Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : synchronizator skrzni d15z6

michael
21-12-06, 22:57
witam serdecznie!! niedawno wymienialem sprzegło ale to chya nie jest przyczyn± że na zimnym silniku nie moge zredukować na 2 bieg np. z 3 . problem pojawia sie tylko gdy jest zimny silnik np. z rana. gdy wrzucam biegi po kolei i nagle redukuje na 2 to słysze takie buczenie( podobne zreszt± do buczenia łożyska w skrzyni biegów na biegu jałowym) nie zgrzyt!! i jest tak duży opór że musze sporo zwolnić aby zapi±ć 2. oczywi¶cie ostatnio wymieniałem olej na MTF z aso , pytanie tylko czy gnoje jak wymieniali mi sprzeglo nie wlali czego innego( pytalem sie zaprzeczyli)

czy kto¶ miał podobnie, słyszałem że to synchro 2 biegu daje znać.
prosze o pomoc kogokolwiek- licze też na speców od skrzyń rem-a i innych 8)

dzieki i trzymajcie sie.!

rem36
21-12-06, 23:22
za opor przy wrzucaniu biegu moze byc odpowiedzialne zle smarowanie ( co jesli jest tam mtf mozna odrzucic) lub zuzyte kły na sprzegle lub pierscienu synchronizatora, typowe zuzycie czyli starcie wewnetrznej powierzchni stozkowej na pierscienu synchronizatora powoduej zgrzyt przy wrzucaniu biegu. Kły zuzywaja sie od czestego wrzucania biegu ze zgrzytem. Jesli jednak problem wystepuje wylacznie na zimnym silniku to mysle ze mozna zato obwiniac olej, pamietac trzeba ze zimnym oleju skrzynia zawsze bedzie pracowala ciezej...

michael
23-12-06, 23:34
tak przypuszczalem nie bede robil nic bo nie wiadomo co to :))
zobaczymy jak bedzie wiosna.... dzieki