Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : brak świateł mijania

Thomas
25-11-10, 19:37
witam
w mojej Hance jak w temacie nagle zgasły światła mijania, drogowe są, żarówki sprawne tak jak i bezpieczniki jutro sprawdzę miernikiem czy jest napięcie przy załączonych światłach mijania ale obawiam się że niema :/ jeśli nie będzie to podejrzewam że przekaźnik tylko gdzie on się znajduje i jak wygląda podpowie ktoś może? kostki są troche wykruszone ale dotychczas działało wszystko...

milycoupe
26-11-10, 13:22
Miałem identyczną sytuacje, ale u mnie okazało się, że żarówki w tym samym czasie poszły :) także sprawdź dobrze żarówki :) banał, ale u mnie pomogło :p

Chipsy2
26-11-10, 20:20
Obstawiam manetkę od świateł bo przekaźnika w serii to raczej szkoda twojego czasu na szukanie.

Proponuję używać opcji szukaj. Tu jest naprawdę sporo wiedzy.

Thomas
30-11-10, 10:59
światła padły gdy przy wyjeździe w trasę więc odstawiłem Hankę do garażu, po powrocie światła hulały więc wyjechałem w góry dojechałem było OK, w drodze powrotnej znów zgasły a teraz znów są więc żarówki odpadają dziś wymienię kostki bo i tak już dawno nadają się do wymiany. wie ktoś czy masa jest wspólna do obydwu reflektorów? bo światła zapaliły się podczas manipulacji przy kostce prawego reflektora... wcześniej nie pomagało nawet to więc podejrzewałem przekaźnik...

Chipsy2
02-12-10, 21:26
Czytaj uważniej bo już raz napisałem że szkoda twojego czasu na poszukiwanie przekaźnika od świateł mijania. Obstawiam manetkę wypalona z biegiem czasu.

Thomas
27-12-10, 20:34
odświeżam temat... kostki wymienione, żarówki też 2tygodnie spokoju i znów brak świateł mijania tym razem na trwałe.
rozebrałem manetkę styki troche wyrobione więc podlutowałem efekt żaden żeby wykluczyć złe podlutowanie na rozebranej manetce zwarłem styki świateł mijania - brak efektu. przy pomiarze miernikiem na kostkach brak napięcia w położeniu manetki na światła mijania, w przełączeniu na światła drogowe napięcie jest.
żeby za bardzo nie wnikać w problem w tym sezonie... zbyt zimno na garażu żeby dalej szukać wymyśliłem tak:
zamienić + świateł mijania na + świateł drogowych w kostce przy żarówce (przy przełączeniu na światła drogowe powinny palić się światła mijania i odwrotnie w moim przypadku drogowych by wtedy nie było ale jakoś bym zime objechał) da radę tak zrobić?
poda może ktoś jak rozstawione są piny na żarówce?
........... _____
.. ............ masa?

_____ ............... _____
mijania? ............... drogowe?

czy inaczej?

lopi83
27-12-10, 23:26
z lewej masa, z prawej długie patrząc od strony styków żarówki, bezpieczniki sprawdzone? Kostki przy bezpiecznikachhttp://forums.pelicanparts.com/uploads14/hellawiring1230742469.jpg

johny-b
28-12-10, 17:03
podepne sie troche, mianowicie, przepala mi sie przewod masowy przy wtyczkach, powiedzcie gdzie idze ta masa, zeby ja sprawdzic? czy lepiej zrobic wlasna mase? i gdzies przykrecic ?

Thomas
28-12-10, 18:18
z lewej masa, z prawej długie patrząc od strony styków żarówki, bezpieczniki sprawdzone? Kostki przy bezpiecznikachhttp://forums.pelicanparts.com/uploads14/hellawiring1230742469.jpg
bezpieczniki sprawdzone na resztę już za zimno muszę szybko poskładać bo auto potrzebne ja wczoraj :)
dzięki za pomoc

dR.LasCa
28-03-11, 10:28
mam to samo, przełącznik nawet inny kupiłem.. nie mam mijania, klaksonu i prawej postojowej:/ rozwiązałeś już problem?

lopi83
28-03-11, 12:51
nie mam mijania, klaksonu i prawej postojowej
co robiles poza wymiana przelacznika? kupiles europejski czy od anglika?

dR.LasCa
28-03-11, 15:15
europejski... dodatkowo rozebrałem i posprawdzałem styki w starym, wyczyściłem, połączenia są więc nie mam pojęcia:D

lopi83
28-03-11, 16:23
lec po kablach bo gdzies prad musi ginac....chyba ze masa uciekla na zarowce

dR.LasCa
28-03-11, 19:08
jakby masa uciekła to by wcale nie świeciły, a długie są..

lopi83
28-03-11, 23:02
tez prawda....jak bezpieczniki dobre i przelacznik tez to zostaja zarowki lub kable..

Thomas
18-02-12, 18:20
odświeżam temat...
świateł mijania nadal brak do dziś przez pewien czas jeździłem na zamienionych pinach czyli miałem krótkie na długich żeby jeździć a przy okazji nikogo nie razić. na przeglądzie okazało się że światła są do bani, a mianowicie nie mają takiego rozproszenia jakie powinno być (zlewają się). sprawdziłem miernikiem i okazało się że przy włączonych światłach mijania napięcia na kostkach brak, przy włączonych światłach drogowych napięcie jest na obydwu przewodach na jednym 13,9v na drugim 6v. to chyba nie jest normalne?
przy włączonych światłach mijania brak napięcia na bezpiecznikach z owych świateł, po przełączeniu świateł na drogowe na bezpiecznikach z tych świateł napięcie jest.
czy wie ktoś jak wygląda schemat połączenia świateł? skąd napięcie dochodzi do bezpieczników, skąd do manetki itd. bo już nie wiem na którym odcinku szukać aha dziś sprawdziłem na manetce od brata efekt ten sam czyli świateł brak więc uszkodzona manetka odpada. jakieś pomysły poza tym żeby oddać auto do elektryka?

Chipsy2
19-02-12, 12:41
to 6V wynika z tego że najprawdopodobniej jest brak masy. Jeśli masz drugie auto jako poglądowe to miernik w łapkę i do przodu.