Zobacz pełną wersję : czym sie rozni silnik 1.5i od 1.5lsi np w hondzie z 94 roku?
Witam, jestem tutaj nowy szukalem na forum ale albo nie umiem dokladnie szukac albo nie bylo tego watku bo nie znalazlem... Na stronie hondapl.org w tabeli te silniki niczym sie nie roznia, ta sama moc i moment przy tych samych obrotach. Drugie pytanie czy te silniki rzeczywiscie pala niecale 9l w miescie? Mam teraz seicento i pali okolo 7 w miescie a 2 litry wiecej to dosyc duzo a myslalem ze pali podobnie w miescie bo na trasie to tak samo. Dziewczyna ma honde 3D z 97 roku z silnikiem 1.4 90 koni to ten pali okolo 7 po miescie wiec dobrze ale niestety na ten rocznik mnie nie stac a poza tym bardziej podoba mi sie poprzednia buda:) moze chce ktos seicento?;)
LSi oznacza bogatsze wyposazenie (poprawcie jesli sie myle) a dokladnie centralny, szyby i lusterka elektr. i szyberdach. Co do spalania w miescie to mi pali ok 9,5 l (do 10 jak troche ostrzej pojezdze)
9,5 to strasznie duzo jak na tak lekkie auto:/ chyba bede musial szukac tego silnika 1.5 vtev-e bo ten z tego co sie zdazylem zorientowac pali niecale 7 w miescie (teoretycznie)
LSi oznacza bogatsze wyposazenie (poprawcie jesli sie myle) a dokladnie centralny, szyby i lusterka elektr. i szyberdach. Co do spalania w miescie to mi pali ok 9,5 l (do 10 jak troche ostrzej pojezdze)
Faktycznie trochę dużo Tobie pali może czas żeby wymienić filtry i świece. :smile:
A LSi oznacza "wypas" :lol:
Mam LSi i faktycznie szyby, lusterka i szyberdach są elektryczne, ale jak jest w tym drugim modelu to nie wiem. A co do spalania to między 8 a 8,5 litra po mieście przy normalnej jeździe, przy ciśnięciu pewnie znacznie więcej ale nie wiem bo nie obliczałem.
ja mam sedana lsi i tez mam elektryke spalanie miasto ok 7,5L
Witam, jestem tutaj nowy szukalem na forum ale albo nie umiem dokladnie szukac albo nie bylo tego watku bo nie znalazlem... Na stronie hondapl.org w tabeli te silniki niczym sie nie roznia, ta sama moc i moment przy tych samych obrotach. Drugie pytanie czy te silniki rzeczywiscie pala niecale 9l w miescie? Mam teraz seicento i pali okolo 7 w miescie a 2 litry wiecej to dosyc duzo a myslalem ze pali podobnie w miescie bo na trasie to tak samo. Dziewczyna ma honde 3D z 97 roku z silnikiem 1.4 90 koni to ten pali okolo 7 po miescie wiec dobrze ale niestety na ten rocznik mnie nie stac a poza tym bardziej podoba mi sie poprzednia buda:) moze chce ktos seicento?;)
Z takim podejściem nie pozbywaj się SC :-) Fun z jazdy jest niesamowity i nie da się jechać hondą w trybie emeryckim.
moze i hondka pali ciut wiecej, ale spojrz na to z drugiej strony...:P
komfort, wygoda i bezpieczenstwo kosztuja :D:D:D
wiec ten litr paliwa czy tez dwa..? nie odczujesz tego tak mocno
ja tez mam D15B2 i jak przyoszczedze to po miescie 6,5 ;P
lsi to pelna elektryka tudziez klima :), a co do spalania to naprawde trzeba mocno daptac zeby przekroczyla 8 litrow...przy norlmalnej, nieemeryckiej jedzdie to jest 7-7.5
pozdro
Faktycznie trochę dużo Tobie pali może czas żeby wymienić filtry i świece. :smile:
A LSi oznacza "wypas" :lol:
filtry wymienione zaraz po zakupie (+oczywiscie oleje i rozrzad) co do swiec to mechanik stweirdzil ze sa ok. sam szukam gdzie tu mozna jeszcze zaoszczedzic z 1 l ;-)
Kolega ma racje - chodzi tutaj o elektryczne wyposażenie tzn. szyby, lusterka, szyberdach. Nie wszystkie wersje LSi mają klimę.
A w kwesti spalania... Wszystko zależy od tego jak bedziesz jeździł... Jeśli bedziesz krecił wszystkie biegi do końca to d15b7 potrafi spokojnie przyjąć 13L... :] Jeśli jedzisz spokojnie w trasie możesz zejść poniżej 6L...
Jak wy to robicie ? Producent podaje spalanie w mieście ok.9l wam pali 6-7l dziwne to w trasie pewnie 3-4l tak?
Ja mam D15B2 i mi pali w mieście 9-10l w zależności jak jeżdze.
Piotrek Klag
22-12-06, 14:01
to ci pali bardzo dużo i tyle - moje max 8l w miescie a silnik i 15km większy. lae to jak widac potemacie jest jest topic o spalaniu tlykop cyzm sie różni lsi od reszty 0- odpwedź padłą wiec chyba skzod zaczynać 1039489204890 dyskusji na temat ile palą hondy.
GrzechuLSi
22-12-06, 16:07
Piotrek Klag, ma racje szkoda zaczynac ale pochwalic sie musze :D
ostatnio sprawdzalem i zatankowalem za 20zl na shellu eurosuper95 ( litr kosztowal 3,63 ) przejechalem w trasie 90km w tym 20km po wroclawiu. Wiec prosze niemowic ze motor 1,5 duzo pali bo to farmazon
czyli jednak nie jest tak zle z tym silnikiem. Wiem ze sie jezdzi o niebo lepiej taka honda niz seicento bo kolega ma i pare razy jezdzilem:) jak bedzie palila 8 po miescie to nie jest zle:) tylko troche sie martwie o wiek takiego auta bo chce kupic z 94 roku to w koncu 12 lat a seicento ma 6. Wiekszoc tych hond ma przebieg w okoliach 150tys ale cos nie chce mi sie wierzyc ze 12 letnie auto ma tylko tyle przejechane, czy moze sie myle?
GrzechuLSi
22-12-06, 22:10
co ty porownujesz fiata z honda? :shock: Honda przejedzie 3 razy tyle co te seicento nawet gdyby miala ponad 200 na liczniku
no musze porownac bo sprzedaje seicento i chce kupic honde z 94 roku w wersji 3D, na co trzeba zwrocic najwieksz auwage przy zakupie? jak narazie moje seicento przejechalo 160tys bez zadnych wiekszych awarii
widzę,że sie robi kolejny odcinek o spalaniu, coś jak moda na sukces, raz zdejmą z anteny a zaraz sie pojawia od 3163 odcinka spowrotem! pytanie na początku było inne! zostało wyjasnione, więc proponuje żeby jakiś mod zamknął te bezcelową gadke o spalaniu. Amen.
na co trzeba zwrocic najwieksz auwage przy zakupie?
No to masz tutaj:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7720&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2089&start=0
Reszta tu:
http://www.civicklub.pl/fi/search.php
Powodzenia!
ok dzieki za wszystko, nie bede juz pisal nie na temat bo dostane w pysk:) czyli polecacie honde:) dzieki, pozdro
najman Przyjedź po prostu na spot. Mozemy pogadać, przejedziesz się może, zobaczysz, kopniesz w oponkę... Tak to ciężko tłumaczyć. Na spotach jest sporo ludków, co pomóc mogą i radą sie podzielą. Przyjedź.
ja mam sedana lsi i tez mam elektryke spalanie miasto ok 7,5L
jak tego dokonałes?
pali mniej niz fabryka dała
http://www.hondapl.org/civic/danetech/htb92-95.html
czyli jednak nie jest tak zle z tym silnikiem. Wiem ze sie jezdzi o niebo lepiej taka honda niz seicento bo kolega ma i pare razy jezdzilem:) jak bedzie palila 8 po miescie to nie jest zle:) tylko troche sie martwie o wiek takiego auta bo chce kupic z 94 roku to w koncu 12 lat a seicento ma 6. Wiekszoc tych hond ma przebieg w okoliach 150tys ale cos nie chce mi sie wierzyc ze 12 letnie auto ma tylko tyle przejechane, czy moze sie myle?
Ja kupilem z Niemiec wlasnie 94 rocznik o przebiegu 148000. Pierwsza inwestycja to oczywiscie wymiana podstawowych rzeczy (rozrzad, oleje itp.) i autko jest praktycznie bezproblemowe. (praktycznie bo wlasnie wyskoczyla mi uszczelka pod glowica ;-) ). Hondy sa solidne a poza tym przy ich zakupie nie kieruje sie tylko rozsadkiem ;-)
to ci pali bardzo dużo i tyle - moje max 8l w miescie a silnik i 15km większy. lae to jak widac potemacie jest jest topic o spalaniu tlykop cyzm sie różni lsi od reszty 0- odpwedź padłą wiec chyba skzod zaczynać 1039489204890 dyskusji na temat ile palą hondy.
Tak czy inaczej dorzucę 5 groszy. W jakim mieście jeździsz? Jak gazujesz swoj samochodod? Ja daję w rurę i misato wrocław i mi pali 9, 8 litrów jest niemożliwe z moją nogą. To nie perpetum mobile. Daj mi pojeździ Twoją honda to się przekonasz ile tak naprawdę pali.
Kuzwa, temat spalania juz byl setki razy. Radze przewertowac pare stronic bo napewno 1.5i i 1.5lsi spalaniem sie nie roznia :570: D15B2 powinno spalac circa jebaut 9 litrow w miescie, tak tez palilo moje po warszawie.
a moje d15z6 pali w mieście przy pedale w podłodze ok 8 litrow, a jak jezdze delikatnie to nawet 7. trzeba sie nauczyc jezdzic oszczednie, zeby moc sobie pozwolic na jazde nieoszczędną
nie mozna powiedziec ile pali dane auto, bo to zalezy od *****istej ilosci czynników, mozna podać widelki i tyle, w zime do 10 litrów na miesice, a ja latem, w d15b2 nie mogłem przebić się przez średnią 7,8 litrów na 100km, i co? obaliłem jakiś mit? (tankowane do pełna i wyjezdzone do 0)
są jakieś granice ale napewno nie da sie powiedziec ze ten pali tyle a ten tyle :wink:
da sie. zalewasz do pelna. przejezdzasz trzysta kilometrow, dolewasz do pelna i masz prawie dokladnie ile ci litrow spalil. mozesz zrobic sto kilometrow i sprawdzic ile wejdzie litrow zalewjąc do pełna, ale lepsza dokladnosc jest przy wiekszej ilosci wyjezdzonego paliwa
kolejny, który wie lepiej niż 90% ludzi którzy mają pojęcie o tym co piszą...
da sie. zalewasz do pelna. przejezdzasz trzysta kilometrow, dolewasz do pelna i masz prawie dokladnie ile ci litrow spalil. mozesz zrobic sto kilometrow i sprawdzic ile wejdzie litrow zalewjąc do pełna, ale lepsza dokladnosc jest przy wiekszej ilosci wyjezdzonego paliwa
moze mnie zle zrozumiałeś, ja umiem policzyc ile moje auto pali i napisałem taki sam sposób jaki ty podałeś, ale napisałem że nie da sie porównać dwóch aut, np dwóch różnych eg4 czy innych modeli z tym samym silnikiem, wiec gadanie moje pali tyle a moje tyle jest abstrackkją bo nie można wyciągać sredniej z kilku aut i wyjdzie mi spalanie, wiadomo że moze byc zblizone, ale nie mozna sie rozdrabniac na jedne setne litra tylko jak pisałem predzej - założyc ze ilosc spalonego paliwa jest w jakiś widełkach