PDA

Zobacz pełną wersję : Urwana śruba - Poduszka Wahacza przód dolny

Nemereth
25-11-10, 18:47
Witam,

Potrzebuję podpowiedzi.

Zmieniałem tuleje zawieszenia i jedna śruba mi została w poduszcze dolnego wahacza (ta najdłuższa z trzech). Problem jest w tym, że śruba zerwała się z ringiem mocującym wewnątrz.

1. Wypalić śrubę się da ale jak później zmontować nakrętkę mocującą?
2. Wyciąć otwór w podłodze pasażera żeby podejść od góry? (czy będzie dojście?)
3. Brak pomysłów. ASO z chęcią by wymieniła sprawną podłużnicę co jest absurdem bo po tym wszystko rdza zje.

Mile widziane namiary na serwisy które będą w stanie to profesjonalnie naprawić.

Nemereth
28-11-10, 13:45
Nikt nic nie wie?

Arturvf500
28-11-10, 15:07
Nikt nic nie wie?

fota

Nemereth
28-11-10, 18:21
Fotkę postaram się we wtorek zrobić bo będę w warsztacie.

Poduszka dolnego wahacza (druga część jego) jest mocowana do podłogi na 3 śruby/stronę. To jest dosłownie przy mocowaniu stabilizatora do budy. Ta poduszka ma trzpień gwintowany gdzie się nakręca nakrętkę od stabilizatora.

alvaro_666
28-11-10, 18:41
fota

Kolego foto ci nic nie da bo sruba siedzi jak siedziala
ona urwala sie w podłużnicy tam jest taka nakretka przyspawana i to sie ukrecilo

A co do problemu
moze jak bys odkrecil 2 sruby i moze odgial ta blache zmienil ta poduszke i spowrotem to zagial wkrecil te 2 sruby i mylo by git

moze troche kowalstwo ale lepiej niz wycinac podloge tak jak pisales

Arturvf500
28-11-10, 19:22
Kolego foto ci nic nie da bo sruba siedzi jak siedziala
ona urwala sie w podłużnicy tam jest taka nakretka przyspawana i to sie ukrecilo

dramatyzujesz;) bedzie wiadomo w jakim stanie jest sruba i czy sa szanse na jej wykrecenie, bo nakretke moze przyspawac od spodu;)

alvaro_666
28-11-10, 20:36
dramatyzujesz;) bedzie wiadomo w jakim stanie jest sruba i czy sa szanse na jej wykrecenie, bo nakretke moze przyspawac od spodu;)

nie dramatyzuje
nkretke przeciesz masz w podluznicy od srodka
wiem bo nie raz cialem Honde :)

Arturvf500
28-11-10, 21:13
nie dramatyzuje
nkretke przeciesz masz w podluznicy od srodka
wiem bo nie raz cialem Honde :)

uwierz mi ze mozna ja przyspawac od zewnatrz;) tyle ze musza byc szanse na wykrecenie sruby; inaczej szkoda zachodu

Nemereth
29-11-10, 10:07
heh, napewno w podłużnicy? nie w podłodze?
Śruba była trochę wykręcona. Powiedzmy w polowie wykręcania z nakrętki nie chciala iść i się zerwała więc wykręcic jej raczej nie pojdzie. Zresztajak wykręcisz śrube to jak zerwaną nakrętkę przywołasz na miejsce spawu? będzie się walać w podłużnicy...

Kto by się tego podjął ?

Arturvf500
29-11-10, 19:36
heh, napewno w podłużnicy? nie w podłodze?
Śruba była trochę wykręcona. Powiedzmy w polowie wykręcania z nakrętki nie chciala iść i się zerwała więc wykręcic jej raczej nie pojdzie. Zresztajak wykręcisz śrube to jak zerwaną nakrętkę przywołasz na miejsce spawu? będzie się walać w podłużnicy...

Kto by się tego podjął ?

nie wykrecasz do konca; tyle ze jak juz teraz masz mocno uwalony gwint, to po przylapaniu znow zerwiesz nakretke; kazdy kto pracuje ze spawarka przylapie Ci przez blache, byle bylo dojscie; tam jest w pipe gruba blacha to mozna 2 otwory nawiercic(ze 4mm) i na nich spawac

Nemereth
29-11-10, 19:51
eh... a chciałem tylko mieć radość z nowych poliuretanowych tuleji zawieszenia :(
Przy swapie tyłu którego nie ruszyłem z obawy o kolejną śrubę już napewno użyję pneumatycznego klucza :(

Jutro jadę do jakiegoś serwisu, może coś wymyślą :(

Tomeszek
03-07-12, 17:04
mam ten sam problem ! ktoś coś wymyślił?

MadSkillz84
03-07-12, 17:12
która śruba Ci poszła? ja robiłem generalke zawieszenia i miałem ten sam motyw,chętnie pomogę.Najlepiej jak byś miał foto albo rysunek z manuala i zaznaczoną felerną śrubę.

Tomeszek
03-07-12, 17:42
http://www.strongflex.vot.pl/images/schematy/honda/civic/91-95/bikopur_schemat_poliuretan_honda_civic_delsol_civi c_uk_rover_400_zawieszenie_przednie.png z ryskunku nr 081118 ta krótsza śruba ze strony gdzie są dwie. śruba w połowie odkręcona, poszła nakrętka z drugiej strony blachy i nie można ani jej wykręcić do konca ani zakręcić... jedyne co myśle aby dostać się do niej od strony wnętrza lub spiłować srube i zostawić jak jest a mocowanie wkręcić na pozostałe dwie śruby

MadSkillz84
03-07-12, 20:09
Sczęście w nieszczęściu, dobrze że ta krótsza bo można ją wyciąć razem z blachą dookoła, gorzej że nie wytniesz tego jak masz sanki zamontowane bo sanki przysłaniają to miejsce gdzie musisz wyciąć, a sanek nie zdejmiesz jak nie wykręcisz śruby, ja ciąłem sanki bo i tak wymieniałem je a u Ciebie trzeba najpierw łepek od śruby wyciąć, zdjąć sanki i wycinać okienko wielkości łepka tej śruby,wszystko wyjdzie ładnie a później tylko przyspawasz koniecznie migomatem bo blacha cienka nakrętkę do blachy i wspawasz z powrotem ten wycięty kwadracik, wyszlifujesz, zakonsewujesz i po sprawie.Niestety jest to troche czasochłonne i kiepskie miejsce do wycinania szlifierką, trzeba mieć niewielkich rozmiarów ale da radę zrobić bo sam osobiście to robiłem.

Tomeszek
03-07-12, 20:14
masakra... głupia wymiana gum w wahaczach... :/ a jak zawsze musi cos sie posypać :(

a jakby uciąć łeb i potem zamontować na dwie śruby ?

MadSkillz84
03-07-12, 20:58
No wiesz...troche fuszerka,w sumie ta druga śruba przyjmuje większe obciążenie ale po coś są te dwie śruby,ja jestem zdania że jak już robić to porządnie, osobiście bałbym sie rozpędzić więcej niż 60 km/h z takim fantem.

Tomeszek
03-07-12, 21:12
no tak tylko to nie jest takie proste... nie mam spawarki ani umiejętności wiec musze siłą rzeczy angażować w to osoby trzecie, a i nie mam pewnosci ze oni to wykonaja tak jak bym tego chcial\

a jeszcze pytanko - czy nie ma opcji dostać się do tego od "dupy strony"? tzn z drugiej strony?

MadSkillz84
03-07-12, 21:50
Niestety nie, nawet jak byś rozciął podłoge to to jest pod innymi bebechami, rozkręcić możesz sam a pospawać może Ci ktoś z migomatem tak jak mi,przyjechał ze spawarka, pospawał 30 min roboty i 70 zł zapłaciłem.

Tomeszek
03-07-12, 22:20
pytanie jakich wymiarów płytkę wyciąć wokól otworu z śrubą ? tak żeby było najłatwiej potem wspawać nakrętke i cały element z powrotem do budy

MadSkillz84
03-07-12, 22:23
Ja zrobiłem otwór wqielkości łba śruby, wystarczający na wyjęcie nakrętki ze śruba i mało do spawania. Coś takiego:

http://imageshack.us/photo/my-images/715/beztytuudc.jpg/