PDA

Zobacz pełną wersję : Modyfikacja układu wydechowego

Marcel1
26-11-10, 17:39
Cześć :)
Mam pewien pomysł, tylko nie wiem, czy dobry.
Zamiast tłumika środkowego chciałbym wstawić tłumik przelotowy lub zwykłą rurę. Myślę, że w ten sposób charakterystyka silnika się troszkę poprawi, czy mylę się?
Mój układ wygląda następująco:
- kolek 4-2-1 z 1,6
- kat
- środkowy (seria)
- końcowy (seria)

Czy da coś wstawienie rurki, ew. tłumika przelotowego zamiast tłumika środkowego?
Czy po prostu odpuścić, bo tylko pogorszę?

dimo
26-11-10, 17:46
ajć zaraz mod zamknie ten temat i słusznie.. było juz w ch*j tematów o ukł wydechowym:mad:
no ale co tam.. jaki masz silnik? nie wiem dlaczego ale strzelam że masz 1,3 (d13b2):o
kolektor zostaw, kata wywal (tutaj dajesz rure), srodkowy seryjny zostaw albo daj wieksza średnicę przykładowo od VTi (jak wspawasz rurke to moment pojdzie w piździet), koncowy mozesz dać przelot, wzglednie dać większy komorowy.
uzupełnij profil!!!

Marcel1
26-11-10, 17:49
Mój silnik to d14z4 :)
Profilu jeszcze nie zdążyłem uzupełnić (jestem ponad miesiąc na forum) :D
A co z drugą sondą lambdą? Trzeba dać jakiś emulator?

paFeł
26-11-10, 18:09
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?10682-Kolektor-wydechowy-tlumik-wydech-katalizator....
Poczytaj w tym temacie a na bank znajdziesz tam odpowiedź

Marcel1
26-11-10, 18:25
Czytam właśnie ten temat i ma on ponad 100 stron, więc trudno znaleźć szybko odpowiedź na temat tego kata, bo resztę już wiem.

DjHammer
26-11-10, 18:47
kolego kazdy tłumik srodkowy jest tłumikiem przelotowym
jezeli masz 4-2-1 to wywal kata i odepnij sonde wywali ci check error ale nic sie z tym nie bedzie działo silnik bedzie normalnie pracował albo załóuz emulator
jezeli chcesz dodatkowo podniesc moc to reszta musi byc wewnatrz na 2 cale 50 mm wewnatrz i koncowy przelot bedzie głosniej troche