Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hałas z silnika d14z6

megik06
25-11-10, 17:54
Witam
Zmieniłem świece,olej,ale narazie nic nie pomaga w wyciszeniu pracy silnika.Zastanawiam się co może być przyczyną naprawdę głośnej pracy mojej Hani,a przecież hondy są znane z cichej pracy silnika?!
Czy regulacja zaworów może coś zmienić,czy raczej nie?!Po odpaleniu silnika,no wyje,wycisza się po załapaniu temperatury,najgłośniej co chyba normalne jest podczas początkowej fazy tuż po rozruchu.
Dziękuje za pomoc:)

zbych123
25-11-10, 18:29
Jakie obroty po przekręceniu kluczyka (uruchomieniu)? Co to znaczy wyje czyli po przekręceniu kluczyka wchodzi na wysokie obroty ? Bo wyje silnik na wysokich obrotach.

LemonR
25-11-10, 18:55
... hondy są znane z cichej pracy silnika...
Dziękuje za pomoc:)

Znane są ze słabego wyciszenia wnętrza a silniki pod względem hałasu raczej nie wyróżniają się od innych.

megik06
25-11-10, 20:36
jeżeli chodzi o hałas,to słyszany jest z zewnątrz,a nie w środku...wielu czytałem właśnie,że narzeka na wyciszenie,a w mojej hani hałas w środku jest ok....po przekręceniu stacyjki i zapłonie obroty startują do 2000,a następnie spadają do powyżej 1000,tak 1100-1200,ale na ssaniu wydaje się to normalne....dzisiaj jest zimno i jak dodawałem gazu podczas jazdy i jechał na benie,to trochę mulił,ale jak się rozgrzał to było ok.Zauważyłem,że lepsze paliwo daje lepsze efekty...teraz jeżdzę na gazie i benie z lukoilu i powiem,że więcej tam nie zatankuje...bo muli auto...może powiecie mi po prostu,co daje regulacja zaworów?!:)

Lewy
25-11-10, 21:06
po przekręceniu stacyjki i zapłonie obroty startują do 2000,a następnie spadają do powyżej 1000,tak 1100-1200,ale na ssaniu wydaje się to normalne....dzisiaj jest zimno i jak dodawałem gazu podczas jazdy i jechał na benie,to trochę mulił,ale jak się rozgrzał to było ok.

Normalne, u mnie jest tak samo, wystarczy że się trochę rozgrzeje i wszystko wraca do normy. Regulację zaworów powinno się robić co 40tys wg książki i raczej nie warto tego zaniedbywać.

megik06
19-12-10, 10:27
ostatnio znajomy stwierdził,że podobny hałas i klekotanie robią wyrobione łożysko oporowe w skrzyni biegów?!nie znam się na tym za bardzo,ale jest to ponoć możliwe?!

marekctr
19-12-10, 11:48
ostatnio znajomy stwierdził,że podobny hałas i klekotanie robią wyrobione łożysko oporowe w skrzyni biegów?!nie znam się na tym za bardzo,ale jest to ponoć możliwe?!

Łożysko oporowe nie występuje w skrzyni biegów tylko jest elementem sprzęgła. Jak jest uszkodzone lub zużyte to hałasuje tylko podczas pracy, czyli po naciśnięciu pedału sprzęgła.

bcn
20-12-10, 13:25
jest zimno, to i glosniej w samochodzie - plastki sie kurcza, silnik sie dluzej nagrzewa, olej gesty itd.
Regulacje zaworow trzeba robic tak jak kaza, ale nie zauwazylem zeby to na glosnosc pracy wplywalo.

napisz cos wiecej - to klekocze, piszczy czy co? bo ze glosniej zimny silnik chodzi, to normalne

rafal
20-12-10, 13:25
Na 90% jest to hałas łożyska wałka sprzęgłowego. Wciśnij na postoju pedał sprzęgła i będzie cicho. Puki nie stuka w czasie jazdy nie ma sensu wymieniać.

Mechanic
30-12-10, 10:47
To fakt,dopóki nie stuka i nie przeszkadza podczas jazdy,to można wstrzymać się z wymieniałem. Ale to kwestia czasu,z reguły po paru tygodniach zaczyna wariować w drodze. Wiem to z własnego doświadczenia.

megik06
30-12-10, 15:17
co oznacza stwierdzenie wariować?czy takim objawem może być ,że ja lekko wciskam gaz,by przyśpieszyć,a tu obroty skaczą i auto tak jakby boksowało?wydaje wtedy taki ryk...Jaki model łożyska pasuje do d14z6 i ile taka naprawa może kosztować?

Właśnie znajomy zwrócił uwaę,że po wciśnięciu sprzęgła auto cichnie...

rafal
31-12-10, 12:42
co oznacza stwierdzenie wariować?czy takim objawem może być ,że ja lekko wciskam gaz,by przyśpieszyć,a tu obroty skaczą i auto tak jakby boksowało?wydaje wtedy taki ryk...Jaki model łożyska pasuje do d14z6 i ile taka naprawa może kosztować?

Właśnie znajomy zwrócił uwaę,że po wciśnięciu sprzęgła auto cichnie...

Już wiele razy był wałkowany temat. Jest to problem z łożyskiem wałka sprzęgłowego. Do wymiany dwa łożyska. Można na tym jeździć spokojnie jak stuka. Wymiana to koszt w granicy 800zł z częściami. Oryginalne łożyska oba kosztują 250zł, więc nie powinno Cię wynieść więcej niż 1000zł.

Pamiętaj żeby skrzynie zalać olejem hondy MTF-3.

megik06
04-01-11, 17:36
a na czym polega stukanie podczas jazdy?podczas zmiany biegów będzie stukać?szwagier jedzie do Niemiec i w związku z tym mam pytanie co do mtfu.Czy jest jakiś mtf,który można wlać do jego golfa 4ki,fiata punto 2ki i civica d14z6?a wiem,że z reichu te specyfiki są dużoooo tańsze...byłbym wdzięczny za odpowiedź...pozdro:)

rafal
04-01-11, 18:18
Stukanie polega na tym, że łożyska wałka sprzęgłowego masz wyrobione (kulki starte) i sam wałek przy niższych obrotach może wpadać w turbulencje ze względu na luz łożyska. Zmiana biegów powinna odbywać się bez problemów, chyba że wałek już na tyle się wyrobi, że będzie stawiał opór przez łożyska.

Nie baw się w specyfiki tylko jedź do serwisu hondy i kup dwie butelki MTF-3 -koszt jednej litrowej to około 70zł. Do skrzyni wchodzi 1.5 litra, więc nie daj się naciągnąć na większą ilość. Jest wiele odpowiedników tego oleju np. z castrola do skrzyń, ale nie gwarantuje Ci, że auto zrobi więcej kilometrów bezawaryjnej jazdy niż na oryginalnym oleju. Tak na marginesie, w niektórych autach można lać do skrzyni olej silnikowy.

megik06
05-01-11, 12:41
oki,dzięks:)
poza problemami z wrzucaniem jedynki,tzn lekki opór to wszystko hula...
1000 to dopiero po chrzcinach będę miał na wymianę,więc narazie odpada...

megik06
08-01-11, 19:02
na szkole jazdy uczyli by odpalać auto z wciśniętym sprzęgłem?!...może przez to sprzęgło spartoliłem?

rafal
08-01-11, 20:48
Nie, to jest notoryczna usterka w tych skrzyniach biegów. Jest to prawdopodobnie wywołane złymi materiałami, konstrukcją.

Ja jestem zdania, że olej w tej skrzyni powinien być wymieniany co 60 tyś km a nie co 120 i jedynie na oryginalny MTF-3 z ASO Hondy. Mi w poprzednim D14Z6 lekko stukała skrzynia i zalałem jakiegoś Castrola do skrzyń (wg katalogu) i po kolejnym roku jazdy stuki były na tyle głośne, że musiałem naprawiać skrzynię. Aktualnie mam EP2 Sport z D16V1 gdzie jest ta sama skrzynia i przy 40 tyś km w zeszłym roku już wymieniłem profilaktycznie olej w skrzyni. Kolejna wymiana prawdopodobnie przed 100 tyś km. Puki co mam nabite 50 tyś. km i wszystko chodzi bez problemów :)

rem36
11-01-11, 09:47
Co do skrzyni to same lozysko ktore sie najczesciej psuje, jest dokladnie takie jak w poprzednich civicach gdzie jego awarie byly o wiele zadsze, nie sprawdza sie jednak w tym ukladzie wal-sprzeglo-walek sprzeglowy. Skrzynia ep2 ma juz inne lozyska jedno jest takie samo jak w poprzednich civicach 1,5-1,6 a drugie wymiarowo jest tym samym co 1,4 tyle ze jest skosne a nie proste oraz ma wieksza liczbe kulek. W ep2 tez sie spuja ale juz znacznie zadziej.
Wymiana wraz z czesciami u nas ponizej 800pln wiec nie przeplacajcie bez sensu ;)
pzdr

rafal
11-01-11, 11:47
W katalogu EPC Hondy te skrzynie dla EP1 i EP2 mają identyczne oznaczenia. Może to z innych względów tak opisali.

To pewnie prawdopodobnie dlatego Honda przedłużyła gwarancję na skrzynie tylko w EP1 a nie w EP2.

sebo_
25-01-11, 14:45
A ja się podczepie pod temat, zostały wymienione łożyska w skrzyni lecz teraz co ileś kilometrów wypada 5ty bieg, jest to już druga Honda w której wymieniałem te łożyska i dzieje się to samo. Co może być przyczyną??,dodaje żę dwóch innych mechaników robiło te dwa auta. :confused:

rafal
25-01-11, 16:59
Ja jak wstawiłem auto do Rema to nie wyskakiwały mi biegi w EP1...

Może nie dociskasz sprzęgła do końca jak zmieniasz biegi? Słychać jakieś zgrzyty?

Inne powody:
-sprężyna pedału sprzęgła
-regulacja wodzików skrzyni biegów
-wybierak
-synchronizatory biegów(?)
-olej w skrzyni

rem36
25-01-11, 23:26
Jesli linki sa zalozone ok i nic ich nie napina a na 90% tak jest, to wina lezy w samej skrzyni... niestet trzeba to poraz kolejny rozebrac aby ustalic przyczyne a moze ich byc kilka, w kazdym razie wymiana lozysk oczywiscie nie powinna miec nato wplywu ( jesli zostala wykonana poprawnie).
pzdr

sebo_
26-01-11, 01:50
Dzięki za odpowiedzi, auto wróciło do mechanika czekam co stwierdzi po rozebraniu skrzyni

Ultra Pete
27-01-11, 09:55
Wymiana wraz z czesciami u nas ponizej 800pln wiec nie przeplacajcie bez sensu ;)
pzdr

rem, a jak to wyglada w ep3 ? mam objaw terkotu przy puszczeniu gazu i schodzeniu z obrotow 'na biegu'. najglosniej slychac na cieplej skrzyni i na 2 i 3 biegu w okolicach 4tys rpm. dobrze mysle, ze to lozyska, zwlaszcza ze jest glosniej na cieplo ?

dzieki
p

megik06
07-09-12, 12:40
faktycznie były to 2 łożyska na wałku.Części pokryte teflonem kupiłem w aso hondy plus oringi.Cena nie aż taka wysoka jak na oryginalne części plus mtf hondy.Gdyby ktoś potrzebował numery katalogowe cześci to mogę podać.pozdrawiam i dzięki za pomoc

Krzysztof1969
07-09-12, 16:56
Wyskakuje ci 5-ka bo to kowal robił. Trzebabyło robic w Hondzie drożej ale za to bez problemów. Hałas silnika to nie wyregulowane zawory po regulacji zdziwisz się jak jest cichy. I najlepiej jednak jedz do Hondy. Koszt to jakieś 250zł z uszczelką pokrywy masz za to pewność że wszystko będzie ok.