Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z D15Z1

kozik555
21-12-06, 14:54
Witam wszystkich mam pewien problem jako ze miałem juz od pewnego czasy zepsutą sonde swiecił check i pokazywał błąd 48 i przedwczoraj załozyłem nową nie oryginalną ale kolesie z H3M mają takie i w nich d15z1-Z3 chodzi wszystko OK ale umnie nie,przełozyłem starą kostke do tej nowej sondy i check juz nie swieci nie ma zanego błędu zrobiłem reset kompa no i wyruszyłem w droge pierwsze wrazenie to ze autko o niebo lepiej sie zbiera i ciągnie na 1,2,3 idzie super do czasu jak nie wrzuce 4 albo 5 bo na tych dwóch biegach autko szarpie jak jade ze stałą predkoscią jak wcisne duzo gazu na 4 to po chwili zacznie sie zbierac ale jak jade własnie na 4 lub 5 dotykając lekko gazu to zmula auto tak jak by nie dostawał wystarczająco paliwa mówią ze w hondzie musi by sonda oryginał bo inaczej nie bedzie chodzi ale do mojego silnika oryginał kosztuje prawie 1000zł ja tą kupiłem za 140zł i u kolesi z H3M działa wiec umnie moze jest cos nie tak słyszałem ze mogła sie mapa posypac i na 4 biegu zamula bo nie dostaje wystarczająco paliwa a i jesli by sie ktos pytał to mówie odrazu ze niemam gazu.
Jesli ktos wie co to moze byc bądz ewentualnie jak to naprawic lub u kogo to bede wdzieczny za kazdą informacje.

kranked
21-12-06, 19:11
Witam, miałem podobne doświadczenia, w sumie to takie same, tez dorobiłem sobie sondę 5 żyłowa , check mi zgasł lepiej się zbierał ,wszystko tak jak opisujesz , a na 4 ,5 biegu miałem wrazenie ze odcinał mi na jakiś czas dopływ paliwa- nic pod noga nie zostawało, tracił całą moc - w sumie to było trochę niebezpieczne :/
W końcu zdobyłem na allegro używany oryginał i wszystkie te problemy zniknęły , wiec moim zdaniem to wina sondy a nie mapy .

A tak na mmarginesie to ciężko mi u wieżyc ze działa komuś z H3M ta "podrabiana" sonda,, ponieważ sporo o tym czytałem na zagranicznych forach i większość prób zastąpienia tej sondy kończyły się niepowodzeniem. Poza tym VTEC-E nie ma sondy lambda tylko LAF sensor( czujnik dużo bardziej zaawansowany niż zwykła sonda) i dlatego jego cena jest tak wysoka :( .

kozik555
22-12-06, 12:37
Ale umnie jak silnik jest zimny to nie szarpie dopiero jak wskazówka jest prawie w połowie to wtedy zczyna szarpac i mulic na 4