PDA

Zobacz pełną wersję : czym sie rozni silnik 1.5i od 1.5lsi np w hondzie z 94 roku?

najman
22-12-06, 00:37
Witam, jestem tutaj nowy szukalem na forum ale albo nie umiem dokladnie szukac albo nie bylo tego watku bo nie znalazlem... Na stronie hondapl.org w tabeli te silniki niczym sie nie roznia, ta sama moc i moment przy tych samych obrotach. Drugie pytanie czy te silniki rzeczywiscie pala niecale 9l w miescie? Mam teraz seicento i pali okolo 7 w miescie a 2 litry wiecej to dosyc duzo a myslalem ze pali podobnie w miescie bo na trasie to tak samo. Dziewczyna ma honde 3D z 97 roku z silnikiem 1.4 90 koni to ten pali okolo 7 po miescie wiec dobrze ale niestety na ten rocznik mnie nie stac a poza tym bardziej podoba mi sie poprzednia buda:) moze chce ktos seicento?;)

davnbb
22-12-06, 02:36
LSi oznacza bogatsze wyposazenie (poprawcie jesli sie myle) a dokladnie centralny, szyby i lusterka elektr. i szyberdach. Co do spalania w miescie to mi pali ok 9,5 l (do 10 jak troche ostrzej pojezdze)

najman
22-12-06, 03:07
9,5 to strasznie duzo jak na tak lekkie auto:/ chyba bede musial szukac tego silnika 1.5 vtev-e bo ten z tego co sie zdazylem zorientowac pali niecale 7 w miescie (teoretycznie)

mozes
22-12-06, 06:39
LSi oznacza bogatsze wyposazenie (poprawcie jesli sie myle) a dokladnie centralny, szyby i lusterka elektr. i szyberdach. Co do spalania w miescie to mi pali ok 9,5 l (do 10 jak troche ostrzej pojezdze)
Faktycznie trochę dużo Tobie pali może czas żeby wymienić filtry i świece. :smile:
A LSi oznacza "wypas" :lol:

Virus1982
22-12-06, 07:37
Mam LSi i faktycznie szyby, lusterka i szyberdach są elektryczne, ale jak jest w tym drugim modelu to nie wiem. A co do spalania to między 8 a 8,5 litra po mieście przy normalnej jeździe, przy ciśnięciu pewnie znacznie więcej ale nie wiem bo nie obliczałem.

webi
22-12-06, 09:17
ja mam sedana lsi i tez mam elektryke spalanie miasto ok 7,5L

Wiatrak
22-12-06, 10:08
Witam, jestem tutaj nowy szukalem na forum ale albo nie umiem dokladnie szukac albo nie bylo tego watku bo nie znalazlem... Na stronie hondapl.org w tabeli te silniki niczym sie nie roznia, ta sama moc i moment przy tych samych obrotach. Drugie pytanie czy te silniki rzeczywiscie pala niecale 9l w miescie? Mam teraz seicento i pali okolo 7 w miescie a 2 litry wiecej to dosyc duzo a myslalem ze pali podobnie w miescie bo na trasie to tak samo. Dziewczyna ma honde 3D z 97 roku z silnikiem 1.4 90 koni to ten pali okolo 7 po miescie wiec dobrze ale niestety na ten rocznik mnie nie stac a poza tym bardziej podoba mi sie poprzednia buda:) moze chce ktos seicento?;)

Z takim podejściem nie pozbywaj się SC :-) Fun z jazdy jest niesamowity i nie da się jechać hondą w trybie emeryckim.

woytaz
22-12-06, 10:29
moze i hondka pali ciut wiecej, ale spojrz na to z drugiej strony...:P
komfort, wygoda i bezpieczenstwo kosztuja :D:D:D
wiec ten litr paliwa czy tez dwa..? nie odczujesz tego tak mocno

ja tez mam D15B2 i jak przyoszczedze to po miescie 6,5 ;P

Dybson
22-12-06, 11:58
lsi to pelna elektryka tudziez klima :), a co do spalania to naprawde trzeba mocno daptac zeby przekroczyla 8 litrow...przy norlmalnej, nieemeryckiej jedzdie to jest 7-7.5
pozdro

davnbb
22-12-06, 13:15
Faktycznie trochę dużo Tobie pali może czas żeby wymienić filtry i świece. :smile:
A LSi oznacza "wypas" :lol:

filtry wymienione zaraz po zakupie (+oczywiscie oleje i rozrzad) co do swiec to mechanik stweirdzil ze sa ok. sam szukam gdzie tu mozna jeszcze zaoszczedzic z 1 l ;-)

KRooL
22-12-06, 13:22
Kolega ma racje - chodzi tutaj o elektryczne wyposażenie tzn. szyby, lusterka, szyberdach. Nie wszystkie wersje LSi mają klimę.

A w kwesti spalania... Wszystko zależy od tego jak bedziesz jeździł... Jeśli bedziesz krecił wszystkie biegi do końca to d15b7 potrafi spokojnie przyjąć 13L... :] Jeśli jedzisz spokojnie w trasie możesz zejść poniżej 6L...

r7maly
22-12-06, 13:58
Jak wy to robicie ? Producent podaje spalanie w mieście ok.9l wam pali 6-7l dziwne to w trasie pewnie 3-4l tak?
Ja mam D15B2 i mi pali w mieście 9-10l w zależności jak jeżdze.

Piotrek Klag
22-12-06, 14:01
to ci pali bardzo dużo i tyle - moje max 8l w miescie a silnik i 15km większy. lae to jak widac potemacie jest jest topic o spalaniu tlykop cyzm sie różni lsi od reszty 0- odpwedź padłą wiec chyba skzod zaczynać 1039489204890 dyskusji na temat ile palą hondy.

GrzechuLSi
22-12-06, 16:07
Piotrek Klag, ma racje szkoda zaczynac ale pochwalic sie musze :D

ostatnio sprawdzalem i zatankowalem za 20zl na shellu eurosuper95 ( litr kosztowal 3,63 ) przejechalem w trasie 90km w tym 20km po wroclawiu. Wiec prosze niemowic ze motor 1,5 duzo pali bo to farmazon

najman
22-12-06, 21:32
czyli jednak nie jest tak zle z tym silnikiem. Wiem ze sie jezdzi o niebo lepiej taka honda niz seicento bo kolega ma i pare razy jezdzilem:) jak bedzie palila 8 po miescie to nie jest zle:) tylko troche sie martwie o wiek takiego auta bo chce kupic z 94 roku to w koncu 12 lat a seicento ma 6. Wiekszoc tych hond ma przebieg w okoliach 150tys ale cos nie chce mi sie wierzyc ze 12 letnie auto ma tylko tyle przejechane, czy moze sie myle?

GrzechuLSi
22-12-06, 22:10
co ty porownujesz fiata z honda? :shock: Honda przejedzie 3 razy tyle co te seicento nawet gdyby miala ponad 200 na liczniku

najman
22-12-06, 22:32
no musze porownac bo sprzedaje seicento i chce kupic honde z 94 roku w wersji 3D, na co trzeba zwrocic najwieksz auwage przy zakupie? jak narazie moje seicento przejechalo 160tys bez zadnych wiekszych awarii

Bono
22-12-06, 22:55
widzę,że sie robi kolejny odcinek o spalaniu, coś jak moda na sukces, raz zdejmą z anteny a zaraz sie pojawia od 3163 odcinka spowrotem! pytanie na początku było inne! zostało wyjasnione, więc proponuje żeby jakiś mod zamknął te bezcelową gadke o spalaniu. Amen.

tomiek
22-12-06, 22:58
na co trzeba zwrocic najwieksz auwage przy zakupie?

No to masz tutaj:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7720&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2089&start=0
Reszta tu:
http://www.civicklub.pl/fi/search.php
Powodzenia!

najman
22-12-06, 23:16
ok dzieki za wszystko, nie bede juz pisal nie na temat bo dostane w pysk:) czyli polecacie honde:) dzieki, pozdro

tomiek
22-12-06, 23:32
najman Przyjedź po prostu na spot. Mozemy pogadać, przejedziesz się może, zobaczysz, kopniesz w oponkę... Tak to ciężko tłumaczyć. Na spotach jest sporo ludków, co pomóc mogą i radą sie podzielą. Przyjedź.

-=MARIO=-
23-12-06, 00:18
ja mam sedana lsi i tez mam elektryke spalanie miasto ok 7,5L

jak tego dokonałes?

pali mniej niz fabryka dała

http://www.hondapl.org/civic/danetech/htb92-95.html

davnbb
23-12-06, 00:52
czyli jednak nie jest tak zle z tym silnikiem. Wiem ze sie jezdzi o niebo lepiej taka honda niz seicento bo kolega ma i pare razy jezdzilem:) jak bedzie palila 8 po miescie to nie jest zle:) tylko troche sie martwie o wiek takiego auta bo chce kupic z 94 roku to w koncu 12 lat a seicento ma 6. Wiekszoc tych hond ma przebieg w okoliach 150tys ale cos nie chce mi sie wierzyc ze 12 letnie auto ma tylko tyle przejechane, czy moze sie myle?
Ja kupilem z Niemiec wlasnie 94 rocznik o przebiegu 148000. Pierwsza inwestycja to oczywiscie wymiana podstawowych rzeczy (rozrzad, oleje itp.) i autko jest praktycznie bezproblemowe. (praktycznie bo wlasnie wyskoczyla mi uszczelka pod glowica ;-) ). Hondy sa solidne a poza tym przy ich zakupie nie kieruje sie tylko rozsadkiem ;-)

Wiatrak
25-12-06, 12:08
to ci pali bardzo dużo i tyle - moje max 8l w miescie a silnik i 15km większy. lae to jak widac potemacie jest jest topic o spalaniu tlykop cyzm sie różni lsi od reszty 0- odpwedź padłą wiec chyba skzod zaczynać 1039489204890 dyskusji na temat ile palą hondy.

Tak czy inaczej dorzucę 5 groszy. W jakim mieście jeździsz? Jak gazujesz swoj samochodod? Ja daję w rurę i misato wrocław i mi pali 9, 8 litrów jest niemożliwe z moją nogą. To nie perpetum mobile. Daj mi pojeździ Twoją honda to się przekonasz ile tak naprawdę pali.

rooty
25-12-06, 12:24
Kuzwa, temat spalania juz byl setki razy. Radze przewertowac pare stronic bo napewno 1.5i i 1.5lsi spalaniem sie nie roznia :570: D15B2 powinno spalac circa jebaut 9 litrow w miescie, tak tez palilo moje po warszawie.

PatroL
27-12-06, 11:49
a moje d15z6 pali w mieście przy pedale w podłodze ok 8 litrow, a jak jezdze delikatnie to nawet 7. trzeba sie nauczyc jezdzic oszczednie, zeby moc sobie pozwolic na jazde nieoszczędną

RDK
27-12-06, 12:04
nie mozna powiedziec ile pali dane auto, bo to zalezy od *****istej ilosci czynników, mozna podać widelki i tyle, w zime do 10 litrów na miesice, a ja latem, w d15b2 nie mogłem przebić się przez średnią 7,8 litrów na 100km, i co? obaliłem jakiś mit? (tankowane do pełna i wyjezdzone do 0)
są jakieś granice ale napewno nie da sie powiedziec ze ten pali tyle a ten tyle :wink:

PatroL
28-12-06, 00:39
da sie. zalewasz do pelna. przejezdzasz trzysta kilometrow, dolewasz do pelna i masz prawie dokladnie ile ci litrow spalil. mozesz zrobic sto kilometrow i sprawdzic ile wejdzie litrow zalewjąc do pełna, ale lepsza dokladnosc jest przy wiekszej ilosci wyjezdzonego paliwa

ToNZi
28-12-06, 01:28
kolejny, który wie lepiej niż 90% ludzi którzy mają pojęcie o tym co piszą...

RDK
29-12-06, 11:06
da sie. zalewasz do pelna. przejezdzasz trzysta kilometrow, dolewasz do pelna i masz prawie dokladnie ile ci litrow spalil. mozesz zrobic sto kilometrow i sprawdzic ile wejdzie litrow zalewjąc do pełna, ale lepsza dokladnosc jest przy wiekszej ilosci wyjezdzonego paliwa

moze mnie zle zrozumiałeś, ja umiem policzyc ile moje auto pali i napisałem taki sam sposób jaki ty podałeś, ale napisałem że nie da sie porównać dwóch aut, np dwóch różnych eg4 czy innych modeli z tym samym silnikiem, wiec gadanie moje pali tyle a moje tyle jest abstrackkją bo nie można wyciągać sredniej z kilku aut i wyjdzie mi spalanie, wiadomo że moze byc zblizone, ale nie mozna sie rozdrabniac na jedne setne litra tylko jak pisałem predzej - założyc ze ilosc spalonego paliwa jest w jakiś widełkach