa poprawnie i nic ci w środku nie chlupie to lepiej nie otwieraj. Ponieważ te aku. muszą być szczelne zamknięte żeby nie dochodziło do jakiś reakcji ... gdzieś to wyczytałem ...

mtodaz
07-12-10, 12:07
szczelnie zamknięte muszą być po to żeby woda destylowana nie parowała, jeżeli jest szczelnie zamknięty to nie trzeba przy nim nic robić, jest w pełni bezobsługowy, mam taki już 4 rok i chodzi bez problemu

ppm702
07-12-10, 12:24
szczelnie zamknięte muszą być po to żeby woda destylowana nie parowała, jeżeli jest szczelnie zamknięty to nie trzeba przy nim nic robić, jest w pełni bezobsługowy, mam taki już 4 rok i chodzi bez problemu

nie ma takiej opcji. W momencie ładowania akumulator się nagrzewa, więc nie ma czegoś takiego jak hermetyczna obudowa, bo wzrost temperatury = wzrost ciśnienia wewnętrznego i zwykły kwasowy akumulator uległby rozerwaniu. Więc każdy akumulator kwasowy musi mieć otwór dekompresyjny (wyrównujący zmiany ciśnienia). A co za tym idzie nie jest szczelny i wodę destylowaną trzeba dolewać. Czasami korki są zamaskowane, czasami ich otwarcie = uszkodzenie akumulatora, ale występują na pewno. Poza tym, gdyby były one hermetyczne to można byłoby je montować w dowolnej pozycji, a tak nie jest i mają wyraźnie zaznaczone którą stroną należy je montować do góry.

Pojęcie "bezobsługowy" odnosi się czasu na gwarancji, a później dla producenta może się już zepsuc i nawet lepiej jeśli się popsuje, bo klient kupi nowy.

Także nie polecam "bezobsługowych" akumulatorów kwasowych. Chyba, że ktoś ma fantazję i stać go na akumulator żelowy to wtedy proszę bardzo i jest to w pełni hermetyczna jednostka bezobsługowa.

LechuLK
08-12-10, 00:06
Także nie polecam "bezobsługowych" akumulatorów kwasowych

a idzie dostać jeszcze w sklepach nowe akumulatory kwasowe inne niż bez obsługowe?

ppm702
08-12-10, 10:41
każdy, w którym na oko widać, ze jest dostęp do korków jest obsługowy

ShiroiTokage
08-12-10, 20:52
A mam takie pytanie: Kiedy kupujemy nowy akumulator to stary oddajemy, ponoć idzie na recykling. czy aku. obsługowy da się zregenerować ??

mtodaz
09-12-10, 22:45
nie ma takiej opcji. W momencie ładowania akumulator się nagrzewa, więc nie ma czegoś takiego jak hermetyczna obudowa, bo wzrost temperatury = wzrost ciśnienia wewnętrznego i zwykły kwasowy akumulator uległby rozerwaniu. Więc każdy akumulator kwasowy musi mieć otwór dekompresyjny (wyrównujący zmiany ciśnienia).
owszem zgadzam się z Tobą, napisałem szczelne, a nie absolutnie szczelne (tak jak powiedziałeś wydzielany wodór rozerwałby akumulator), w tak zwanych bezobsługowych akumulatorach dochodzi do zjawiska parowania (rozpad na tlen i wodór) przy ładowaniu akumulatora i zazwyczaj wszystkie prostownice z zabezpieczeniem przed przeładowaniem, czyli napięciem 2,5V, przerywają proces czyli na dobrą sprawę parowanie jest znikome

piroman
10-12-10, 17:22
prostownice
sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D prostownice to laski używają do włosów a do ładowania aku jest prostownik :)

z zabezpieczeniem przed przeładowaniem, czyli napięciem 2,5V
należałoby dodać że 2,5V na cele czyli w okolicach 15V na aku

mtodaz
10-12-10, 17:53
sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D prostownice to laski używają do włosów a doładowania aku jest prostownik :)

sam sie teraz uśmiałem ;) tak to jest jak kobieta zostawia bałagan w łazience, a facet myśląc o jednym pisze o drugim :P grunt, że wiadomo o co chodzi... pozdro