Zobacz pełną wersję : płyn w chłodnicy, olej niska temperatura ????
witam
mam pytanie czy to normalne ze jesli samochód jest zimny to płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym jest mniej troche wyzej niz max a po nagrzaniu jest prawie pod max?? temperatura trzyma dobra po nagrzaniu silnika.
Jeszcze jedno pytanko bo ostatnio sprawdzałem olej jakis tydzien temu i było powyzej połowy było około 10stopni C a dzis gdy sprawdzałem była połowa moze troche mniej na bagnecie a tem była ponizej 0 stopni C czy temperatura ma na to wpływ?? olej był sprawdzany po nocnym postoju zawsze
Yotomeczek86
27-11-10, 13:24
Ciecz po nagrzaniu zwiększa swoją objętość i dlatego taka sytuacja występuje z płynem chłodniczym. Olej może ubywać bo twój silnik go pewnie troszkę popija :)
ale olej kontroluje dosc czesto i przez 150 km odkąd sprawdzałem zrobiłem chyba by tyle nie wzioł :/
Dolej oleju do maksa bo połowa to mało zwłaszcza w zimie gdzie rozruch następuje w niskich temperaturach a olej jest gęsty i słabiej smaruje. Kontroluj spalanie, zobacz ile ubędzie po 500km i po 1000km. Jak dużo spali to sam wyciągnij wnioski ;)
kiedy radzicie sprawdzać olej jak zimny czy ok 10 min po wyłaczeniu silnika?? bo awsze jak po stał np po nocy pokazywało mi wiecej niz na rozgranym silniku??
Przecież tego uczą nawet na kursie na prawo jazdy ;) Olej zawsze sprawdzamy na równej powierzchni, na zimnym i wyłączonym silniku. Najlepiej po długim staniu tak żeby cały olej ściekł do miski.
Jak sprawdzisz po wyłączeniu silnika to pokaże mniej bo olej jest rozchlapany po elementach silnika.
Arturvf500
27-11-10, 13:54
kiedy radzicie sprawdzać olej jak zimny czy ok 10 min po wyłaczeniu silnika?? bo awsze jak po stał np po nocy pokazywało mi wiecej niz na rozgranym silniku??
tak jak wyskalowana jest miarka, czyli w przypadku hondy kilka minut po zgaszeniu; a co zbiorniczka - jak najbardziej normalne i juz wiesz ze masz sprawny korek w chlodnicy;)
Zajrzałem do manuala i w sumie po odpaleniu też można tylko trzeba nagrzać silnik do właściwej temperatury potem zgasić i poczekać parę minut.
Ja tam zawsze mierze po nocce ;)
widze ze kazdy ma swoja teorie. A ile tak silnik na 1000 km maksymalnie powinnien wziąść oleju?? (zdrowy silnik)
Zapewne oba sposoby są dobre, ważne żebyś się konsekwentnie jednego trzymał. Albo za każdym razem mierzysz po nocce albo po zgaszeniu silnika ;)
Zdrowy silnik na 5000-7000 km powinien wziąć jakieś 100-150 ml :D czyli od wymiany do wymiany bez dolewki ewentualnie delikatnej.
ale tak to jest chyba tylko w teori praktyka w wiekszosci hond inaczej wyglada... czyli to ze teraz jest zimno nie ma znaczenia na poziom wskazywanego oleju??
Arturvf500
27-11-10, 14:34
ale tak to jest chyba tylko w teori praktyka w wiekszosci hond inaczej wyglada... czyli to ze teraz jest zimno nie ma znaczenia na poziom wskazywanego oleju??
mat, to nie jest zadna teorie; tak jest wyskalowana miarka i tyle w temacie; a mierzyc sobie mozesz jak chcesz, poprostu zmierzysz niewlasciwie; Twoj olej, Twoje auto;) i generalnie odnosi sie to do wiekoszosci aut - jak inaczej sprawdzil bys poziom oleju np w trasie, podczas tankowania? zatrzymasz sie na 8h?
mat, to nie jest zadna teorie; tak jest wyskalowana miarka i tyle w temacie; a mierzyc sobie mozesz jak chcesz, poprostu zmierzysz niewlasciwie; Twoj olej, Twoje auto;) i generalnie odnosi sie to do wiekoszosci aut - jak inaczej sprawdzil bys poziom oleju np w trasie, podczas tankowania? zatrzymasz sie na 8h?
no i co sprawdził bys olej i okazuje sie ze jest mało dolał bys olej na rozgrzanym silniku???
Arturvf500
28-11-10, 15:37
no i co sprawdził bys olej i okazuje sie ze jest mało dolał bys olej na rozgrzanym silniku???
widzisz jakies przeciwwskazania?
tak moze głowica peknąć...
Do Hondy wchodzi zazwyczaj między 3 a 3,5 L, a kolega do pełnej miski oleju dolałby jeszcze z 1-2L bo na bagnecie nic nie widać?? :D Znam takiego agenta co do malucha wlał ok. 6L oleju pomimo tego, że tylko powinno być 2,4L.
P.S.-Sądził, że leje się pod korek jak waszke :)
Olej ponad stan. Nie wiem czy to takie zdrowe dla silnika.
Arturvf500
29-11-10, 19:16
tak moze głowica peknąć...
o ROTFLu wielki, na glowna z nim;) jak Ty w deszczu jezdzisz? zakladasz kondom na silnik?;)
ostatnio taka dziwna maniera sie pojawila - nie znam sie, ale se ponawypisuje, a co;)
mat2432... na rozgrzanym silniku będzie więcej oleju niż w takim po tygodniu stania na syberi więc nie pisz odwrotnie ;p
Jak będzie za dużo oleju to po prostu będzie on spalany bez sensu może też nawet dość do zalewania cylindra ponieważ uszczelki na tłoku nie dadzą rady zgarnąć i uszczelnić krawędzie.
skolopendra
30-11-10, 09:32
Jak będzie za dużo oleju to po prostu będzie on spalany bez sensu może też nawet dość do zalewania cylindra ponieważ uszczelki na tłoku nie dadzą rady zgarnąć i uszczelnić krawędzie.
ale nie na pewno? :rolleyes: