PDA

Zobacz pełną wersję : problem, civic 96r v-tec

dan033
21-12-06, 02:05
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem hondy civic, 1996r, 1.5 v-tec. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z samochodu, ale jest coś co mnie niepokoi.Problemy zaczynają się na 5 biegu. Od 120 km/h rozpędza się baardzo powoli, rozpędzenie do 150-160 zajmuje naprawdę sporo czasu, 160 km/h to juz w ogóle nie chce przekroczyć. Gdy rozpędzam auto na 4 np. do 180 km/h i wrzucam 5 bieg, to auto w ogóle nie trzyma prędkości, zwalnia.
Byłem w salonie hondy prosiłem o rozmowę z mechanikiem, ale w ogóle nie chcieli ze mna rozmawiać, zbyli mnie mowiąc, że jest to nadbieg i lepiej nie będzie, że hondy tak mają itp. Dziwne jest to dla mnie, gdyż kolega miał taką samą honde, ale z silnikiem 1.4 i u niego takiego problemu nie bylo, osobiście jechałem z nim 180 km/h

Bardzo proszę wszystkich o opinie i ewentualną pomoc w rozwiązaniu problemu. Może ktoś już spotkał sie z podobnym problemem i jest w stanie mi doradzić, jeżeli tak prosze bardzo również o informację o kosztach ewentualnej naprawy.

Pozdrawiam

webi
21-12-06, 07:20
witam jamam zwykly silnik 1.5 ale umnie jest troche inaczej jak bym chcial rozpedzic auto do max 190 to tylko musze 1,2,3,4-opur bo jak wloncze na 5 to osiagne ok160 i tak powoli sie buja troche wyzej ale to przewaznie droga sie szybciej skaczy na 3 i 4 to idzie jak gupi 5 to oszczednosc nawet to mi sie podoba ale na 5 przy 120km jak dodam gazu to troche tez odejdzie np.ciezarowy sam.wyprzedzi bez redukci
pozdrawiam

MARIOpl
21-12-06, 08:31
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem hondy civic, 1996r, 1.5 v-tec. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z samochodu, ale jest coś co mnie niepokoi.Problemy zaczynają się na 5 biegu. Od 120 km/h rozpędza się baardzo powoli, rozpędzenie do 150-160 zajmuje naprawdę sporo czasu, 160 km/h to juz w ogóle nie chce przekroczyć. Gdy rozpędzam auto na 4 np. do 180 km/h i wrzucam 5 bieg, to auto w ogóle nie trzyma prędkości, zwalnia.

Pozdrawiam

nie musisz sie przejmowac bo to normalka ze wzgledu na dluga skrzynie

Pron!
21-12-06, 08:31
Wymieniłeś filtr powietrza, paliwa, świece?
Bo to można na szybko zmienić a ma dosyć duży wpływ na osiągi...

MARIOpl
21-12-06, 08:37
Wymieniłeś filtr powietrza, paliwa, świece?
Bo to można na szybko zmienić a ma dosyć duży wpływ na osiągi...

:D tak ale w tym wypadku to nie ma znaczenia bo ten typ tak ma.

Furious
21-12-06, 09:27
Skrzynia jest dluga ale bez przesady.
Predkosc powinien na luzaku trzymac... przyspieszać nie musi.
A do wyprzedzania jest 4 bieg.

kwiatus19
21-12-06, 10:57
jeżdżę taka pszczółką i mogę uspokoić kolegę. na 3, 4 biegu śmigasz, na 5 sie przemieszczasz :grin: