Zobacz pełną wersję : ESP nie gaśnie
Witam mam pytanie, od dziś mam taki problem że po przekręceniu kluczyka gdy zapalają się wszystkie kontrolki to ta ESP nie gaśnie, wydaje mi się że wcześniej gasła. Ktoś wie o co może chodzić ? Szukałem podobnego problemu ale nic nie odnalazłem....
To nie jest ESP,tylko EPS (electric power steering),czyli wspomaganie elektryczne.
A jeśli chodzi o gaśnięcie,to jak auto stoi dużej na włączonym silniku,to kontrolka się zapala,wystarczy ruszyć kawałek i zgaśnie,ale jeśli pali się cały czas po odpaleniu,to chyba jest coś nie tak.
no tak sory, EPS oczywiście , znaczy nie pali się na włączonym silniku tylko w momencie przekręcenia kluczyków w stacyjce wszystkie pomarańczowe gasną prócz tej, po odpaleniu silnika gaśnie dopiero...
tak ma być
A jeśli chodzi o gaśnięcie,to jak auto stoi dużej na włączonym silniku,to kontrolka się zapala,wystarczy ruszyć kawałek i zgaśnie
a tak to raczej nie powinno być przynajmniej ja się z tym nie spotkałem w dwóch 7genach którymi jeździłem
Mi tez na dluzszym pozsoju pare razy sie zapalila. Wystarczy ruszyc kierownica i gasnie:) Mysle ze to zadna awaria tak po prostu musi byc:) Jak silnik chodzi a kiera stoi w miejscu to wspomaganie sie po jakims czasie wylacza.
A ja myślę, że takie zachowanie to początek jakiejś awarii wspomagania.
To jest normalne,żadna awaria,ja też tak myślałem,ale kilka osób też potwierdziło taki objaw,wspomaganie działa,wszystko w 100% sprawne.
Gdyby było normalne to na postoju zapalało by się wszystkim a zapala się zaledwie kilku osobom. Poza tym kontrolki, żółte, pomarańczowe, czerwone nie mają prawa się zapalać w czasie pracy w pełni sprawnym samochodzie - to są kolory ostrzegawcze, że coś jest nie tak.
Oczywiście, ja nie neguję tego, że wspomaganie cały czas działa, jak działa to dobrze ale lampka coś mówi - tylko co? Bo jeśli nic nie mówi to po jakiego się w ogóle odzywa :-)
Tylko ze lampka zapala sie po jakis 10 czy 15 minutach jak fureks stoi na wlaczonym silniku i sie kiery nie dotyka. Bo jak sie kierą rusza to sie wcale nie zapali. Jak by to miala byc jakas awaria to na bank byly by jakies inne problemy a tak to dziala wszystko elegancko:cool:
Może i macie rację. Manual (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/17-64.htm) podaje, że w pewnych okolicznościach może się zapalić:
* When the vehicle is barely moving, 1 km/h (0.62 mph) or stopped, and the engine speed is 1,640 rpm (min-1) or higher for approximately 90 seconds.
* When the engine speed is 280 rpm or less, and the vehicle is travelling at a speed of 10 km/h (6.2 mph) or more for 3 seconds.
Janekldz,dokładnie,zapala się po kilkunastu minutach,wszystko masz w porządku :D.