PDA

Zobacz pełną wersję : ESP nie gaśnie

arburs
24-11-10, 23:12
Witam mam pytanie, od dziś mam taki problem że po przekręceniu kluczyka gdy zapalają się wszystkie kontrolki to ta ESP nie gaśnie, wydaje mi się że wcześniej gasła. Ktoś wie o co może chodzić ? Szukałem podobnego problemu ale nic nie odnalazłem....

CM Punk
25-11-10, 08:26
To nie jest ESP,tylko EPS (electric power steering),czyli wspomaganie elektryczne.
A jeśli chodzi o gaśnięcie,to jak auto stoi dużej na włączonym silniku,to kontrolka się zapala,wystarczy ruszyć kawałek i zgaśnie,ale jeśli pali się cały czas po odpaleniu,to chyba jest coś nie tak.

arburs
25-11-10, 10:19
no tak sory, EPS oczywiście , znaczy nie pali się na włączonym silniku tylko w momencie przekręcenia kluczyków w stacyjce wszystkie pomarańczowe gasną prócz tej, po odpaleniu silnika gaśnie dopiero...

genior
25-11-10, 10:59
tak ma być

A jeśli chodzi o gaśnięcie,to jak auto stoi dużej na włączonym silniku,to kontrolka się zapala,wystarczy ruszyć kawałek i zgaśnie

a tak to raczej nie powinno być przynajmniej ja się z tym nie spotkałem w dwóch 7genach którymi jeździłem

janekldz
26-11-10, 13:35
Mi tez na dluzszym pozsoju pare razy sie zapalila. Wystarczy ruszyc kierownica i gasnie:) Mysle ze to zadna awaria tak po prostu musi byc:) Jak silnik chodzi a kiera stoi w miejscu to wspomaganie sie po jakims czasie wylacza.

LemonR
26-11-10, 13:39
A ja myślę, że takie zachowanie to początek jakiejś awarii wspomagania.

CM Punk
26-11-10, 21:52
To jest normalne,żadna awaria,ja też tak myślałem,ale kilka osób też potwierdziło taki objaw,wspomaganie działa,wszystko w 100% sprawne.

LemonR
27-11-10, 10:00
Gdyby było normalne to na postoju zapalało by się wszystkim a zapala się zaledwie kilku osobom. Poza tym kontrolki, żółte, pomarańczowe, czerwone nie mają prawa się zapalać w czasie pracy w pełni sprawnym samochodzie - to są kolory ostrzegawcze, że coś jest nie tak.
Oczywiście, ja nie neguję tego, że wspomaganie cały czas działa, jak działa to dobrze ale lampka coś mówi - tylko co? Bo jeśli nic nie mówi to po jakiego się w ogóle odzywa :-)

janekldz
27-11-10, 13:09
Tylko ze lampka zapala sie po jakis 10 czy 15 minutach jak fureks stoi na wlaczonym silniku i sie kiery nie dotyka. Bo jak sie kierą rusza to sie wcale nie zapali. Jak by to miala byc jakas awaria to na bank byly by jakies inne problemy a tak to dziala wszystko elegancko:cool:

LemonR
27-11-10, 13:54
Może i macie rację. Manual (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/17-64.htm) podaje, że w pewnych okolicznościach może się zapalić:
* When the vehicle is barely moving, 1 km/h (0.62 mph) or stopped, and the engine speed is 1,640 rpm (min-1) or higher for approximately 90 seconds.
* When the engine speed is 280 rpm or less, and the vehicle is travelling at a speed of 10 km/h (6.2 mph) or more for 3 seconds.

CM Punk
27-11-10, 15:04
Janekldz,dokładnie,zapala się po kilkunastu minutach,wszystko masz w porządku :D.